Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Bandette Volume 1: Presto! review – charmant tot en met

Aan het begin van de jaren 10 leken digitale comics op weg te zijn naar een mooie toekomst, iets wat tot uiting kwam in series zoals Bandette. Maar omdat het gros van de lezers hun comics het liefst op papier leest, sloot de digitale uitgever Monkeybrain Comics een samenwerkingsverband met Dark Horse.

Schrijver: Paul Tobin
Tekenaar: Colleen Coover
Uitgever: Dark Horse
Verschijningsdatum: 16 juni 2020

In 2013 publiceerde Dark Horse niet alleen de eerste bundel van deze serie. Bandette won in dat jaar een Eisner Award voor de beste digitale comic. Een stunt die ze in 2016 en 2017 zou herhalen, waarmee ze meteen de meest bekroonde titel in deze categorie is.

Te-fucking-recht!

Wie is Bandette en waarom is ze supertoll?

Bandette is een creatie van het koppel Paul Tobin en Colleen Coover. We verhuizen naar Frankrijk. De setting van deze comic is Parijs, maar dan meer het beeld van Parijs zoals dat bestaat in films. Bandette zelf is een beminnelijke dievegge die we rond zien hupsen door de stad. Ze steelt dingen, maar is ook niet te beroerd om haar rivaal – inspecteur Belgique – een helpende hand toe te steken. Ze steelt dan wel allerhande zaken, maar het moet leuk blijven.

©Dark Horse

Ze kan ook rekenen op de hulp van een groepje kinderen en natuurlijk haar vriend Daniel. Een jongen die al jaren in stilte verliefd is op Bandette maar vooralsnog op een afstandje wordt gehouden. Bandette vecht ook een vriendelijke soort rivaliteit uit met de andere Franse meesterdief Monsieur. Het zijn allen leuke personages die je direct zult mogen…

“Waar is het drama?!“, roepen de oplettende lezers nu. Dat is nog niet echt aanwezig. Er is een duister groepje dat veel zin heeft om Bandette naar de andere wereld te helpen, maar daar zie je in dit eerste bundeltje nog niet veel van terugkomen.

©Dark Horse

De bundel wordt afgemaakt met een aantal kortverhalen in het universum van Bandette. Deze worden door diverse creatievelingen gemaakt. Geen enkele van hen heeft echt een grote naam. Ze leveren acceptabel werk. Hoewel je het uitdiepen van de personages rondom de heldin van dit epos kunt toejuichen, was het fijner geweest dat het hoofdverhaal wat extra pagina’s had gekregen.

Dit eerste verhaal van Bandette is meer een getekende schelmenroman geworden. Is dat oubollig of saai? Verre van. Het is een heel energiek verhaal dat met veel humor wordt verteld. Het nodigt uit tot lezen en verveelt geen moment. Deze comic kriebelt de onderbuik op de juiste manier.

Bandette straalt duidelijk een Europese sfeer uit. Niet alleen vanwege de setting maar ook vanwege de tekenstijl. Coovers stijl doet wat denken aan het werk van Dupuy & Berberian, bij de lezers van Europese strips beter bekend als de scheppers van Meneer Johan. Kijk heel goed naar de plaatjes. Het zijn niet alleen illustraties, maar ze horen echt bij het verhaal. Wie niet goed kijkt, zal bepaalde acties missen. Haar kleurengebruik is heel warm en draagt bij aan de dromerige sfeer van Bandette. Je waant je in een Frankrijk waar het altijd zomer is. Een permanente vakantie…

Hoe nu verder?

De wijze waarop er bijna tien jaar geleden tegen digitale comics werd aangekeken, heeft uiteindelijk niet echt wortel geschoten. Bandette is verdwenen en is nu ergens verstopt op Comixology. Hoewel de makers over prijzen niet te klagen hebben, was de comic lange tijd uit de publieke spotlights verdwenen.

Deze herdruk laat zien dat ze gelukkig niet ‘dood’ is. Sterker nog, als er geen grote rampen gebeuren dan zal later dit jaar eindelijk een fonkelnieuwe vierde bundel met haar avonturen verschijnen.

Bandette Volume 1: Presto!

Bandette Volume 1: Presto!
4 5 0 1
Een gedrukte versie van deze charmante digitale comic.
Een gedrukte versie van deze charmante digitale comic.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels