Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

America Chavez: Made in the USA #1 review – wie is America?

America Chavez krijgt na drie jaar eindelijk een nieuwe soloreeks. Maar wie is deze heldin precies?

Scenarist Kalinda Vazquez, tekenaar Carlos Gómez met inkleurder Jesus Aburtov en letterzetter Travis Lanham beantwoorden die vraag met een nieuw oorsprongsverhaal voor America Chavez die beide voeten op de grond houdt.

America Chavez heeft nood aan een soloreeks met inhoud

Het personage schitterde voor het eerst echt als Miss America in Young Avengers van Kieron Gillen en Jamie McKelvie uit 2013. De Latijns-Amerikaanse heldin viel op met indrukwekkende krachten: ze mept portalen naar andere dimensies in de vorm van sterren. Klinkt cool, ik weet het. America komt zelf uit een alternatieve wereld, de Utopian Parallel waar alles beter is. Of toch totdat haar moeders zich opofferden om de ineenstorting van het multiversum te voorkomen.

© Marvel Comics

Miss America maakte deel uit van de Ultimates en daarna de West Coast Avengers. Haar eigen soloreeks (simpelweg America) moest verklaren wie dit personage nu precies is en waar ze in hemelsnaam vandaan kwam. Een taak die Gabby Rivera dapper op zich nam, maar waarvan het resultaat verdronk in – ik durf het woord bijna niet in de mond te nemen – wokeness. De tekeningen van onder andere Joe Quinones maakten het drukke verhaal beter dan het was. Hoog tijd dat America in ere hersteld wordt.

Een toegankelijke introductie die het verleden tegenspreekt

Tijdens een gevecht met gigantische mollen beginnen de krachten van Chavez te stotteren. Gelukkig springt haar beste maatje Hawkeye (Kate, niet Clint) te hulp. Nogal onhandig verbreekt een interviewster het spektakel om het plot in gang te schieten: America heeft een adoptiegezin dat haar hulp nodig heeft.

Het doordeweekse superheldenplezier (grote… mollen?) moet het afleggen tegen het achtergrondverhaal dat de opzet is naar het grotere plot. Haar nieuw origineverhaal, waarin er wel nog plaats is voor haar afkomst uit een alternatieve dimensie, kijkt af van die van Superman. Als kind werd de heldin gevonden door een klein gezin dat haar besloot op te voeden.

© Marvel Comics

Miss America mist haar flamboyante zelf

In wat misschien een poging is om niet dezelfde fouten uit haar vorige soloreeks te maken, is America Chavez een minder markante held geworden. Weg zijn haar Spaanse stopwoorden, stoutmoedige uitspraken en daarmee ook haar unieke stem.

Het gemis van aantrekkelijke flamboyantie maakt scenariste Vazquez (die trouwens schrijft aan een nieuwe Star Trek-film) goed met een emotioneel geladen opzet, een mysterieuze tegenspeler en een plezierige poule aan nevenpersonages.

Hoe alledaags de superheldenactie ook is, tekenaar Gómez (The Amazing Mary Jane) brengt het met veel theater. Bovendien barsten zijn personages van de emotie, waarvan de strip overloopt. Voor het kostuum van America haalt hij de inspiratie van haar eerste – opnieuw – dagdagelijkse outfit getekend door Jamie McKelvie.

En dat blijft meteen de rode draad in deze reïncarnatie van Miss America: alledaags met op dit moment nog geen zicht op interdimensioneel reizen of een dosis kleurrijk karakter.

America Chavez: Made in the USA #1 is geschreven door Kalinda Vazquez, getekend door Carlos Gómez met Jesus Aburtov en uitgegeven door Marvel Comics op 3 maart 2021.

Toegankelijk

Toegankelijk
3 5 0 1
America Chavez: Made in the USA #1 is een toegankelijke introductie voor een superheld die eigenlijk veel meer in haar mars heeft dan hier wordt verteld.
America Chavez: Made in the USA #1 is een toegankelijke introductie voor een superheld die eigenlijk veel meer in haar mars heeft dan hier wordt verteld.
3/5
Total Score

Raak

  • Theatraal tekenwerk

Braak

  • Te alledaags voor een heldin van dit kaliber
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels