Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Multiverse of Madness trailer

Doctor Strange in the Multiverse of Madness trailer-spoilerbijbel: we crazy

We zijn nog niet bekomen van (en nog bezig aan de spoilerbijbel voor) Spider-Man: No Way Home of daar lonkt de volgende MCU-film al. De eerste teasers voor de volgende film werden al op ons losgelaten en daarin werden toch al wat bommetjes gedropt. We zoeken uit wat we kunnen verwachten van Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

© Marvel Studios

De weg naar Madness

De sequel op de introductie van Doctor Strange werd in juli 2019 al aangekondigd op San Diego ComicCon. Toen stond Scott Derrickson nog aan het roer, die er de eerste horrorfilm in het MCU wou van maken door meer van de gothic-elementen uit de comics te gebruiken. Uiteindelijk kwam het nieuws dat Derrickson het project zou verlaten door de befaamde “creatieve verschillen”. Niet veel later werd bekendgemaakt dat Spider-Man en Evil Dead-regisseur Sam Raimi de sequel zou overnemen. Samen met Loki-schrijver Michael Waldron herschreven ze het script.

Op ComicCon kregen we ook te horen dat Elizabeth Olsen zou opduiken als Wanda. In de finale van WandaVision bleek waarom: nu ze Scarlet Witch geworden was, leek ze wel heel erg aan te leunen tegen het vakgebied van Stephen Strange. Uiteindelijk was het de serie Loki die voor het eerst het Multiverse in gang trok met zo’n beetje het ontploffen van de tijdlijn en Kang The Conqueror. Maar Strange zelf zagen we na Endgame pas deftig terug in Spider-Man: No Way Home.

Spider-Man: No Way Home

Sinds de Blip is de goeie Doctor geen Sorcerer Supreme meer en dus ziet hij er geen graten in om Peter Parker te helpen met zijn mediastorm. Zijn spreuk doet echter het multiverse wat barsten. Peter vraagt hem uiteindelijk om een nieuwe spreuk te doen waardoor iedereen hem vergeet en dat herstelt het multiverse weer. Of dat lijkt toch zo.

Trailer 1

In de post-creditsscène van NWH kregen we de eerste trailer van MoM al te zien. Het is meteen duidelijk dat al het gemanipuleer van het multiverse gevolgen zal hebben. Maar wat halen we verder uit de trailer?

Eerst horen we wat onheilspellende quotes uit No Way Home over het multiverse en de waarschuwing van Wong. Dan horen we ook Mordo die zegt dat zijn ‘desecration’ van de tijdlijn gestraft zal worden. Buiten lijkt de stad te smelten. Hij zegt dat het de enige manier was maar dat dit nooit zijn bedoeling was. Ook het Sanctum heeft er al beter uitgezien. Christine lijkt te gaan trouwen. Wong heeft het ook zwaar te verduren. Iemand wordt uit een krachtveld geslingerd. Stephen gaat op bezoek bij Wanda die denkt dat hij voor Westview komt. Maar hij zegt dat hij haar hulp nodig heeft.

Vanuit een rare deur kijkt Strange met Christine en America Chavez uit op een verwoeste tempel. Dan krijgen we Mordo ook te zien, die zich verontschuldigt. Wong en Strange staan te kijken hoe een donkere wolk over Tamar Kaj vliegt. Wanda gaat in Scarlet Witch-modus. Strange neemt het op tegen Mordo. Wong raakt ook betrokken bij een gevecht. Strange gebruikt z’n krachten. Hij bestrijdt een raar wezen in de stad en zaagt een bus doormidden om America Chavez te redden. Dan zegt Mordo dat Strange de grootste bedreiging is voor het universum. Daarop verschijnt een kwaadaardige versie van Strange. Hij zegt dat de dingen uit de hand gelopen zijn.

Trailer 2

De Superbowl brengt vaak veel goeie trailers met zich mee en dat was nu niet anders. Uit deze leren we tegelijk wat bij en krijgen we nog meer vragen.

Strange wordt wakker. Hij staat voor een huis dat vervaagt. Strange zegt dat hij elke nacht dezelfde droom heeft. Een deur gaat open en daarachter zit een grote trap die op die van het Sanctum lijkt. De andere sorcerers worden aangevallen. Een soort mummiemonster houdt een meisje in bedwang. Iemand vliegt door een portal, en Stephen schiet wakker. Hij zegt dat dan pas de nachtmerrie begint. Over het Marvel-logo lijken we tentakels te zien. In het Sanctum voert hij met bollen een spreuk uit met iemand naast hem. Hij zegt dat hij deed wat hij moest doen om onze wereld te beschermen. Wong herinnert hem eraan dat hij niet alles kan controleren. Hij zegt dat hij een poort opende tussen de universa, en dat ze niet weten wie of wat erdoor zal komen. Gebouwen in New York lijken te ontploffen. Christine loopt in haar trouwjurk verbaasd ergens naar buiten. Mensen lopen bang weg op straat.

Wanda is in Scarlet Witch-modus. Strange vraagt wat ze weet over het multiverse en ze antwoordt dat Vision theorieën had. Hij geloofde dat het gevaarlijk was. Ondertussen komt een donkere wolk af op Tamar Kaj. Strange zegt dat hij gelijk had. Vanuit een deur kijkt hij naar een verwoeste tempel. Ondertussen vervagen gebouwen in New York. Mordo zegt dat zijn schending van de realiteit niet ongestraft kan blijven. Daarna wordt Strange geboeid en door Ultron-bots begeleid door een gebouw. Hij komt een soort troonkamer binnen waar mensen neerzitten. Iemand zegt dat ze hem de waarheid moeten zeggen. Strange en het meisje vallen door een verwoest groen landschap maar ze gaan door een soort muur en worden ingedeeld in blokken. De kwaadaardige Strange zegt dat de dingen uit de hand zijn gelopen.

Iemand die lijkt op Captain Marvel vliegt door brokstukken en neemt het op tegen Wanda. Kamar Taj wordt aangevallen. Wanda zegt dat hij de regels overtreedt. Strange redt het meisje, America Chavez, van een monster dat een bus gooit. Wanda zegt dat hij toch de held wordt. Ondertussen zien we een groot beeld ter ere van Strange. Wanda als Scarlet Witch zegt dat wanneer zij dat doet, ze de vijand wordt. In een huis gaat Wanda naar een huilende Scarlet Witch en raakt haar wang aan. Ze zegt nog dat het niet eerlijk is. Mordo neemt het op tegen een geboeide Strange. Kamar Taj ontploft, America gaat een gevecht aan, een sorcerer vecht tegen het monster, een bebloede Wanda gebruikt haar krachten, Wong dreigt te vallen en roept Strange. Iemand lijkt zware skeletachtige monsters te sturen of bedwingen. Een zombie-Strange duikt op.

Multiverse

multiverse of madness
© Marvel Studios

Die breuk in het multiverse lijkt dus toch niet zo goed hersteld als gedacht. Wong zegt ook dat er een soort poort geopend is. De Inception-achtige VFX zijn alleszins terug en dat voorspelt niet veel goeds. Dat lijkt dan een neveneffect van No Way Home te zijn.

Evil Strange

multiverse of madness
© Marvel Studios

Het grootste bommetje van de eerste trailer kwam wel op het einde. Mordo zegt gepast dat Strange de grootste bedreiging is voor het universum, waarop we een andere, licht kwaadaardige versie van Strange te zien krijgen die zegt dat de dingen wat uit de hand gelopen zijn.

© Marvel Studios

De What If-kijkers moesten meteen denken aan de Strange die we daar hebben zien ontstaan in een van de beste afleveringen van het seizoen. Wanneer Christine sterft, gebruikt Strange de Time Stone om haar te redden maar het mislukt keer op keer. Haar dood was namelijk een “absolute point in time” dat niet kan ongedaan gemaakt worden zonder het universum te vernietigen. Hij probeert toch alles om krachtiger te worden, en gaat daarbij ook de duistere toer op. Dat zorgt uiteindelijk voor de vernietiging van het universum en een heel deprimerend einde. Later in het seizoen maakt hij wel nog deel uit van de Guardians of the Multiverse.

Het lijkt me raar dat we daar een kwaadaardige Strange zagen en het hier dan om een compleet andere zou gaan. De fysieke gelijkenis is ook treffend en aangezien What If zich al duidelijk in het multiverse bevond, lijkt het zelfs logisch. Ik gok dat we hier de versie te zien krijgen die nog niet door de Watcher gerekruteerd werd, want die was al wat milder.

© Marvel Studios

De manier waarop de gebouwen in het begin van de trailer in het zwart lijken weg te waaien, lijkt ook op hoe dat gebeurde in What If. Vermoedelijk is Evil Strange ook door de poort gekomen die Wong al vermeldde. Maar is hij dan verantwoordelijk hiervoor of is hij een neveneffect van wat er echt gebeurt? Later meer.

Mordo

multiverse of madness
© Marvel Studios

Eindelijk zien we Chiwetel Ejiofor terug als Mordo. Op het einde van de eerste film zagen we hem namelijk diep teleurgesteld in hoe de Ancient One energie haalde uit de Dark Dimension, maar ook in hoe Strange de natuurwetten naar zijn hand boog. Hij beloofde daarop om de wereld te verlossen van overbodige en gevaarlijke tovenaars. En laat dat nu net zijn wat Strange toch een beetje geworden is.

© Marvel Studios

In Endgame gebruikte hij de Time Stone tenminste om de wereld te proberen redden, maar in No Way Home was het in vergelijking een relatief klein probleem dat Strange toch met magie oploste, waardoor het multiverse brak. Mogelijk dus dat Mordo daar weet van heeft en hij eigenlijk “I told you so” wil zeggen. Meer nog: hij zegt dat Strange z’n “schending” van de tijdlijn gestraft zal worden en dat Strange de grootste bedreiging is voor de tijdlijn. Een deel van die straf wil hij blijkbaar op zich nemen want we zien hem in een gevecht met Strange.

Maar wat heeft Mordo, naast voor een indrukwekkende nieuwe look gekozen, verder nog gedaan in die 7-8 jaar? Is hij echt andere tovenaars gaan uitschakelen? Of heeft hij over de jaren vooral zijn wrok tegen Stephen Strange welig laten tieren en ziet hij nu de kans om zelf Sorcerer Supreme te worden? Wong lijkt namelijk ook in de klappen te delen.

In de ondertitels van de tweede trailer wordt echter naar hem verwezen als Master Mordo, dus velen denken dat deze Mordo niet van ons universum is. Ik denk zelfs dat hij deel uitmaakt van de mysterieuze groep waar Strange naartoe wordt gebracht. Hij neemt het in de tweede trailer namelijk op tegen een geboeide Strange. Later meer. Wat er dan met “onze” Mordo is gebeurd, is ook nog maar de vraag.

Christine

multiverse of madness
© Marvel Studios

Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat Christine Palmer, gespeeld door Rachel McAdams, nog zou terugkeren voor de sequel want veel meer dan de love interest was ze in de eerste film niet. Het leek al beter in What If, waar ze centraal stond in een van de beste afleveringen van het eerste seizoen, en meer tekst kreeg dan in de hele film. Aan de andere kant kon je het verhaal wel fridging noemen want Christine sterft constant.

Maar wat we al van Christine zagen in deze trailers was veelbelovend. Op een gegeven moment in de eerste trailer zien we haar in trouwjurk op weg naar het altaar en lijkt Strange wat verdrietig te kijken uit het publiek. In de tweede trailer zien we haar zo terug, maar dan loopt er ook een man achter haar met een roos op z’n pak. Trouwt ze dan met hem? Ik denk dat niet alles is wat het lijkt dus dat moeten we misschien met een korreltje zout nemen.

We weten ook niet wat Christine al die jaren gedaan heeft, en of ze misschien ook gesnapt werd. Het lijkt me alleszins sterk dat Strange tijd zal hebben in deze film om even snel zijn relatie met Christine opnieuw aan te wakkeren, dus dit wordt vast een pijnlijke affaire voor Strange.

© Marvel Studios

Voor haar tweede verschijning moeten we al beter kijken. In beide trailers zien we Strange in een deurgat staan en kijken naar een verwoeste tempel. Maar achter hem staat Christine in een nauwsluitend blauw pak. Dat lijkt voor mij verdacht veel op een superheldenpak, dus misschien is dit een Christine uit een ander universum? Of bonuspunten als Christine gewoon in ons universum de badass mag uithangen.

America Chavez

multiverse of madness
© Marvel Studios

In beide trailers is ook een jong meisje te zien en aan de hand van eerdere castaankondigingen weten we dat dit America Chavez is, gespeeld door Xochitl Gomez. In de comics heeft zij haar krachten gekregen door medische experimenten waardoor ze supersterk en onkwetsbaar is, kan vliegen, supersnel is en stervormige poorten kan openen. Die laatste gebruikte ze om door het multiverse te reizen, wat hier dus van belang is.

Ik denk dat ze hier misschien nog niet zo lang haar krachten zal hebben, want ze rekent een paar keer op Strange om haar te redden, zoals van een bus die komt aangevlogen. Maar ze duikt ook op met Christine aan die rare verwoeste tempel en in de tweede trailer zien we haar ook met haar vuist vooruit vliegen. In de comics heeft ze dan ook een supersterke vuistslag.

Belandt zij dan per ongeluk in ons universum terwijl ze haar krachten uitprobeert, of komt Strange haar op het spoor om hem te helpen met haar kracht? Uit de trailers kunnen we nog niet veel afleiden. Interessant is wel dat zij in de comics ook deel uitmaakt van de Young Avengers, dus dat team raakt in het MCU stilaan goed gevuld.

Wanda

multiverse of madness
© Marvel Studios

Ik zei eerder al dat we al enige tijd wisten dat Wanda een aanzienlijke rol zou spelen in MoM. Dat bewijzen de trailers nu ook. Strange gaat bij haar om te vragen wat ze weet over het multiversum. Blijkbaar wist ook Vision wat het was en zei hij dat het gevaarlijk was. Natuurlijk wist Vision wat het was want hij wist eigenlijk alles. De vraag is wel wat hij er precies van wist.

© Marvel Studios

Ze staan daarbij in een soort boomgaard. Ik kan me niet meer herinneren dat er een boomgaard aan het huisje was waar ze aan het einde van WandaVision naartoe ging, want ze leek ergens in de bergen te zitten. Maar het kan een kleine retcon zijn of misschien is ze al ergens anders naartoe getrokken. Zij verwachtte dat Strange haar terecht kwam wijzen over Westview maar dat is dus niet zo. Hij weet er duidelijk wel van maar hoe is een andere vraag. Misschien hebben ze in het Sanctum iets opgevangen van de energie die vrijkwam toen ze Westview creëerde of de spreuk die ze deed toen ze Scarlet Witch werd.

In elk geval is haar moment van aanvaarding dat ze had op het einde van WandaVision blijkbaar van korte duur. Want alles wat we van haar zien, lijkt niet de goede kant op te gaan. Ze vindt het namelijk niet zo eerlijk dat Strange een held wordt wanneer hij de regels breekt, en zij wordt de vijand. We zien ook een standbeeld van hem. Is dat in ons universum en waarom heeft hij dan ineens een standbeeld gekregen? Tot nu toe weten de mensen nog niet zo veel van wat Strange allemaal gedaan heeft, dacht ik, maar dat verandert precies en hij is er bijna een god door geworden. En dat terwijl Wanda heeft natuurlijk S.W.O.R.D. achter zich aan gekregen.

Je zou voor minder het slechte pad opgaan. We zagen haar al experimenteren met de Darkhold in haar hutje, en het onrecht in vergelijking met Strange lijkt haar over het randje te duwen. Ze wordt duidelijk Scarlet Witch en niet om aan Strange z’n kant te staan vrees ik. Ze neemt het onder andere op tegen een soort Captain Marvel (later meer) maar voert blijkbaar ook een innerlijke strijd.

© Marvel Studios

We zien haar namelijk in een huis tegenover een trieste Scarlet Witch. Dat huis lijkt verdacht veel op het interieur van het laatste huis waar Vision en Wanda afscheid namen. Zal Wanda echt te maken krijgen met een gespleten persoonlijkheid zoals het al wat leek te zijn aan het einde van WandaVision? Ze was vast in de Darkhold aan het zoeken hoe ze haar gezin kan terugkrijgen dus het lijkt me waarschijnlijk dat ze het multiverse zal gebruiken om haar zin te krijgen. Mijn gevoel is dus dat Wanda, of toch tenminste Scarlet Witch, een van de villains zal blijken te zijn in deze film.

We weten intussen dat ze erg krachtig is en zomaar de realiteit kan veranderen. Wanneer ze Strange terechtwijst, kan je precies dezelfde boomgaard als in het begin zien, maar dan helemaal in het rood. Is dit dan een illusie van Wanda of krijgen we hier al een splitsing? Op een gegeven moment zien we haar ook helemaal bebloed. Alleszins ziet het ernaar uit dat Wanda het hard te verduren zal krijgen en Elizabeth Olsen zich weer van haar beste kant zal laten zien.

Ultron bots

multiverse of madness
© Marvel Studios

Voor het eerst sinds Age of Ultron zien we ook de robots terug die Tony en Bruce maakten om de wereld te beschermen. Het werd dus geen succes en uiteindelijk werden alle robots vernietigd. Dat was het einde van die hele zaak, of toch in ons universum. We zagen hen voor het laatst terug in What If, waar Ultron de Infinity Stones probeerde te verzamelen.

Toch heeft het daar waarschijnlijk niks mee te maken. Volgens velen zouden deze robots het werk zijn van een alternatieve Iron Man, meerbepaald Superior Iron Man aan het design te zien. Ik heb er geen idee van maar het is wel duidelijk dat het niet de robots zijn die wij gezien hebben. In de comics is Hank Pym op een gegeven moment ook verantwoordelijk voor Ultron en z’n robots, maar ook Doctor Doom heeft er een hand in. Alleszins lijken ze toe te behoren aan iemand die in de kamer zit waar Strange naartoe gaat.

Mystery voice

multiverse of madness
© Marvel Studios

Het bommetje dat de tweede trailer dropte, was een stem die toch wel bekend klonk en wat daaraan vooraf ging. Strange wordt geboeid door zijn misdaden tegen de realiteit. Daarna begeleiden robots hem naar een grote zaal waar een paar vage figuren op stoelen zitten te wachten. Het is wel duidelijk dat dit een soort tribunaal is. Een van de figuren spreekt opeens en zegt: “We should tell him the truth”.

Het is intussen wel duidelijk dat die stem wel heel erg lijkt op die van icoon Patrick Stewart. Hij kan natuurlijk een nieuw personage spelen maar velen gokken toch dat hij hier een multiverse-incarnatie speelt van Charles Xavier. Zelf heeft hij gezegd dat veel mensen zijn stem imiteren maar na Andrew Garfield geloof ik niemand meer. Xavier is de meest voor de hand liggende keuze, vooral omdat hij deel uitmaakt van een soort rechterlijke groep die wel eens de Marvel-versie van de Illuminati zouden kunnen zijn.

© Marvel Comics

Dat is een groep uit de comics die in het geheim vergaderde om zich voor te bereiden op grote aankomende dreigingen. Ze hebben daar niet echt iets te maken met het multiversum maar Marvel Studios doet dan ook zelden aan exacte kopieën. Het lijkt ook wel logisch dat er een groep zou zijn die de verschillende dreigingen in het multiversum overziet en Strange dan op hun radar verschijnt.

In de comics bestaat de groep uit wisselende leden maar de bekendste zijn Mister Fantastic, Iron Man, Professor X, Doctor Strange zelf, Black Bolt en Namor. Hier valt het nog af te wachten wie er allemaal bij zit. Strange staat een beetje in de weg maar we kunnen wel vijf stoelen zien op de “troon”. Een daarvan is dus voor professor X gok ik, die dan uit een universum kan komen waarin de X-Men bestaan. Zo zouden de bestaande acteurs toegevoegd kunnen worden aan het MCU zonder al te veel extra uitleg. We kregen al de tease en het metamoment met Evan Peters in WandaVision dus lijkt het me niet zo zot dat dat nu ook echt zal gebeuren.

© Marvel Studios

Het is ook wel al duidelijk dat Doctor Strange hier geen lid van de groep zal zijn. In plaats daarvan lijkt het Mordo te zijn. Ik zei al dat er naar hem verwezen wordt als Master Mordo en dat hij vecht tegen een geboeide Strange. Het enige moment in de trailer waarin we Strange zo zien is wanneer hij naar die mysterieuze zaal gaat. Plus, met zijn titel en zijn ervaring met de mystic arts, lijkt Mordo wel een goeie keuze om in deze groep te zitten.

Mister Fantastic is dan weer een interessante naam. Naast een oneindig aantal verwijzingen naar Mephisto in WandaVision dachten we ook een aanwijzing te hebben dat Reed Richards zou opduiken. Dat was uiteindelijk niet het geval maar nu is er opnieuw reden tot een opgetrokken wenkbrauw. Als je namelijk heel hard inzoomt op de stoel helemaal links zie je precies een witte cirkel op een donkerder pak. En wie heeft nu traditioneel zo’n pak? De Fantastic Four.

Er staat nog een film voor hen op het programma maar net als bij Spider-Man hebben we het originverhaal intussen al twee keer gezien. Door hen hier te introduceren kunnen ze dat ook weer vermijden. En wie zou Reed dan spelen? De meeste fans hopen op John Krasinski zoals je hierboven kan zien (en ik ook, hoewel ik van de andere acteurs, Ioan Gruffudd en Miles Teller, ook wel fan was. Maar dan krijgen we minstens twee Celebrity Paradoxes met Chris Evans en Michael B. Jordan als Human Torch.)

Dan heb je ook nog Iron Man. Sinds Endgame hebben we een nijpend tekort aan Tony Starks, maar ook deze plaats zou ingenomen kunnen worden door een Iron Man uit een ander universum. We kunnen er wel vanuit gaan dat Robert Downey Jr. hiervoor niet zal terugkeren.

Volgens sommige bronnen zou Tom Cruise namelijk een cameo hebben in MoM als een alternatieve Iron Man. Hij zou dan ook kandidaat geweest zijn voor de rol toen de eerste film gemaakt werd.

Er zou zelfs een setfoto de ronde doen van Cruise in een motion capture-pak.

© Marvel Television

Dan hebben we nog Black Bolt, die de leider is van de koninklijke familie van de Inhumans. Die Inhumans werden geïntroduceerd door Marvel Television in Agents of S.H.I.E.L.D. Black Bolt zagen we dan weer in de serie Inhumans, waar hij gespeeld werd door Anson Mount. Hem vond ik toen nog een van de lichtpunten van de serie, maar (in tegenstelling tot de personages van Daredevil) lijkt het me onwaarschijnlijk dat Mount zal terugkeren om de rol te spelen, want Inhumans was echt niet zo populair. Misschien kiezen ze dan iemand anders om in de Illuminati te zetelen of rebooten ze het personage.

Namor is dan weer zo’n beetje de Aquaman van het MCU. Toen Okoye het in Endgame had over een aardbeving in de zee werd er gedacht dat Namor binnenkort geïntroduceerd zou worden. Er zijn geruchten dat hij inderdaad in Black Panther 2 zou opduiken, dus zou het best kunnen.

Overig

© Marvel Studios

Op verschillende momenten in de trailers lijkt het alsof verschillende gebouwen in de stad lijken te vervagen en zijn er andere zoals het Sanctum in redelijk slechte staat. Dit kan het gevolg zijn van de problemen in het multiversum, maar dit zou ook wel de “Nightmare World” kunnen zijn. Dat is een dimensie die op angst teert en geleid wordt door de villain Nightmare, die het vaak vlaggen heeft met Doctor Strange in de comics. De film zou meer de horrorkanten opzoeken maar voorlopig lijkt de film met het multiverse en Wanda al vol genoeg te zitten.

© Marvel Studios

Terwijl er een donkere wolk over Kamar Taj waait, zien we een minotaurus-achtige figuur tussen de wizards staan. Dat zou Rintrah zijn, een wezen van de extradimensionele planeet R’Vaal. In de comics is hij knalgroen en een bekende van Doctor Strange die zelfs zijn leerling en later opvolger werd als wizard. Hier is hij dus duidelijk ook deel van de club en zoals gewoonlijk een subtieler groen.

© Marvel Studios

Strange neemt het op tegen een monster met tentakels in New York. Door het ene oog deed het me wat denken aan Kang en Kodos van de The Simpsons, maar het zou weleens om Shuma-Gorath kunnen gaan. Dat is een monster uit de comics en een van de oudste dingen in het universum. Hij heerste al over verschillende dimensies en kan communiceren of zelfs anderen controleren doorheen het multiversum. Met z’n oog en tentakels kan hij energiestralen schieten die hele realiteiten kunnen vernietigen en z’n huid is bestand tegen de meeste magie. Is het dan toevallig dat er in What If tot twee keer toe een tentakelmonster zit? Eerst neemt Captain Carter het tegen eentje op en later absorbeert Evil Strange de krachten van zo’n monster. In het Marvel Studios-logo in de tweede trailer lijk je ook tentakels te kunnen zien in de tekenstijl van What If. Hier lijkt het monster runen op z’n huid te hebben. Die zagen we bij de spreuk van Doctor Strange in No Way Home maar ook bij die van Wanda. Ik gok dus dat ofwel Evil Strange of Wanda het monster naar ons universum haalt om terreur te zaaien.

multiverse of madness
© Marvel Studios

Wanda neemt het op tegen iemand die wel heel erg op Captain Marvel lijkt. Met haar eigen film in aantocht denk ik niet dat ze nog een uitstapje naar het multiverse maakt, tenzij MoM die film dan ook opzet. Ik denk eerder aan een versie uit een ander universum. Dat zou dan de Captain Marvel van Maria Rambeau kunnen zijn, de beste vriendin van Carol, toen gespeeld door Lashana Lynch. Zij had namelijk een ster op haar borst en die zou je hier ook kunnen zien. Anderen zien hier dan weer een kosmische versie in van de Superior Iron Man omdat je vaagweg een sikje lijkt te zien. Het gevecht zou zich ook afspelen in het gebouw van de mysterieuze groep dus dat zou wel kunnen.

Strange en America Chavez lijken op een gegeven moment door dimensies te vallen. In de achtergrond zien we daar een groene omgeving die blijkbaar zou lijken op de Savage Lands. Die is in de comics gelinkt aan Magneto, waar hij een basis wou opzetten voor hij door de X-Men verdreven werd. In een ander frame zou je een stukje van een geanimeerde dimensie kunnen zien, waardoor sommigen denken dat misschien de X-Men-tekenfilmreeks aan bod zou kunnen komen.

multiverse of madness
© Marvel Studios

En ten slotte krijgen we nog een Strange te zien die er wel eens beter heeft uitgezien. Na What If krijgen we nu precies ook de liveactionversie van de Marvel Zombies. Vermoedelijk ook iemand uit een andere dimensie die wel nog steeds z’n magie heeft als zombie. Dat was uiteindelijk met Wanda ook het geval in What If. Daarvoor zagen we ook een Strange met een soort vogel op zijn borst en een heel twijfelachtig kapsel. Benedict zal duidelijk zijn werk hebben.

Poster

multiverse of madness
© Marvel Studios

Bij de trailer werd ook een poster vrijgegeven waarin Doctor Strange in de scherven van het raam in het Sanctum staat. In die scherven zijn ook interessante dingen te vinden. In de meeste stukken zijn bekende gezichten te zien zoals Strange, Wong, Wanda, Mordo, America Chavez en Christine. Maar er zijn ook wat meer cryptische zaken. Zo zien we links in het midden denk ik het oog van het monster. Daarnaast is er bovenaan een ster te zien die lijkt op die van Captain America. Na die Captain Marvel-speculaties hierboven zou dit wel de ster van Maria Rambeau kunnen zijn. Of gewoon die van America Chavez natuurlijk.

Maar als je dan weer rechtsonderaan kijkt in het donkere deel, zien we een deel van een schild met de Britse Union Jack op. What If-kijkers waren dan ook overtuigd dat dit betekent dat Captain Carter ook in de film te zien zal zijn, de superheldenvorm van Peggy Carter. In de reeks werd haar stem ingesproken door Hayley Atwell en aangezien Evil Strange daaruit al opduikt, is het niet zo raar dat Captain Carter dat ook zou doen.

Daarnaast hebben eagle-eyed fans nog een bekend figuur opgemerkt. In een scherf linksbovenaan tussen Strange en Wong zou je Deadpool kunnen zien. Wel, als Deadpool in hetzelfde universum zit als X-Men, waarom dan niet? Ryan Reynolds zegt zelf van niet, maar ook hem geloof ik niet.

Heb jij nog andere dingen gespot? Een ding is zeker: Doctor Strange and the Multiverse of Madness wordt letterlijk een zotte boel, en ik kan nu al niet wachten. De film komt op 4 mei in de bioscoop.

Total
17
Shares
Gerelateerde artikels