Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De Europese cinema ontmoet de strip in De Toren

Anno 2042 wordt De Toren in Brussel geopend. Het gebouw was het summum van Europese technologie. Het is geheel zelfvoorzienend op het gebied van voedsel en energie. Het wordt bovendien gerund door een kunstmatige intelligentie genaamd Newton die de integriteit van het gebouw en het welzijn van de bewoners in de gaten houdt.

Wanneer we dit album openslaan, dan is het 2072. De mensheid is bijna helemaal uitgeroeid door een bacterie. Voor zover bekend zijn er bijna 3000 mensen op deze wereld en deze zijn woonachtig in de toren. Newton werkt ook nog steeds. Toch begint het gebouw na drie decennia van gebrekkig onderhoud te kraken. En de gemeenschap binnen de toren begint zich langzaam maar zeker op te delen in twee groepen. De ouderen en de jongeren die hier Intra’s heten. Er broeit iets.

de toren
©Daedalus

Regisseur Jan Kounen (een verbastering van Jan Coenen) zag in dit verhaal een grondstof voor een tv-serie. Het werd hem al snel duidelijk dat dit een kostbare affaire zou worden. Het stripmedium zou in dat geval beter werken. (Al kun je jezelf afvragen of ze het niet aan Netflix hadden kunnen pitchen?) Kounen schrijft het scenario samen met zijn kompaan Omar Ladgham.

Het tekenwerk is van Mr. Fab. Het is natuurlijk best geestig wanneer je jezelf “Meneer Fantastisch” noemt. Toch maakt hij het ook wel waar. Zijn werk was natuurlijk al bekend van titels als Michel Valiant en Spyder. Hij tekent heel realistisch maar niet fotorealistisch. Hierdoor leeft het werk meer. Kijk trouwens ook naar de wijze waarop de wildernis in de voorbije dertig jaar in Brussel is doorgedrongen. National Geographic is er niets bij. 

Dit eerste album staat vooral in het teken van de opbouw van de wereld en het bijbehorende conflict. Er zijn geen personages die echt om je aandacht vragen. Wanneer je bekend bent met Amerikaanse comics, dan herken je het wel. Het is het zogenoemde decompressed storytelling. 

De vraag is of de gemiddelde lezer van een Europese strip hiermee om kan gaan? Het is een geheel andere ervaring waar je jezelf echt in moet onderdompelen om het te laten werken. Als je denkt dat je dit album in een half uurtje uit kunt lezen, dan gaat er iets mis. 

Het is gewoon heel tof om te zien hoe deze strip het typisch Amerikaanse post-apocalyptische sausje op een overtuigende manier over Brussel giet. Het is echt een goed album. 

De Toren wordt gemaakt door Jan Kounen, Omar Ladgham en Mr. Fab en het verscheen op 16 februari 2022.

De Toren

De Toren
4 5 0 1
Brussel, 2042. Dertig jaar geleden is de wereld zoals wij hem kennen geëindigd. Een bacterie heeft zowat de hele bevolking weggevaagd en er wonen nog 2.746 mensen op onze planeet. Ze leven opgepropt in een reusachtige toren, beschermd tegen de dood door dubbel glas.
Brussel, 2042. Dertig jaar geleden is de wereld zoals wij hem kennen geëindigd. Een bacterie heeft zowat de hele bevolking weggevaagd en er wonen nog 2.746 mensen op onze planeet. Ze leven opgepropt in een reusachtige toren, beschermd tegen de dood door dubbel glas.
4/5
Total Score

Raak

  • Een verhaal met internationale allure
  • Levendig tekenwerk

Braak

  • Eenkennige Europese lezers gaan dit misschien niet trekken
Total
6
Shares
Gerelateerde artikels