Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Nieuwe beelden van Spider-Man-tekenaar Steve Ditko

In 2018 overleed Steve Ditko. Ditko was de tekenaar die Doctor Strange en Spider-Man ontwierp. Dat typische kostuum met het webpatroon en de epische cape kwamen uit zijn tekendoos gerold.

Zijn vrije, bijna psychedelische werk was een inspiratie voor veel van zijn collega’s. Zijn persoonlijkheid was dat misschien nog wel meer. Het verhaal van Marvel Comics is het verhaal van de roerige jaren zestig. Steve Ditko was een van de originele leden van de Marvel Bullpen. Terwijl de titels steeds populairder werden, koos Ditko niet voor de gemakkelijke weg. Halverwege de jaren zestig leverde hij zijn contract in. Volgens de legende was hij niet tevreden met de richting die de Spider-Manserie op ging. Ook zou hij ontevreden zijn met de rol die Stan Lee hem had toebedeeld in de credits. Het zou decennia duren voordat Lee hem schoorvoetend zou erkennen als co-schepper van Spider-Man. 

Ditko werd in de jaren zestig beïnvloed door het Objectivisme van de filosofe Ayn Rand. Al leek dat voor hem vooral een middel te zijn om structuur te brengen in de alledaagse wereld. Het was ook een manier om een strikte grens tussen werk en privé te handhaven.

Het mysterie Ditko onthuld

Hierdoor blijft de tekenaar gedurende zijn leven een mysterie. Los van wat oude zwart-witfoto’s uit de beginperiode werd hij nooit meer gefotografeerd of gefilmd. Hij weigerde ook om te verschijnen tijdens stripbeurzen of om interviews te geven. Ditko was erg gehecht aan zijn privacy waardoor er ook veel cowboyverhalen rond hem verschenen. Zo zou hij een kluizenaar zijn zonder vrienden of familie. Een zonderling die met niemand contact had en de hele dag zat te tekenen. Toen hij in 2018 overleed, leek het erop alsof hij voor altijd een mysterie zou blijven.

Toch lijkt zijn directe familie sinds zijn overlijden er alles aan te willen doen om dat mysterie op te lossen. Met instemming van diens erfgenamen werd een homevideo uit 2005 online gezet waarop de tekenaar is te zien. Het is opgenomen tijdens de kerstdagen van dat jaar. De audio bestaat uit het ingesproken stuk van Ditko uit de documentaire The Masters of Comic Book Art.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels