Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

EA Sports moet dwangsom aan Nederland

EA Sports moet een dwangsom betalen aan Nederland door gokelementen. Het gaat over 500.000 euro per week, tot maximaal 5 miljoen. EA kwam al in aanvaring met de Nederlandse wetgeving omtrent gokken. Toen kreeg het bedrijf de kans aanpassingen te doen aan voetbalspel FIFA. Aangezien de Ultimate Team-kaartpakjes sindsdien niet veranderd zijn, komen er nu consequenties.

In België heeft EA Sports noodgedwongen aanpassingen gebracht aan de vermeende gokelementen. Het bedrijf is er echter van overtuigd dat het geen inbreuken maakt op de Nederlandse Kansspelwetgeving.

Het Nederlandse gerecht heeft nu besloten dat EA Sports niet voldoende heeft gedaan om de gokelementen uit Ultimate Team te halen. De argumenten die EA Sports aanhaalde om tegen de beslissing in te gaan in 2019 blijken niet genoeg om Nederland te overtuigen. Het Nederlands gerecht oordeelde dat EA Sports per week 500.000 euro aan Nederland moet betalen. Dit gaat tot een maximaal bedrag van 5 miljoen. EA Sports gaat daartegen in hoger beroep.

Het bedrijf zegt nog steeds open te staan voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelenautoriteit. Het gaf tot nu toe echter geen gehoor aan de vraag tot aanpassing.

Het Nederlands gerecht oordeelde dat EA Sports per week 500.000 euro aan Nederland moet betalen.

Ultimate Team

Specifiek gaat het hier over een onderdeel van het spel FIFA, namelijk Ultimate Team. Daar kun je met echt geld zogezegd kaartpakjes kopen. Die lijken op lootboxen die we kennen uit andere games. Je weet nooit welke spelers je zult krijgen als je een pakje opent. Dit is een mechanisme dat net zo werkt als verschillende kansspelen in casino’s. Dat maakt het ook uitermate verslavend. Het spel FIFA zelf wordt aan de volle prijs verkocht en is daarnaast ook vooral op kinderen gericht. Daarom greep het Nederlandse gerecht in.

EA Sports probeerde vervolgens de focus te verleggen. Ze richten zich op vergelijkbare elementen op de speelgoedmarkt. Het bedrijf zegt nog steeds open te staan voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelenautoriteit. Het gaf tot nu toe echter geen gehoor aan de vraag tot aanpassing. EA Sports moet nu dus een dwangsom betalen aan Nederland door die gokelementen. Als de zaak in hoger beroep gaat moeten we verdere beslissingen afwachten.

Bron: NOS

Ook in Engeland werden lootboxen al verboden: https://www.geekster.be/games/lootboxen-verboden-verenigd-koninkrijk/

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels