Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence: uitersten… of niet?

In 2000 bracht K3 het absolute topnummer Leonardo uit. Het onderwerp in kwestie, acteur Leonardo DiCaprio, was toen 26 en de definitie van een rijzende ster. In 2000 was Jennifer Lawrence 10 jaar en kende niemand haar buiten Kentucky. En toch zijn ze vandaag allebei Hollywood royalty. Alleen dan van een andere generatie. En toch zijn ze samengebracht in een film met een onderwerp dat net generaties grotendeels verdeelt. Don’t Look Up gaat namelijk over het klimaat. Wij onderzoeken wat van hen twee opmerkelijke sterren maakt en waarom ze meer gemeen hebben dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. We doen er nog een toepasselijke soundtrack bij, omdat het de feestdagen zijn.

Het begin van de acteerkriebel en de doorbraak

We’re Breaking Free — High School Musical cast

Leonardo Wilhelm DiCaprio werd geboren op 11 november 1974, maar had niet meteen een gezegend leven. Hij woonde in een eerder achtergestelde buurt van Hollywood en zag er veel geweld, drugs en prostitutie. Zijn gezin leefde toen ook in armoede, en acteren was zijn manier om te ontsnappen. De jonge Leonardo deed zo veel mogelijk audities om niet naar school te moeten en pestkoppen te vermijden. Uiteindelijk maakte hij het middelbaar ook niet af — pas jaren later behaalde hij het via een GED. Hij werd meteen acteur en dat ging snel. Als 15-jarige deed hij nog mee in Lassie, twee jaar later kwam zijn eerste grote rol in de sitcom Growing Pains en in 1993 (het jaar dat ik geboren ben, maar dat terzijde) volgde zijn filmdoorbraak What’s Eating Gilbert Grape, waarin hij een jongen speelt met een mentale beperking. Daarvoor werd hij meteen genomineerd voor een Oscar.

dicaprio lawrence
© Paramount Pictures / Roadside Attractions

Jennifer Shrader Lawrence zag het levenslicht op 15 augustus 1990 in Indian Hills, Kentucky. Ze bracht haar jeugd door in een mooie buitenwijk van Kentucky. Ook Lawrence had helemaal niks met school. Ze was, in haar eigen woorden, “een rare” en had last van sociale angsten. Ze haatte de speeltijd, schooluitstapjes en feestjes, maar was graag in de natuur (zo had ze “een houthakkersfase”). Ook haar gevoel voor humor was anders. Ze ging in therapie, maar voelde zich pas echt beter op het podium. Van kleins af aan speelde ze in kerk- en schoolvoorstellingen, maar op haar 14de werd ze ontdekt op vakantie in New York door een talentenscout. Ze verhuisde met haar moeder even naar daar om Jennifer auditie te laten doen.

Lawrence kreeg snel een impresario en ging naar Los Angeles, ook al wou haar moeder dat ze model werd. Ze stopte met school zonder later een diploma te halen, maar dat werd bijzaak. Haar doorbraak kwam er op haar 20ste met Winter’s Bone, de harde maar schitterende film van Debra Granik. Daarin zorgt de 17-jarige Ree alleen voor haar zieke moeder, broertje en zusje in het koude Missouri. Lawrence was perfect voor de rol. Ze werd — net zoals DiCaprio — meteen genomineerd voor een Oscar.

De kassuccessen en de Oscar

I’m On A Boat — Lonely Island ft. T-Pain

In 1996-1997 was het zover: de opeenvolgende monstersuccessen Romeo + Juliet en Titanic. Mocht je het vergeten zijn, daarin speelde DiCaprio respectievelijk Romeo en Jack Dawson.

Maar in 1996-1997 was het zover: de opeenvolgende monstersuccessen Romeo + Juliet en Titanic. Mocht je het vergeten zijn, daarin speelde DiCaprio respectievelijk Romeo en Jack Dawson. Plots kende iedereen zijn naam en hingen overal ter wereld posters van hem aan de muur. Na die rollen wou hij meteen typecasting vermijden. Zijn bekendheid leverde hem de kans op om met grote regisseurs te werken in verschillende rollen: The Beach (2000, Danny Boyle), Catch Me If You Can (2002, Steven Spielberg), Body of Lies (2008, Ridley Scott), Revolutionary Road — opnieuw met Kate Winslet (2008, Sam Mendes), Inception (2010, Christopher Nolan), Django Unchained (2012, Quentin Tarantino), The Great Gatsby (2013, Baz Luhrmann). lawrence dicaprio

Maar zijn meest geliefde samenwerking is die met Martin Scorsese. Daaruit vloeiden tot nu toe voort: Gangs of New York (2002), The Aviator (2004), The Departed (2004), Shutter Island (2010) en The Wolf of Wall Street (2013). DiCaprio’s cv blijft indrukwekkend, maar het zou uiteindelijk tot in 2016 duren voordat hij de ultieme acteerbekroning zou krijgen. Zelfs mensen die niet per se fan zijn, gunden hem steeds meer de Oscar, zeker na vijf eerdere nominaties. Als ik een snelle opkikker nodig heb, kijk ik soms nog eens naar zijn reactie op de aanhoudende staande ovatie die hij kreeg bij zijn winst. Achteraf grapte hij wel over zijn jarenlange afwezigheid op het winnaarsbal tegen de dame die zijn Oscar graveerde. Een voorbode van de rollen die hij later zou nemen.

Pocketful of Sunshine — Natasha Bedingfield

Na de doorbraak van Lawrence volgden voor haar eerst een paar kleinere rollen, tot ook zij twee opeenvolgende kassuccessen scoorde. In 2011 begon ze aan haar parcours als Mystique in X-Men: First Class, een rol die ze uiteindelijk in vier films zou spelen. Een jaar later volgde de meer geliefde en succesvolle vierdelige filmreeks van The Hunger Games, waarin Lawrence met Katniss Everdeen een nieuw actierolmodel voor meisjes neerzette. In tegenstelling tot Lawrence heeft Leonardo DiCaprio wel nog nooit een sequel gedraaid. Zij moest dan weer veel wel minder lang wachten op een Oscar, want bij haar tweede nominatie, voor Silver Linings Playbook, was het al zover. Ze werd de op een na jongste winnares ooit. Dat ze even struikelde op weg naar het podium, vat de actrice dan weer goed samen. lawrence dicaprio

Jennifer Lawrence was meteen een publieksfavoriet geworden.

Lawrence was namelijk meteen een publieksfavoriet geworden. Haar gevoel voor humor bleek niet voor haar leeftijdsgenoten in de lagere school, maar des te meer voor jongeren en volwassenen wereldwijd. Lawrence houdt zich zelden aan de onuitgesproken regels van hoe sterren omgaan met de pers. Haar charme ligt in haar ongedwongen antwoorden, waarbij ze vaak vanalles eruit flapt waar de gewone mens zich in herkent. Zo vroeg ze aan Woody Harrelson toen ze hem ontmoette of hij een seksschommel in zijn trailer had. (Het was een yogaschommel.) Ze is extravert en grappig, maar gebruikt humor ook wel om sommige vragen af te ketsen. Ook dat is wel #relatable. lawrence dicaprio

De keerzijde van de medaille

Paparazzi — Lady Gaga

Na zijn pijlsnelle succes werd de jonge Leonardo een echte heartthrob. En daarin waren de boekskes natuurlijk erg geïnteresseerd. In de vroege jaren 2000 kende de paparazzicultuur een hoogtepunt. Eerst was al die aandacht een teken dat zijn droom uitkwam, maar hij ondervond al snel de nadelen. Als je niet voorzichtig was, kon dat leiden tot sociale angst. “Welke fotograaf gaat waar verschijnen? Word ik ergens ingeluisd?” vroeg hij zich vaak af. Na die bewogen eerste jaren wilde DiCaprio zich onderscheiden als acteur. Hij deed steeds minder interviews en liet zijn werk voor zich spreken. Maar dat wilde niet zeggen dat mensen stopten met speculeren.

Want ja, als iedereen je lief wil zijn, moeten ze weten of ze kans maken. En laat relaties nu iets zijn waar DiCaprio amper over praat, en dus blijven de roddelmagazines en paparazzi proberen. (Hij blijft soms ook wel op hilarische wijze aan hen ontsnappen.) Door de jaren heen heeft hij veel verschillende vriendinnen gehad, onder wie ook modellen en actrices zoals Gisele Bündchen en Blake Lively. Nu is hij toch al vier jaar samen met model Camila Morrone, die 23 jaar jonger is. Over zijn liefdesleven worden dan ook vaak grapjes gemaakt, zelfs waar DiCaprio bij is. Op de Golden Globes van 2014 introduceerde Tina Fey hem met de volgende tekst:

“And now, like a supermodel’s vagina, let’s all give a warm welcome to Leonardo DiCaprio.”

Tijdens de ceremonie van 2020 deed Ricky Gervais het met deze: lawrence dicaprio

“Once Upon a Time in Hollywood is nearly three hours long. Leonardo DiCaprio attended the premiere, and by the end, his date was too old for him.”

Hij kan er zoals je ziet wel altijd hartelijk mee lachen. Zodra Titanic verscheen, gonsden ook de geruchten dat de acteur iets had met tegenspeelster Kate Winslet. Maar meer dan een hechte vriendschap die tot op de dag van vandaag duurt, is er nooit geweest. Naast de relatie met zijn moeder is het de enige waar DiCaprio af en toe iets over lost. Behalve Kate heeft hij nog andere langdurige vriendschappen met onder andere acteurs Lukas Haas, Jonah Hill en Tobey Maguire, met wie hij ook allemaal al in een film zat. Hij neemt ook zelden zijn vriendin mee naar evenementen of award shows, maar kiest meestal voor zijn mama. 🥺

Leonardo DiCaprio is geen vat van overlopende emoties. Hij is relatief teruggetrokken voor een bekendheid, maar zijn overduidelijke liefde voor films, zijn talent en activisme compenseren dat. Zijn merk is uitmuntendheid. Dat maakt dat hij al 25 jaar een van de meest geliefde acteurs in Hollywood is. lawrence dicaprio

Piece of Me — Britney Spears

Lawrence bleef aan een hels tempo werken nadat haar succestrein vertrok, ook door de sequels waaraan ze verbonden was. Dat eiste wel deels haar tol. In 2017 vertelde ze aan Vogue dat ze het lastig vond om met die plotse bekendheid en de gevolgen ervan om te gaan. Het gebrek aan privacy en anonimiteit gaven haar het gevoel dat ze in een “dierentuin” zat. Nog geen jaar later had ze er even genoeg van, zo zei ze onlangs aan Vanity Fair. Haar laatste vier films (Passengers, Mother!, Red Sparrow, en X-Men: Dark Phoenix) waren geen groot succes en dat linkte ze deels aan zichzelf. “Ik dacht dat iedereen me zat was. Eigenlijk was ik mezelf zat.” Als people pleaser kwam ze toen tot de realisatie dat ze haar gemoedsrust niet in haar werk moest zoeken. “Ik had geen leven, dus ik vond dat ik er een moest gaan zoeken.”

Intussen is Lawrence getrouwd met Cooke Maroney, eigenaar van een kunstgalerij in New York. Ze verwachten binnenkort ook hun eerste kindje. Veel wil ze er niet over delen, behalve dat ze de vrije tijd ook vooral heeft gebruikt om tijd door te brengen met haar vrienden. Het grootste deel van haar belangrijkste vriendengroep zijn mensen die ze al kende voordat ze bekend werd. Die herinneren haar eraan wat het gewone leven is, maar tegelijkertijd kan ze rekenen op een aantal bekende vrienden die weten wat Lawrence meemaakt. Zo komt ze heel goed overeen met Emma Stone en Emma Watson, die ook erg gesteld zijn op hun privacy en zelden social media gebruiken, tenzij om een goed doel te promoten. lawrence dicaprio

Een van de eerste persoonlijke video’s die ze postte sinds haar sabbatperiode was dan ook een reactie op de winst van Joe Biden. Haar charme en herkenbaarheid is er nog steeds, ze is er alleen iets zuiniger mee geworden.

De stap terug en het activisme

Break My Stride — Matthew Wilder

DiCaprio zoekt de laatste jaren vooral media-aandacht op voor het goede doel. Al sinds hij jong was, is hij begaan met de natuur en onze planeet. Vroeger wou hij altijd of acteur of mariene bioloog worden. In 1998 al richtte hij de Leonardo DiCaprio Foundation op om organisaties en initiatieven te steunen die een duurzame toekomst voor de planeet willen uitbouwen. De non-profit heeft al voor 100 miljoen dollar aan projecten gesteund. DiCaprio zit ook in het bestuur van onder andere WWF, Global Green USA en een aantal dieren- en natuurpreservatieorganisaties. Ook zijn sociale media gebruikt hij om milieukwesties aan te kaarten. Hij gooit zijn bekendheid ook in de strijd bij bijeenkomsten zoals de klimaatconferenties van Parijs in 2016 en onlangs nog in Glasgow. lawrence dicaprio

Hij gooit zijn bekendheid ook in de strijd bij bijeenkomsten zoals de klimaatconferenties van Parijs in 2016 en onlangs nog in Glasgow.

Ook zijn moment van glorie tijdens de Oscars gebruikte hij vooral om in zijn speech de klimaatverandering opnieuw aan te kaarten. The Revenant was dan ook een harde rol en een moeilijke productie. Sneeuw was enkel te vinden aan het uiteinde van de planeet, in het ijskoude Alberta, Canada. Alle acteurs ondergingen de bikkelharde omstandigheden, en DiCaprio kroop er zelfs in dat beruchte berenkarkas. Na The Revenant stopte hij even met acteren. Tijdens die drie jaar werkte hij met zijn eigen productiebedrijf Appian Way vooral aan klimaatdocumentaires.

Begin Again — Taylor Swift

Want ja, ook Jennifer Lawrence legde zich tijdens haar acteerpauze niet alleen toe op haar familie en vrienden. Ze zetelt in het bestuur van een non-profit anticorruptieorganisatie, Represent.Us. Die organisatie wil het Amerikaanse politieke systeem veranderen om de gewone burger meer inspraak te geven, door anticorruptiewetgeving en mensen aan te zetten om te stemmen, vooral jongeren. En wie zetelt er nog in het bestuur van Represent.Us? Don’t Look Up-regisseur Adam McKay. Via meer participatie wil ze ook meer aandacht voor onder andere klimaatverandering, dat grotendeels genegeerd werd onder Trump. Dat vertelde ze al tijdens de promotour voor mother!, waarvan de verhaallijn ook verwijst naar het onderwerp. lawrence dicaprio

Lawrence zetelt in het bestuur van een non-profit anticorruptieorganisatie, Represent.Us. Die wil het Amerikaanse politieke systeem veranderen om de gewone burger meer inspraak te geven.

Ook voor zichzelf durft ze dankzij haar invloed ook meer opkomen. Toen de top van filmverdeler Sony werd gehackt, kwam onder andere aan het licht dat Lawrence veel minder betaald was dan haar mannelijke medespelers voor American Hustle. In een later essay schreef ze dat ze boos was, maar vooral op zichzelf omdat ze zelf niet genoeg had onderhandeld en niet “verwend” en “moeilijk” wou lijken. Nu deinst ze er niet meer voor terug om haar status te gebruiken.

Zo ijverde ze ervoor om als eerste in de credits van Don’t Look Up te verschijnen, voor Leonardo DiCaprio. Hij had er naar verluidt geen enkel probleem mee. Onlangs bleek wel dat hij meer kreeg voor zijn rol dan Lawrence, 30 miljoen dollar tegenover haar 25 miljoen. Daar kan ze nu wel mee leven, omdat ze voor zichzelf een goede deal sloot en DiCaprio volgens haar nog altijd een grotere ster is.

De team-up

Gloves Up – Little Mix

Eigenlijk is Don’t Look Up voor beiden het eerste project dat meerdere liefdes combineert. Adam McKay wil in zijn film namelijk iedereen wakker schudden over de manier waarop over klimaatverandering gecommuniceerd wordt, en hoe moeilijk wetenschappers en activisten het hebben om beleidsmakers te overtuigen. Het is een satire, dus kan DiCaprio opnieuw zijn komische kant bovenhalen na ook The Wolf of Wall Street en Once Upon a Time… In Hollywood. Daarvoor heeft hij met Jennifer Lawrence natuurlijk een ideale sparringpartner.

dicaprio lawrence
© 2021 Niko Tavernise / Netflix

Maar bij beiden komt ook de passie in hun acteerwerk sterk naar voren. Ze werkten samen met McKay aan de film en gebruiken nu hun gecombineerde star power om zoveel mogelijk verschillende generaties in bioscoopzitjes en zetels voor de buis te krijgen. (Reken Timothée Chalamet erbij en je hebt zelfs al minstens 3 generaties.) Als iemand het kan, zijn zij het wel. lawrence dicaprio

Don’t Look Up is vanaf 8 december te zien in de bioscoop en verschijnt op 24 december op Netflix.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels