Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Crossover #1 review: een comic met een hart

Als we de verhalen mogen geloven dan is Crossover het Image event van het jaar. Tijdens de voorbije zomer heeft schrijver Donny Cates een tijdlang in het hospitaal gelegen en het was schijnbaar kantje boord. Dat heeft in hem de behoefte doen ontwaken om te vertellen over dingen die het leven de moeite waard maken. Voor hem zijn dat comics.

Schrijver: Donny Cates
Tekenaar: Geoff Shaw
Uitgever: Image Comics
Verschijningsdatum: 3 november 2020

In 2017 gebeurde het ongelofelijke. De lucht boven de stad Colorado opende zich en er daalde iets op de argeloze inwoners neer dat je alleen kunt beschrijven als een superhelden-event. Zo’n beetje elke superheld of schurk vocht het met elkaar uit in een duel op leven en dood. Hierbij werd niet gelet op de argeloze burgers. Niemand was bij machte om dit te stoppen, totdat een van de helden een krachtveld rondom Colorado optrok.

In deze nieuwe wereld volg je als lezer Ellipses Howell. Deze jonge deerne werkt in een van de laatst overgebleven comicwinkels in Amerika. Sinds de catastrofe in Colorado is er nogal een stigma gelegd over het lezen van comics, cosplay en andere nerdy zaken. Elke dag moet ze de tocht naar haar werk maken door een zee van demonstranten. Weet Ellipses veel dat deze dag haar hele wereld drastisch zal veranderen.

©Image Comics

Crossover is onverwacht goed

Donny Cates gebruikt zaken uit onze wereld als metafoor voor de dingen die spelen in de wereld van deze comic. Zo zal het idee van een stripwinkel als veilige haven resoneren bij veel lezers. Dat zie je ook terug in het felle contrast met de realiteit waar de mensen zich laten leiden door hun angsten voor de vleesgeworden fantasiefiguren. Het is ook nog eens een hommage aan een turbulent hoofdstuk uit de Amerikaanse comicgeschiedenis.

Donny Cates gaat in deze comic onverwacht diep en schrijft dit, als een soort Stan Lee, vanuit zijn onderbuik. Ondanks de, op het oog, zeer simpele opzet weet dit verhaal je te raken. De makers spelen met het archetypische gevoel van een outsider te zijn. En wat te denken van de absolute verwondering? En dan heb ik het over de verwondering die je voelt wanneer je als lezer geconfronteerd wordt met de grote onthulling van dit eerste deel. Iets wat overigens prachtig is getekend door Geoff Shaw.

Het hele idee achter Crossover is niet eens zo heel origineel. Het is allemaal al eens eerder gedaan. Toch wordt het allemaal met veel liefde gecombineerd tot een bijzondere ode aan het stripmedium. Dat gevoel van verbazing en vooral een hongerig wachten op het volgende deel.

Crossover 1

Crossover 1
4 5 0 1
De nieuwe serie van Donny Cates en Geoff Shaw
De nieuwe serie van Donny Cates en Geoff Shaw
4/5
Total Score

Raak

  • Mooie ode aan de strip
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels