Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Alien the RPG: Colonial Marines Operations Manual review – I love the corps!

De cryopod hist, Ik sta langzaam op. De hypersleep is nooit gemakkelijk voor het lichaam. De vloer is koud en ik dans even terwijl mijn desoriëntatie tot een einde komt. De sergeant glimlacht en drukt me een hard voorwerp in mijn handen. Raad eens wie er eerst wakker is en dus de vrijwilliger van wacht is? Ik zucht en bekijk het boek. Colonial Marines Operations Manual staart me met 350 pagina’s source book-materiaal om te lezen. “Tegen deze avond is goed voor uw review,” grijnst de sergeant nogmaals. Ik zucht. Het leven in de Colonial Marines is niet altijd gemakkelijk.

ALIEN RPG Colonial Marines Operations Manual_cover 3D

Spelontwerp: Adrew gaska  & Tomas Harenstam
Uitgever: Fria Ligan (Free league publishing)
Aantal spelers: 2- ?.
Leeftijd: 12
Speelduur: one shots of meerdere sessies.

Reviewcopy gekregen via uitgever

Rollenspel: een kleine introductie

Een rollenspel is een vrij breed begrip maar het gemakkelijkst uit te leggen als “een interactief theater” waarbij 2 of meer spelers zich nestelen rond een tafel, in een zetel, in het park of waar men maar wil, om samen een verhaal te beleven. Een van de spelers is een spelmeester die alles in de wereld beheert, van hoe de wachter aan de deur reageert tot diepe gesprekken met een geliefde. De rest van de spelers kruipt in de huid van een personage uit de wereld.

Rollenspellen kunnen gaan van diepe donkere mysteries onderzoeken tot schatten jagen of ruimtevaart overleven. Een groep spreekt meestal af welk soort spel ze willen spelen. Sommigen hebben liever iets speltechnisch intensief met veel regels, anderen zijn voorstander van drama en houden het systeem beperkt tot een enkele dobbelsteen die gerold wordt.

Allen hebben ze gemeenschappelijk dat er bepaalde waarden afgesproken zijn voor personages om zo de wereld te kunnen kaderen. Kan je over die muur springen? Is die wachter te overmeesteren? Het zorgt voor een faire afhandeling van een situatie. Rollenspelen geven een unieke spelervaring die je toelaat om gaandeweg door veel avonturen een mooi verhaal te bouwen.

Wil je meer weten? Lees dan zeker onze grote introductie.

Vlotjes en volgens de voorschiften

Mijn liefde voor het Alien RPG-universum is wel gekend. Maar ik had het nieuwste boek van Fria Ligan toch wel even onderschat. Het source book Colonial Marines Operations Manual heeft alles wat je nodig hebt om bughunts te volbrengen, specialisten te trainen en nietsvermoedende kolonisten die hun saaie leven op een stuk rots beu zijn, tussen de sterren te gooien. Wat kan je er nu allemaal in vinden? Wel, teken even hier voor een tour of duty en je training begint onmiddellijk!

green-brighter-giant

Vreemd signaal, waarschijnlijk storing… Er is overal beweging!

Oké nieuweling. De les eerst zodat je tenminste weet waarvoor je vecht.

Oké nieuweling. De saaie les eerst. Hier doorlopen we de geschiedenis van de sector en organisaties zodat je tenminste weet waarvoor je vecht. Zo kan je na je tour mooi les gaan geven op gelijk welke kolonie die je wilt. Daarna gaan we ons bezig houden met de structuur en de organisatie van de marines. Wanneer de eerste weken verlopen zijn, marine, dan kan je dit allemaal mooi opzeggen net zoals je nieuwjaarsbrief voor je grootouders vroeger.

Als je uitblinkt in je groep gaan we je zelfs geavanceerde trainingen geven. Jij en je squad van vrienden zullen geïntroduceerd worden aan alle mooie wapens, voertuigen en ruimteschepen die Colonial Marines Operations Manual aanbiedt. Als dat nu geen applaus waard is voor je drilsergeant, dan weet ik het ook niet meer.

ALIEN RPG Colonial Marines Operations Manual 3_C2
© Fria Ligan

Gewoon nog wat ongedierte gaan uitmoorden

Proficiat marines. Jullie hebben de basistraining doorstaan. Het is nu tijd voor jullie eerste missies en infosessie.

Proficiat marines. Jullie hebben de basistraining doorstaan. Het is nu tijd voor jullie eerste missies en infosessie. De sector waar we jullie sturen heeft genoeg vijanden om een beetje ervaring op te doen. Leef lang genoeg en je kan zelfs promotie krijgen. Leef nog wat langer en misschien wordt je uitgekozen voor speciale missies. Zeg nu niet dat Colonial Marines Operations Manual je geen mogelijkheden biedt om het beste van jezelf te maken.

ALIEN RPG Colonial Marines Operations Manual 8_2
© Fria Ligan

Nu we klaar zijn met jullie klaar te stomen, gaan we op wat langere termijn denken. Je blijft misschien wel een simpele grunt maar dat wil niet zeggen dat initiatief niet aangemoedigd wordt. Breng alle info die je verzamelt tijdens je missie mee en HQ beslist jullie iets meer toe te kennen. Geen zorgen. De missielijst is uitgebreid en er is veel werk aan de winkel. Ik stel voor dat jullie al die geruchten niet teveel aandacht geven en zeker niet zaken gaan uitpluizen die niets met je te maken hebben.

ALIEN RPG Colonial Marines Operations Manual -5-effects
© Fria Ligan

Alleen de doden hebben het einde van de oorlog gezien

Terug van de missie en de meesten van jullie leven nog. Ik ben onder de indruk.

Terug van de missie en de meesten van jullie leven nog. Ik ben onder de indruk. Tijd voor de debriefing en daarna wat rust en ontspanning. Wat zeg je, Xenomorphs? Black operations? Weyland Utani-huurlingen?
Het lijkt me alsof jullie allemaal een beetje te veel gestresseerd zijn. Geen zorgen, Colonial Marines Operations Manual heeft genoeg om je te ontspannen. Rust goed uit want morgen is terug een glorieuze dag in de Corps!

ALIEN RPG Colonial Marines Operations Manual Banner
© Fria Ligan

Colonial Marines Operations Manual is een fantastisch boek om langere campaigns in het Alien RPG-universum te plannen. Het staat vol informatie over de geschiedenis, organisatie, vijanden en duistere zaken die het spel rijk is. Spelers worden mooi in een groep ingedeeld en hebben elkaar nodig om te overleven op de missies. De aanwijzingen over hoe je een militaire campaign speelt en deze laat evolueren in een organische manier is fantastisch geschreven. Er is materiaal om jaren te kunnen spelen of keiharde, dodelijke missies te organiseren voor 1 avond. Dit boek is een aanrader van formaat voor iedereen die het Alien RPG-universum lief heeft.

Geïnteresseerd in meer tabletop RPG’s van Free League Publishing?

Lees hier al onze artikels.

Ingelijfd en gelukkig

Alien the RPG: Colonial Marines Operations Manual
5 5 0 1
Colonial Marines Operations Manual is een aanrader van formaat voor iedereen die zich wil verdiepen in de meer militaristische feel van de setting. De informatie gaat iedere speler en MU/TH/UR van pas komen of ze nu zelf in de marines zitten of ze hen tegen komen op een eenzame lange reis door de ruimte.
Colonial Marines Operations Manual is een aanrader van formaat voor iedereen die zich wil verdiepen in de meer militaristische feel van de setting. De informatie gaat iedere speler en MU/TH/UR van pas komen of ze nu zelf in de marines zitten of ze hen tegen komen op een eenzame lange reis door de ruimte.
5/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels