Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Star op Disney+: bingen, KNT en duiding

Sinds 23 februari krijgen abonnees van Disney+ honderden bijkomende films en series voorgeschoteld via Star, een apart deel van de streamingdienst. En die apartheid heeft een reden.

Verschillen in content en leeftijd

Star biedt heel wat programma’s aan van onder andere de Amerikaanse zender ABC en streamingdienst Hulu en filmstudio Fox. Die zijn nu allemaal, net als Marvel Studios, een onderdeel van Disney. Toch krijgt niet elk land dezelfde content. Zo vermeldde een eerdere versie van dit artikel Legion als toevoeging. De serie wordt in andere landen met Star gelanceerd, maar nog niet in België. “Het aanbod per markt verschilt inderdaad van titel tot titel, gebaseerd op de bestaande licentieovereenkomsten in elke markt”, verduidelijkt Marike Sterk, Director Communications bij The Walt Disney Company Benelux. Nog even wachten, dus. Op het einde van dit artikel geven we onze aanraders uit het nieuwe aanbod in België.

En er is nog een opmerkelijke verandering doorgevoerd met de update. Zo is er nu een functie voor ‘ouderlijk toezicht’ en moet je per profiel instellen welke inhoud een gebruiker mag zien, op basis van leeftijdsclassificaties, bv. 6+, 9+, enz. Volwassenen met een account kiezen dan voor 18+ om alles te kunnen zien.

© Disney

Duiding

De kinderaccounts zorgen ervoor dat enkele klassieke Disneyfilms zijn niet meer te bekijken met een kinderaccount. Peter Pan, Dumbo, Lady en de Vagebond en De Aristokatten, bijvoorbeeld, kregen eerder al een waarschuwing voor ‘gedateerde content’, meestal omdat er racistische verhaallijnen of personages aan bod komen. Zo kan je als ouders vermijden dat kinderen ernaar kijken en de verkeerde waarden meekrijgen.

“Censuur!”, zullen sommigen misschien roepen, maar houden het graag bij ‘duiding’. Je kan nog steeds met je kinderen naar een vliegende olifant of zingende katten kijken, maar tegelijk kan je uitleggen waarom de kraaien een verwijzing zijn naar racistische muziekacts vol blackface (‘minstrel shows’, mocht je je verder willen verdiepen), met als leider Jim Crow, en waarom een Siamese kat die piano speelt met eetstokjes helemaal niet oké is naar mensen met Aziatische roots toe. Een uitstekende compromis om kinderen van het vaak geliefde verleden van hun ouders te laten leren.

Even genoeg Disney-animatie gehad? (Her)bekijk dan deze films en series. Raadpleeg de volledige lijst op disney.be.

Films

© Disney

De franchises

Plan een filmdag of -week in met oude en nieuwe franchises. So is er Ridley Scotts genremeesterwerk Alien en en het helaas minder iconische maar wel Michael Fassbender-centrische vervolg Alien: Covenant. De ruimte niets voor jou? Blijf op een dystopische versie van de aarde met Planet of the Apes van Tim Burton of War for the Planet of the Apes van Matt Reeves. Het is geen kerst, maar het is nooit een slecht moment voor Die Hard en de 2 eerste sequels.

Fan van boek- of comicverfilmingen? De Maze Runner-trilogie is een van de meest vermakelijke recente YA-adaptaties, terwijl de twee Deadpoolfilms humor in superheldenfilms naar een volledig ander en nieuw niveau tilde. Het vervolg dat in de maak is, wordt overigens een deel van het MCU.

© Disney

De romcoms

Ik hou als geen ander van een goede romcom, en Star heeft enkele favorieten in de aanbieding. The Family Stone hoort bij iedereen een moderne kerstklassieker te zijn omwille van de sterke ensemblecast, niet al te cheesy script en ondanks Sarah Jessica Parker (sorry, geen fan). Cultliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het vroeger verguisde Jennifer’s Body van Karyn Kusama, dat sindsdien erkenning heeft gekregen voor de portrettering van vrouwelijke seksualiteit en de impact van toxische vriendschappen.

Het tedere Me and Earl and the Dying Girl is dan weer volledig andere koek, naar het gelijknamige boek waarin een jong meisje ondanks haar ziekte en dankzij een paar vrienden zich openstelt voor anderen. Love, Simon is dan weer de geslaagde verfilming van Simon vs. The Homo Sapiens Agenda, het populaire LGBTQA-YA-boek van Becky Albertalli, dat eigenaardig gezien ook niet aan de algemene Disney+ werd toegevoegd.

© Disney

Indiedrama’s en sfeervolle thrillers

Voor Saoirse Ronanfans is er het mooie Brooklyn, over een Iers plattelandsmeisje dat tot ongenoegen van haar moeder naar New York verhuist en er de liefde vindt. Greta Gerwig, de vrouw die Ronan al twee keer regisseerde, speelt een vrouw die haar halfzus over het leven wil leren maar zelf de weg kwijt is in het kleine maar fijne Mistress America.

The Martian-scenarist Drew Goddard regisseert voor het eerst in Bad Times at the El Royale, een oldschool seventies-thriller waarin vreemden op de verkeerde moment op de verkeerde plaats belanden, met onder andere Jeff Bridges en Chris Hemsworth. In het ondergewaardeerde Red Sparrow is Jennifer Lawrence een Russische spionne die eigenlijk niet helemaal voor de job weggelegd is. Matthias Schoenaerts speelt haar achterbakse en sluwe oom.

© Disney

De komedies

Over de klassieker The Devil Wears Prada moeten we niets meer vertellen, behalve dat we nog steeds dankbaar zijn voor Meryl Streep en Emily Blunt. De tieners uit de jaren 2000 herinneren zich vast John Tucker Must Die nog, waarin vier meisjes die niets met elkaar gemeen hebben behalve een player als voormalig lief een plan smeden om het hem betaald te zetten. Let ook even op een langharige Penn Badgley nog voor Gossip Girl.

Nog zo’n ondergewaardeerde parel is Spy van Paul Feig (Bridesmaids). Melissa McCarthy wordt net als Jennifer Lawrence in het spionnenleven gegooid, maar dan met iets minder intriges. De glansrol is wel voor Jason Statham, die de meest waanzinnige macho speelt en hilarisch is. Iets zachter is The Way, Way Back, over een jongen die met zijn moeilijke gezin op zomervakantie moet en pas zijn plaats vindt bij de werknemers van een waterpark. Met onder andere Steve Carell, Toni Collette, Alisson Janney en een mooie rol voor Sam Rockwell.

© Disney

De klassiekers

Duik in de wereld van ondergrondse misdaad en drugs, maffia en de liefde met respectievelijk The French Connection en Miller’s Crossing. Of ga voor een van de vroege scifi-epics met Solaris, waarin het water op een planeet een brein blijkt die de gedachten en het gedrag van de astronauten beïnvloedt. Een hele namiddag tijd? Kijk naar naar het drie uur durende Cleopatra met Liz Taylor uit 1963. Vier films die als titanen in de filmgeschiedenis overeind blijven.

Series

© Disney

Comedy

Een comedyserie die het oude en het nieuwe combineert is Black-ish, die draait om een welgestelde Afro-Amerikaanse familie die omgaat met zowel hun identiteit als hun alledaagse leven. Een sitcom die vaak echt grappig, maar af en toe ook ontroerend en stuitend is. Twee series die je kan herbekijken zijn Scrubs, over een groep collega’s in een ziekenhuis, want het moet niet altijd een drama zijn, en How I Met Your Mother, waarbij de titel (ongeveer) de lading dekt. Haaaave you met de Friends van de jaren 2000?

Dan is er nog een nieuwe animatieserie die hier onder de radar is gebleven: Solar Opposites, van de makers van Rick and Morty. Nadat hun planeet Shlorp verwoest wordt, moet een gezin aliens onderdak zoeken op Aarde, in een klein stadje in midden-Amerika, met een serieuze gewenning tot gevolg.

© Disney

Coming-of-age

In hetzelfde universum als Love, Simon vinden we Love, Victor, over een nieuwe leerling op de school van Simon die ook zijn seksualiteit ontdekt. Het is de eerste keer dat daar een Disney-jeugdreeks aan gewijd wordt. Uniek in de jaren 2010 was Glee, de reeks over a capellagroep die Ryan Murphy helemaal op de kaart zette en zowel baanbrekend als over-the-top was. Maar hé, ik ken er wel veel klassiekers uit de muziekwereld door.

© Disney

Fantasy en scifi

Veel keuze voor de genreliefhebber op Star. Hoewel bedenker Joss Whedon onder vuur ligt, is Buffy the Vampire Slayer het werk van heel veel mensen die wel deugen, niet het minst Sarah Michelle Gellar als de jonge vampierenjager uit de titel. Een straf staaltje coming-of-age met vampieren, hellemonden en heksen. Nog een cultfavoriet is Firefly, waarin de bemanning van een transportruimteschip probeert te overleven na een wereldwijde burgeroorlog. Een groep underdogs die samen sterk staan, dat zien we graag.

Ook een klassieker is The X-Files, waarin FBI-agenten Mulder en Scully onopgeloste zaken onderzoeken die wijzen op buitenaards leven. Hun chemie is even belangrijk als die aliens.

Liever mysteries die iets langer duren? Ga dan voor Lost, de hoofdbrekende reeks van JJ Abrams die evenveel fans als tegenstanders lijkt te hebben. Wanneer een vliegtuig crasht op een onbewoond eiland, moeten de passagiers zien te overleven, ook wanneer ze niet alleen blijken te zijn. En nadien wordt het alleen maar grootser en fantasierijker.

Marvelfans hebben dan weer twee series erbij om het X-Men-gat in onze harten te vullen die de laatste teleurstellende films hadden gemaakt. The Gifted maakte gedurende (amper) twee seizoenen van bekende namen uit de comics zoals Polaris, Thunderbird, Blink en Eclipse ook boeiende personages, en we kunnen Marvel Studios enkel aanraden om een paar acteurs opnieuw in te huren voor hun X-Men. Mag het iets onbekender en donkerder? Dan is er Helstrom, over twee kinderen van een seriemoordenaar die het laagste van de menselijkheid opsporen en proberen tegen te houden. Denk demonen, geesten en indrukwekkende visuele effecten.

Toch liever wat down-to-earth? Trek dan naar Mars met de gelijknamige reeks, die via een mix aan fictie en documentaire de weg naar Mars illustreert en hoe we er ooit zouden kunnen leven. Sciencefiction en -fact in een boeiende reeks.

© Disney

Bingewatchmateriaal

Al jaren een vaste waarde op Play Vijf zijn de programma’s van Shonda Rhimes, waarin ze vrouwen en hun levens centraal stelt. Grey’s Anatomy, over een arts-in-opleiding in een ziekenhuis in Seattle, en Scandal, over een fixer in de Amerikaanse politieke wereld, zijn nu ook te streamen. Als je die al gezien hebt en een serie zoekt die in het verlengde ligt maar dan veel, veel meer intriges heeft, kies dan voor Revenge. Een nieuwkomer arriveert in de jetsetwereld van New York, maar met bijbedoelingen: ze wil wraak voor wat haar vader is aangedaan. Zo verslavend als bij de haren getrokken.

Star is nu beschikbaar op Disney+.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels