Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Rijke fans bieden op DC Comics

Ondanks grootse plannen was 2020 nu niet bepaald een succesjaar voor DC Comics. De hoofdredacteur werd buitengegooid en later dat jaar volgde een groot deel van de staf. De contracten van de grootverdieners werden uitgekleed. Wie de nieuwe previews openslaat, ziet dat Brian Michael Bendis bijvoorbeeld slechts een(!) reeks schrijft voor de uitgever. En dat het voormalige wonderkind Geoff Johns zijn creator-owned comic Geiger bij Image Comics heeft ondergebracht, spreekt boekdelen.

En er was meer. Er deden al geruchten de ronde dat 2021 het jaar voor de waarheid voor een zelfstandig DC Comics zou worden. Men was achter de schermen al druk bezig met het zoeken van een partij om de publicatierechten over te nemen. Geïnteresseerde partijen schrokken terug van de forse prijs die werd gevraagd.

Op maandag kwam de bekende website Bleeding Cool met het bericht naar buiten dat enkele rijke liefhebbers van DC Comics bezig zijn met pogingen om de uitgeverij los te weken uit de handen van eigenaar Warner Bros. Deze zitten tegenwoordig onder de knoet van AT&T en dit bedrijf is zeer fanatiek bezig om zich te ontdoen van alles wat te veel geld kost. Deze fans zouden niet graag zien dat de helden van DC niet meer worden gepubliceerd.

Warner Bros houd de licenties maar hoeft zich niet druk te maken over het publiceren van de comics. Klinkt als een werkbaar idee.

Wie zijn deze bieders? Een drietal prominente kandidaten worden in de wandelgangen genoemd.

Steve Geppi

De Diamond Comics-baas moest in 2020 met lede ogen toezien hoe DC Comics vertrok bij zijn distributiebedrijf. Een aardig deel van hun omzet werd met dit vertrek meegenomen. Geppi publiceerde eerder Disney Comics met zijn uitgever Gemstone. Hij is geen onbekende in het uitgeverswereldje en zou met een aankoop van de uitgever een stuk omzet terugkrijgen.

Robert Kirkman

Kirkman maakte zijn fortuin met The Walking Dead. De comic die uitgroeide tot een van de meest populaire en winstgevende franchises van het vorig decennium. Hoewel het over zijn hoogtepunt heen is, zijn de tv-series nog steeds redelijk populair. Kirkman heeft dus diepe zakken.

Wat moet hij met de publicatierechten van DC Comics? Kirkman is sinds 2008 partner bij de uitgever Image Comics. Momenteel publiceert hij daar de titels Oblivion Song, Die! Die! Die! en Fire Power. Series die hun geld opbrengen. Het is echter een publiek geheim dat Image Comics de laatste jaren nogal te lijden heeft onder hevige concurrentie.

© DC Comics

Na een paar goede jaren aan het begin van de jaren 10 zijn er enkele nieuwe partijen waaronder Boom! Studios en Aftershock Comics die hun zakenmodel ondermijnen. Ze betalen mensen om hun eigen creaties bij hen onder te brengen. Bij Image ben je als stripmaker bezig met een vorm van zelfpublicatie. Als je succes hebt, dan is dat een lucratief model. Maar als dat uitblijft dan wordt het een dure hobby. Veel makers hebben geen zin in de extra heisa die dit met zich meebrengt en slaan de uitgever dus over.

Het permanent binnenhalen van de DC Comics-licentie zou de uitgever voorzien van een stabiele bron van inkomsten. Het is niet ondenkbaar dat Kirkman geholpen wordt door Todd McFarlane. Deze mede Image-partner heeft een goedlopend speelgoedbedrijf en maakt al even action figures gebaseerd op de DC-helden. Hij heeft binnen Warner Bros, ook vanwege zijn Hollywood-avonturen, voldoende contacten en een belang om zijn Image Comics te helpen.

Michael Uslan

Het leven van Michael Uslan leest als een jongensboek. Als jong kereltje raakt hij geobsedeerd met Batman. Een obsessie die hem zijn levenslang in de greep zal houden. Hij studeert rechten en slaagt erin, tegen een hoge persoonlijke prijs, om in de jaren tachtig Hollywood te overtuigen van het nut van een Batman-film.

In 1989 wordt de concurrentie weggeblazen door de eerste, door Tim Burton geregisseerde, Batman-film. Wie het jaar bewust heeft meegemaakt, weet wat het begrip Batmania inhoudt. Sindsdien is Uslan als producent bij elke DC Comics-verfilming betrokken.

De man is godsgruwelijk rijk en een stevige comicfan. Hij wordt in 2021 de eerbiedwaardige leeftijd van 70 jaar en het is niet ondenkbaar dat hij zijn activiteiten in Hollywood wat zal afbouwen. Dan is het runnen van een uitgeverij relatief minder stressvol.

Het is natuurlijk geen vaststaand feit dat bovenstaande heren de enige kandidaten zijn. Wat we wel zeker weten, is dat 2021 minstens zo interessant wordt voor DC Comics als 2020.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels