Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Bestemming: Canada review – verhalen van emigranten verbeeld

Er zijn maar liefst meer dan één miljoen Canadezen met Nederlandse wortels. Je kunt dus stellen dat er een redelijke band bestaat tussen dit immense land en Nederland. Bestemming: Canada had in 2020 moeten verschijnen om deze band te benadrukken en om mee te liften op de publiciteit rondom het 75-jarig jubileumfeest ter gelegenheid van de bevrijding van Nederland door Canadese troepen. Maar ja, dat virus gooide roet in het eten..

Een kleine twee jaar na dato verschijnt het boek alsnog onder de vlag van uitgeverij Scratch Books. Het boek wordt mede verzorgd door Aimee de Jongh die ook voor een deel de redactie deed. Los van haar zijn er nog negen tekenaars gevraagd om het verhaal van een Nederlandse emigrant te bewerken tot een kort stripverhaal.

Het boek biedt genoeg historische context in bijgevoegde tekstpagina’s. Er is een tijdlijn waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen de golven van Nederlanders die naar Canada emigreerden. Er is ook een redelijk uitgebreid dossiertje waarin vooral veel wordt verteld over de grootste golf aan Nederlanders die richting The Great White North vertrokken.
Het zijn de mensen die na de Tweede Wereldoorlog en het verlies van Nederlands-Indië geen heil meer zagen om te blijven en op de boot stapten. Het is ook bijzonder om te lezen hoe dit dus werd aangemoedigd door de Nederlandse overheid die vond dat het land te vol was en de middelen te schaars. Heel apart wanneer je dat afzet tegen het heden.

Bestemming: Canada
©Scratch Books

Vier van de tien verhalen gaan ook over mensen uit deze grote groep. Er is ook aandacht voor twee mensen die recent gingen. En er zijn twee verhalen die een zeer apart perspectief geven. Een Afghaanse vluchtelinge die een leven opbouwde in Nederland vertrekt vrij spontaan naar Canada en geeft vanuit daar commentaar op haar tweede thuis Nederland. En het verhaal van de Canadese parlementariër Anita Vandenbeld is ook opgetekend. Ze is geboren en getogen in Canada maar een dochter van Nederlandse ouders. Ze is bekend met de Nederlandse cultuur en spreekt de taal. Heel bijzonder.

Bestemming: Canada is niet voor de stripwinkel

Zoals wel vaker bij deze opzet zal je moeten concluderen dat niet alle tekenaars je kopje thee zullen zijn. Dat is op zich niet erg. Er zijn echter twee opvallende dissonanten. Aimee de Jongh zette de Benelux op de kaart in 2021 met haar Dagen van Zand. Daarom valt het op hoe slordig deze pagina’s zijn getekend. Het lijkt wel alsof ze het tussen de soep en patatten heeft afgerond. Zonde. De tweede is Paul Teng wiens tekeningen solide zijn maar eruit zien alsof ze in een educatief boek thuishoren.

In positieve zin viel Jordi Peters op. Zijn werk oogt heel simpel maar zijn platen zijn fabuleus ontworpen en een schoolvoorbeeld van leesbaarheid. Geekster-favoriet Hanco Kolk borduurt voort op zijn werk in De man van nu en tekent in een zeer fraaie semi-realistische stijl die we vaker hopen te zien. Erik de Graaf tekent magnifieke oudere dames.

De verhalen zijn leerzaam en onderhoudend. Het versterkt het sentiment dat twee paragrafen terug werd omschreven met het werk van Paul Teng. Ook de vormgeving en typografie geven Bestemming: Canada meer de indruk van een educatieve bijlage voor de geschiedenisles dan van een boek dat je in een stripwinkel aan zou treffen.

Dat is meteen het enige echte kritiekpunt. Voor de doorgewinterde verzamelaar is er wel een reden om dit op te pikken. Maar het is te hopen dat stripwinkels dit niet massaal hebben opgepikt want dit hoort eerder thuis in een jeugdafdeling van de plaatselijke boekhandel.

Bestemming Canada verscheen op 6 april 2022 en werd gemaakt door o.a. Hanco Kolk, Aimee de Jongh, Erik Varekamp, Erik Kriek, Jordi Peters, Emma Ringeling en Paul Teng. Het album is te koop bij bol.com

Bestemming: Canada

bestemming: canada
4 5 0 1
4/5
Total Score

Raak

  • Het dossier geeft je precies genoeg achtergrondinformatie.
  • Gemiddeld genomen is het grafisch goed.

Braak

  • Het is meer een educatief boek dan een strip.
Total
1
Shares
Gerelateerde artikels