Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Bruno Brazil 2: Black Program 2 review – een missie naar Mars

In 2019 bracht Lombard de reeks Bruno Brazil terug. Scenarist Laurent-Frédéric Bollée (Laowai) en tekenaar Philippe Aymond (Lady S) werden door de uitgever gevraagd om het werk van Greg en William Vance voort te zetten. Het leverde een intrigerend eerste album op.


Schrijver: Laurent-Frédéric Bollée
Tekenaar: Philippe Aymond
Uitgever: Lombard
Aantal pagina’s: 58
Prijs: €8,20
Verschijningsdatum: 8 december 2020

Ze gaan verder waar de eerste serie na het album Quitte of dubbel voor Alak 6 stopte. Met een vernieuwd Commando Kaaiman gaat Bruno Brazil het avontuur aan terwijl hij in het reine probeert te komen met de gebeurtenissen in het eerder genoemde album. Het levert een interessante gelaagdheid op die de oorspronkelijke reeks nog niet had.

Onze vrienden worden aan het begin van dit album gebrieft door een generaal. Volgens de geschiedenisboekjes was de Apollo-missie in 1972 de laatste grote missie naar de ruimte. Wat niet veel mensen weten, was dat de NASA in 1973 een missie naar Mars ondernam. En deze geheime NASA-missie eindigde niet zoals gepland.

© Le Lombard

De twee astronauten kwamen terug, maar een van hen was zwaargewond. Commando Kaaiman ontdekt al snel dat men een inschattingsfout heeft gemaakt en er iets meer meekwam met de astronauten. Bruno Brazil en Gaucho Moralès zullen dit kwaadaardige individu moeten gaan zoeken in een basis die goed verborgen ligt in het hart van de Braziliaanse Amazone.

Bruno Brazil verbetert zichzelf

Deze hervatting van Bruno Brazil is een onverwacht succes. Dit tweede album vliegt als warme broodjes de winkel uit. Nu is het onderhand een cliché om te benoemen dat, zeker in de Benelux, de strip in een nostalgische fase is beland. Het is ook niet helemaal terecht want ook dit tweede album staat nu niet bepaald bol van de fanservice.

De originele reeks won pas tegen het einde aan diepgang en was vooral gericht op de actie. Het verhaal in dit tweede album wordt gevormd door het trauma bij Bruno en de veranderende dynamiek die dit oplevert met zijn team. Het levert een totaal ander type strip op, dat zo alleen in naam nog doet denken aan zijn roemruchte voorganger.

Doordat de personages niet de toegang hebben tot de technologie van nu krijg je relatief frisse verhalen. Er moet meer moeite worden gedaan om zaken voor elkaar te krijgen. En de jaren zeventig zijn nog een decennium dat niet helemaal is uitgepluisd door de makers van de popcultuur.

Dit is stiekem geen verkeerde serie. En het heeft zijn eigen plek wel verdiend.

Bruno Brazil 2

Bruno Brazil 2
0 5 0 1

Raak

  • Goede aktie
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels