Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

filem'on

Vijf om online te zien: Filem’On jeugdfilmfestival

Filem’On, ofwel het Internationaal Filmfestival voor Jong Publiek, is ondertussen al aan zijn 14e editie toe, met ecologie als thema dit jaar. Als je nog niet bekend was met het festival is het tijd om daar verandering in te brengen. Normaal gaat het festival voornamelijk door in Brussel maar dit jaar kon dat niet doorgaan door de recente coronamaatregelen. Toch bleven ze niet bij de pakken zitten en schakelen ze over op een onlineaanbod van films maar ook activiteiten en webinars. Perfect dus voor het hele gezin tijdens deze lockdownvakantie. Tot 7 november kan je deze aanraders bekijken.

Jacob, Mimmi en de pratende honden

Leeftijd: 3-6 jaar

Plot: Jacob woont in de stad en droomt ervan om net als zijn vader architect te worden. In eerste instantie ziet hij er tegenop om in een buitenwijk te gaan logeren bij zijn oom en nichtje Mimmi. Mimmi is een dapper meisje met een grote mond en haar vader is ervan overtuigd dat hij piraat is. De kinderen leren elkaar echter steeds beter te begrijpen en met een groep pratende honden smeden ze samen plannen om hun prachtige park te redden uit de handen van een projectontwikkelaar.

Waarom zien: Naast het speels aanbrengen van een duidelijk ecologisch thema is de film volgens Kidsweek “verrassend anders en vooral heel mooi en warm door alle prachtige kleuren. De figuren zijn geknipt uit papier en door die beeldje voor beeldje te verplaatsen is een stop-motionfilm gemaakt. Een enorme klus die heel verschillende honden en mensen oplevert die allemaal even echt aanvoelen.”

Veins of the World

Leeftijd: 7+

Plot: De elfjarige Amra is een kind van de Mongoolse steppe, waar hij samen met zijn gemeenschap een traditionele nomadische levensstijl leidt. Amra zit vaak op YouTube met zijn vrienden en droomt ervan om ooit op Mongolia’s Got Talent te verschijnen. De hebzucht van internationale mijnbouwbedrijven en hun honger naar goud vormen een existentiële bedreiging voor hun levenswijze. Wanneer zijn vader het slachtoffer wordt van een dodelijk ongeval, dwingt de harde realiteit Amra om zijn jongensdroom op te geven en het nalatenschap van zijn vader te eren.  ​​​​​​​

Waarom zien: Volgens Sphinx, waar de film ook zou gespeeld worden, is de film een “ingetogen familieportret tegen de achtergrond van een prachtig, ongerept natuurlandschap, dat misschien wel ophoudt te bestaan”. Deze film speelde ook op het filmfestival van Berlijn en heeft ook goeie reviews op het platform Letterboxd.

H Is For Happiness

Leeftijd: +7

Plot: De jonge Candice Phee bevindt zich op een avontuurlijke missie wanneer ze, als onderdeel van een schoolproject, besluit om vrede te stichten in haar ruziënde, door verdriet geteisterde familie. Ze is stoutmoedig enthousiast – en vaak onbedoeld komisch – terwijl ze zich toelegt op het gelukkig maken van anderen. Haar nieuwe schoolvriend, Douglas Benson, gelooft dat hij uit een andere dimensie komt, maar hij blijkt een onverwachte bondgenoot en een vurige bewonderaar te zijn.

Waarom zien: Ik ben zelf vrijwillig ondertitelaar voor Filem’On en kreeg de kans om deze film te ondertitelen. Dus bij deze een mini-review. Ik was erg gecharmeerd door deze film. Candice is een erg quirky meisje, die soms op het randje tussen vertederend en irritant optimistisch balanceert. Maar dat optimisme steekt doeltreffend af tegen haar ouders, die gebukt gaan onder de dood van haar kleine zusje. Wanneer Douglas Benson, de nieuwe leerling, in de klas komt en zegt dat hij van een andere dimensie komt, lacht ze hem niet uit of wijst ze hem niet af zoals de meesten zouden doen. Ze luistert echt naar hem en helpt hem zo goed ze kan. Ook voor haar gezin heeft ze het beste voor maar dat wordt haar niet altijd in dank afgenomen, en net die scènes komen echt binnen. De jonge Daisy Axon speelt haar rol dan ook uitstekend. Naarmate het verhaal verder vordert, zie je het effect van haar wil om mensen te helpen en dat levert vaak ontroerende taferelen op. Kortom, een feelgoodfilm met emotie.

The Castle

Leeftijd: 9+

Plot: Monika, een dertienjarige Litouwse zangeres, komt aan in Dublin met haar moeder – een pianiste – en haar demente grootmoeder. Wanneer haar moeder een promotie aanvaardt in de plaatselijke visfabriek en hun keyboard verkoopt, weigert Monika om haar droom om het te maken op te geven. Ze bedenkt een plan om het keyboard terug te krijgen, zodat ze kan optreden in ‘Het Kasteel’, een mysterieuze plek waar ze is uitgenodigd om te zingen.

Waarom zien: Ook deze mocht ik ondertitelen maar is qua sfeer bijna het tegenovergestelde van de vorige film. Monika heeft een passie voor zingen met haar moeder maar omdat ze net zijn aangekomen in Ierland, moet dat al gauw wijken. Haar moeder heeft haar job in de fabriek hard nodig om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarnaast weegt de zorg van haar dementerende moeder zwaar op haar. Monika groeit dus op in een best harde omgeving. Wanneer ze wordt gevraagd om te zingen in een kasteel maar haar moeder afhaakt, is ze vastbesloten om het alleen te doen. Zo wordt ze stilaan meer rebels om te kunnen repeteren en geld te verdienen om het keyboard terug te kunnen krijgen. Je snapt wel dat ze iets voor zichzelf wil, maar op een gegeven moment gaat ze toch over de schreef. The Castle laat goed zien hoe te veel verantwoordelijkheid voor jongeren ook hun tol kan eisen en hoe lastig het kan zijn om te emigreren.

Mamá, Mamá, Mamá

Leeftijd: 9+

Plot: Een meisje verdrinkt in het zwembad van haar ouders. We volgen het verhaal van haar 12-jarige zus Cleo, eenzaam maar omringd door de zorg van haar nichten, tante en grootmoeder. Een krachtig verhaal met een volledig vrouwelijke cast en crew.

Waarom zien: Voor jongeren die al een voorliefde voor film hebben en zich aan een iets specialere film willen wagen, lijkt dit een goeie keuze. De atmosfeer die hier gecreëerd wordt, heeft volgens sommige Letterboxd-reviews iets weg van Yorgos Lanthimos of The Virgin Suicides van Sofia Coppola maar dan op jongerenniveau. Met een mooie cinematografie en een goeie balans tussen het zware plot en de lichtheid van het verhaal werd de film ook geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn.


Daarnaast zijn er nog interviews, workshops en webinars te vinden op de Facebook-pagina van het festival.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels