Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Speel eens voor één avond een vampier…

Al enkele maanden spendeer ik af en toe een avond in de rol van een monster met puntige hoektanden. Sinds ik de Vampire LARP ontdekt heb, laat deze me niet meer los. Deze nog vrij obscure hobby is niet weggelegd voor iedereen, maar is wel een fantastische ervaring. 

Wat is LARP?

© Personage: Shadow / Fotograaf: Kris Bultereys

LARP, of voluit, Live Action Role Play, is een spel waarbij je net als bij Dungeons & Dragons, in de rol van een personage kruipt. Het grote verschil tussen LARP en D&D, is dat je hier ook nog de hele avond rondloopt als dat personage, en niet enkel van aan een tafeltje dobbelstenen rolt.

Vampire LARP is dan ook vooral een zeer sociaal spel. Sessies spelen zich af op een Elysium, wat een soort beschermde bijeenkomst van vampieren is. Het is dus de bedoeling dat je hier niet té vijandig tegen elkaar doet, want anders komt er wel iemand ingrijpen.

Je hebt steeds je character sheet bij je, voor als je snel eens iets moet opzoeken, en zorgt, voor je een avond bijwoont, dat je toch al iets van backstory hebt, anders wordt het wel heel moeilijk om een geloofwaardig personage neer te zetten…

(Maar geen nood, er lopen genoeg mensen rond die je doorheen de avond helpen!)

Deze specifieke LARP gebruikt de regels van Vampire: The Masquerade en speelt zich dus af in de World of Darkness, een wereld gecreëerd door White Wolf. Je kent deze wereld misschien al van de games Vampire: The Masquerade: Bloodlines of Shadows of New York.

Het is een zeer duistere wereld, waar niet alleen vampieren, maar ook weerwolven en zelfs geesten ronddwalen. Je moet dus maar best tegen een stootje kunnen wanneer je je eerste stapjes in deze nachten zet!

Duister Gent

© Speler: Jasper Decru / Fotograaf: Kris Bultereys

Duister Gent is de LARP-groep waar ik zelf nu al bijna een jaar bij speel. De naam verklapt al dat deze zich vooral in Gent afspeelt, waar we ook (in betere tijden) maandelijks afspreken. Het spel wordt gespeeld in een afgehuurde zaal waar we ons een hele avond even onderdompelen in de wereld van Vampire.

Veel van de sessies krijgen een thema, of worden gehost door een specifieke clan. Zo hebben we altijd een ander soort bijeenkomst. De ene keer wanen we ons in een kunstgalerij terwijl er poëziewedstrijden worden gehouden, de andere avond zitten we in een bos en hopen we dat de Gangrel (vampiers die bijna half mens, half beest zijn) ons niet al te moeilijke dingen laat doen.

Om je een glimp te geven van de rollercoaster waar we op dit moment allen samen opzitten: er is een specter ontdekt in Ieper, die dreigt om met een heel leger ons aan te vallen. De tijd dringt en we moeten stilaan al onze krachten verzamelen om dit leger tegen te houden. Ik weet nog altijd niet wat het personage dat ik speel, een fantasyschrijfster van Clan Toreador, daar tegen kan doen, maar we hopen op een goede afloop!

Andere Vampire LARPS/Tabletop RPG’s

© Personage: Lady Meredith of House Eiluned / Fotograaf: Kris Bultereys

Duister Gent is natuurlijk niet de enige groep waar Vampire gespeeld word. Over de hele wereld verspreid vind je groepen waar je LARP kan spelen. Je kan zelfs volledig in play by text-format spelen, op de vele Discord-servers die dit soort roleplaying aanbieden. Ook hier heb je enkel je character sheet nodig.

Ook de tabletopversie van Vampire (dus die waar wel aan een tafel gezeten wordt en je niet de hele tijd je personage speelt) is zeer populair. Zo heb je Geek & Sundry (waaronder ook Critical Role zit), bijvoorbeeld, die de zeer populaire LA By Night maken, of zelfs de Critical Role-cast zelf, die ooit Thursday by Night gemaakt hebben. Zelfs in podcastvorm vind je Vampire: The Masquerade terug, Stitch of Fate en Blood & Syrup zijn tabletop-avonturen en Lore by Night heeft het over de wereld zelf.

Je ziet dus, er zijn enorm veel manieren om jezelf onder te dompelen in de wereld van Vampire. Wees niet bang om ons te vergezellen, we bijten niet.. of toch niet meteen ;).

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels