Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

ASUS ROG Strix Scar II review

ASUS ROG Strix Scar II review: mis geschoten

Asus brengt met de Republic of Gamers Strix Scar II een gaming laptop naar de markt met een duidelijke doelgroep: FPS-fans. De Scar II moet hen plezieren met niet alleen de transparante WASD-toesten, maar ook met een camouflageprint. Het is niet direct mijn stijl, maar had je nu echt een subtiele gaming laptop verwacht?

Scherm: 17,3 inch 1920x 1080 IPS @ 144Hz
Software: Windows 10 Home
Processor: Intel Core i7 8750H (hexacore, boost tot 4,1GHz)
Grafische Kaart: Nvidia Geforce GTX 1060 6GB
RAM: 32GB DDR4 (2666 MHz)
Opslag: 256GB M.2 SSD en 1TB SATA HDD
Webcam: 720p camera
Batterij: 66 Wh lithium-ion
Draadloos: 802.11 b/g/n/ac Wi-Fi en Bluetooth 5.0
Poorten: USB 3.1 Type C, 3 USB 3.1, DisplayPort, HDMI, ethernetaansluiting, audiojack en SD-kaartlezer
Gewicht: 2,4kg
Andere: verlicht toetsenbord
Prijs: 1.999 euro

Gaming op een laptop staat of valt door twee zaken: specificaties en koeling. Met dat eerste begint het alvast goed: een Intel Core i7 8750H processor met zes rekenkernen laat weinig op zich wachten en een solide keuze voor werk- en gamelaptops. Nvidia leverde de grafische chip in de vorm van een Geforce 1060. Het gaat hier om een volwaardige 1060 en dus geen 1060 Max-Q. Dat levert iets betere prestaties, toch algauw tien procent meer frames per seconde vergeleken met de Max-Q variant. Toch had ik liever gezien dat Asus voor de 1070 Max-Q was gegaan om een extra 25% aan grafische rekenkracht te bekomen. Asus pakt immers uit met VR Ready en dan is een 1070 zeker geen overbodige luxe om een vlotte 90 frames per seconde te behalen. Om de Asus ROG Strix Scar II niet onbetaalbaar te maken, hadden ze kunnen bezuinigen op de RAM. Anno 2019 is 32GB nog steeds overkill voor 99% van de games op de markt.

Begrijp me niet verkeerd: gamen op de Strix Scar II is een plezier. Het 17,3 inch IPS-paneel met smalle randen is een belangrijke factor, zeker met de hoge ververssnelheid van 144Hz. Maar juist daarom had een 1070 meer steek gehouden: het is niet evident om games te renderen aan 144Hz. Zo draaide mijn framerate in Battlefield V rond 60 fps en dat voelt als een gemiste kans. De Geforce GTX 1060 schiet gewoon tekort om het scherm te voeden. Ook ondersteuning voor FreeSync of G-Sync kan een leuke toevoeging zijn voor de Scar III om zeker te zijn dat er geen screen tearing voorkomt.

De Scar II houdt wel zijn hoofd koel tijdens die gamingsessies. Gelukkig, want de ventilators zijn wel erg ijverig. Op kantoor tijdens het tikken van deze review keek menig collega toch eens op wegens het volume van de ventilator, zelfs tijdens tekstverwerking en browsing. In de controleapp van Asus, de Asus ROG Gaming Center, kan je het ventilatorprofiel aanpassen naar Silent, Balanced en Overboost. Geen van deze profielen maakt de Scar II echter een stille vennoot. Het toetsenbord kan ik wel smaken, los van de opzichtige camouflage dan. De toetsen voelen aangenaam om in de te drukken. Het is wel even wennen aan de afwijkende locatie van de pijltjestoesten en het ontbreken van een Home- en Endtoets. Het touchpad werkt accuraat en vlot, al voelden de grote fysieke knoppen om links en rechts te klikken nogal jaren 90 aan.

De ROG Aura Core regelt dan weer de verlichting van de Scar II. Niet alleen het keyboard is verlicht, maar ook het best opzichtige ROG-logo en een horizontale lichtbalk vooraan het toestel. Helaas weigert de verlichting vaak dienst, iets wat enkel op te lossen was door het toestel opnieuw op te starten.

De batterij is het pijnpunt van de Scar II. Niemand verwacht een vergadering van uren te overleven met een gaminglaptop en dat doet hij dan ook niet. Het probleem is echter dat tijdens het spelen van intense games zoals Battlefield V en Kingdom Come Deliverance de batterij leegloopt ondanks de aangesloten adapter. Dat is onaanvaardbaar, de enige oplossing dat ik vond was verder spelen met een zuiniger energieprofiel en een gedimd scherm. Bovendien zorgt het voor een pak extra slijtage op de batterij.

Zo eindig ik de review van de Asus ROG Strix Scar II met eerder negatieve gevoelens. Langs de ene kant doet de Scar II waarvoor hij in het leven is geroepen: gaming. Dan maakt het niet uit hoeveel je ventilators blazen, dan zijn je framerate en ping de dominerende factoren. Aan de andere kant gaat dit toch gepaard met heel wat issues. Die gamingsessie kan plots een kort leven beschoren zijn als je batterij plots leeggelopen is met de stekker in. Het is vaak sukkelen om de verlichting werkend te krijgen. En ten slotte is ook de configuratie van dit toestel niet logisch voor zijn doelgroep en zelfs niet voor het geweldige 144Hz beelscherm. Mission failed, Asus.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels