Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

BOOM! Studios boekt crowdfundingsucces met Keanu Reeves BRZKR

Op 1 september begon BOOM! Studios een crowdfundingcampagne op het Kickstarter-platform. De titel die ze aanbieden is de comic BRZRKR. Deze comic is een co-creatie van Keanu Reeves, schrijver Matt Kindt (Mind MNGT, Suicide Squad) en tekenaar Ron Garney (Wolverine, Amazing Spider-Man).

BRZRKR is het verhaal van een man die we alleen kennen als Berzeker. Ze zeggen dat hij een halfgod is. Een man die al vele eeuwen over onze planeet trekt en een spoor van geweld achterlaat. Zijn geestelijke gezondheid lijdt eronder want hij heeft het leven lief. Maar er gloort hoop. Inmiddels werkt hij voor de Amerikaanse regering die hem inzet om de gevechten te leveren die voor normale stervelingen te zwaar zijn. Zijn prijs? Inzicht in wie hij is en waarom zijn leven doordrenkt is met bloed. En een manier om dat veel te lange leven te eindigen.

(Laten we elkaar even in de ogen kijken, lieve lezer. Keanu Reeves heeft ongetwijfeld in een aantal Zoom-sessies aangegeven waar het verhaal over moet gaan. Het echte werk wordt door Kindt en Garney gedaan.)

De eerste issue van deze comic werd al aangeboden in de Diamond Previews-catalogus van augustus. In oktober zal deze eerste issue van deze comic in je lokale stripwinkel liggen. Toch denken ze bij BOOM! dat er meer uit deze titel te halen valt. Daarom zijn ze deze campagne begonnen.

In het verleden hebben diverse beroemdheden hun naam verbonden aan comics. En dit leverde zelden een echt succes op. Adrienne Palicki (Agents of S.H.I.E.L.D), Kevin Smith (Clerks), Rosario Dawson (Daredevil, Jessica Jones) zijn drie prominente voorbeelden van mensen die in de voorbije tien jaar zonder noemenswaardig succes hun naam verbonden aan een comic zonder dat dit een daverend succes opleverde.

Waarom Kickstarter?

Het handige aan Kickstarter is dat het een platform is met een grote naamsbekendheid. Comics zijn een niche en hoewel er een netwerk is van comicsmedia, worden er zelden berichten overgenomen door de reguliere media. Op Kickstarter valt een dergelijke campagne meteen op waardoor een nieuw publiek het sneller oppikt.

De media heeft de opvallende campagne, waarin Keanu Reeves zowaar een rol speelt, opgepikt en het legt BOOM! geen windeieren. Op het moment van schrijven is er al ruim 300.000 dollar opgehaald. Dat gaat nog veel meer worden. Tot nu toe is het duidelijk dat de marketing zijn werk heeft gedaan. Zelfs de Belgische en Nederlandse media schrijven erover.

Een tweede factor is dat ze de titel rechtstreeks aan hun klanten kunnen leveren. Eerder dit jaar werd Diamond Distribution (nog altijd de grootste leverancier van Amerikaanse comics) getroffen door de combinatie van mismanagement en Covid-19. Hierdoor werden er ruim een maand geen Amerikaanse comics geleverd. Covid is nog altijd niet voorbij en de uitgevers hebben duidelijk het vertrouwen in Diamond verloren. Mocht er in het najaar een tweede lockdown komen, dan zal dat deze titel niet raken.

Een nieuwe trend?

Deze actie is de voorloper van een nieuwe trend. Geekster schreef al eerder over crowdfunding en toen leek het, op comicsvlak, vooral een toevluchtsoord te worden voor mensen die elders niet aan het werk komen. Inmiddels lijkt het meer en meer een volwassen alternatief te worden.

De crisis bij Diamond van eerder dit jaar heeft meer en meer comicmakers van naam doen kijken naar crowdfunding als een alternatief. Ook Scott Snyder, die de voorbije tien jaar naam maakte als schrijver van Batman, is vorige maand begonnen met een crowdfundingcampagne voor een eigen comic.

Wat dit zegt over de Amerikaanse comicindustrie bespreken we binnenkort in een podcast.

Wat te doen als je Keanu Reeves BRZKR wil lezen?

Het duurt ruim een jaar voordat deze serie is afgerond. Als je graag deze serie wil lezen dan kun je meedoen aan de campagne. De comics worden vanuit Amerika verzonden en in dat geval komen daar vaak nog forse verzendkosten en douanekosten bij.

Voor veel mensen zal het verstandiger zijn om deze titel bij je plaatselijke stripdealer te bestellen.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels