Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Beste Comics van 2019 tot nu toe

De 15 beste comics van 2019 tot nu toe

We leven werkelijk in een nieuwe golden age van comics. Nog nooit is het aanbod zo groot en zo gevarieerd geweest. Het jaar 2019 is intussen al halverwege, de reizen zijn al dan niet geboekt, en waarom dit jaar niet eens een comic meenemen op reis?

Dit jaar vond je me ‘s avonds veel sneller terug met een comic in de hand dan met een afstandsbediening. Er is werkelijk niets zaliger dan eventjes afstand te nemen van alle verschillende schermen en gewoon  offline te gaan. Waar de bioscoop de voorbije maanden gedomineerd werd door sequels en reboots, kon je in de rekken van je stripboer een uitgebreider aanbod terugvinden. Wat bleef er langer hangen? Dit zijn onze favoriete comics van 2019 tot nu toe:

Action Comics Vol. 1: Invisible Mafia

Action Comics
© DC Comics

Brian Michael Bendis stort zich bij DC Comics op Superman. In Action Comics laat hij zijn passie spreken. Superman speelt hier deels een bijrol. Action Comics draait om de stad Metropolis. In de achterkamertjes van de stad werkt een onzichtbaar cabal van criminelen samen om hun snode plannen uit te kunnen voeren onder de neus van Supes. Er is echt nagedacht over het hoe en waarom. Het werkt erg goed. Dat Bendis nu stiekem een crime comic maakt rondom Superman vergeven we hem graag. (Dennis)

Bitter Root Vol. 1: Family Business

Bitter Root
© Image Comics

Sciencefiction heeft er de voorbije jaren een nieuw subgenre bij gekregen: etnogothic, zoals een academicus het genre benoemt in het nawoord van Bitter Root. Het zijn de films die Jordan Peele maakt, het boek Lovecraft Country (binnenkort een serie op HBO) en nu ook deze comic die het verrijzen van demonen gebruikt om racisme in de jaren 1920 van Amerika af te beelden.

Bitter Root ziet er dynamisch en stijlvol uit, met kleuren die je meenemen naar een ander tijdperk. Als het uiterlijk en de thema’s je nog niet overtuigen, zullen de heldhaftige personages (een familie die al generaties op monsters jaagt) dat wel doen. (Matti)

Dark Nights: Metal

Dark Nights: Metal
© DC Comics

In superheldencomics heb je regelmatig gigantische crossover events, epische verhalen met blockbusterproporties waarin alle personages samenkomen. Vaak is het de cumulatie van jaren zorgvuldig opbouwen. Dark Nights: Metal is zo’n event. Dit is oprecht de climax van jaren aan Batman-verhalen geschreven door Scott Snyder & Greg Capullo. Het is werkelijk impressionant hoe Snyder erin slaagt losse broodkruimels van zowel zijn verhaallijn als die van andere schrijvers samen te brengen. Het is dus helemaal geen toegankelijk boek. Als je niet bekend bent met de vorige Batman-verhalen, zal je enkel maar verward achterblijven. Maar voor de die-hard fans van het eerste uur is dit een must-read. (Davy)

DIE Vol. 1: Fantasy Heartbreaker

DIE
© Image Comics

Jullie herinneren zich ongetwijfeld de film Jumanji nog? Voor de oningewijden: een groep jongeren worden in een spel gesleurd om te merken dat het een volledig levende, ademende wereld is. DIE valt nog het best hiermee te vergelijken. Alleen is het geen spel maar een Dungeons & Dragons-achtige RPG. Losstaand van de boeiende premisse en het prachtige tekenwerk van Stephanie Hans is het een ongelooflijk straf voorbeeld van world-building. Op het einde van het verhaal lees je extra informatie over de wetten en logica in de RPG-wereld en daar zie je hoever de man heeft nagedacht. Fans kunnen na het lezen ook gewoon de bèta van de RPG regels online downloaden. (Davy)

Highwayman

Highwayman
© Top Shelf Productions

Zo nu en dan komt er een pareltje overgewaaid van een de digitale wereld, Highwayman is er zo eentje. De reeks was oorspronkelijk een web-comic van Koren Shadmi maar dit jaar werd die eindelijk gebundeld in een formaat dat mooi in je boekenkast past. Highwayman gaat over een man die de snelwegen van Noord-Amerika doorkruist op zoek naar een oplossing voor zijn probleem. Hij is namelijk onsterfelijk. Het is een traag verhaal waarin de man kennismaakt met verschillende personen en tijdperken. (Davy)

Infinite Dark

Infinite Dark
© Image Comics

Infinite Dark stelt de vraag: wat is er na het einde van het universum? Wat als je een reddingsvloot kon maken die de uiteindelijke ineenstorting van het universum zou overleven maar je crewleden worden één voor één gek omdat ze iets zien in het niets rondom hen? Deze bundeling voelt eerst aan als een doorsnee whodunnit maar gaat telkens dieper tot een punt waarop je zelf een benauwd gevoel krijgt. Alsof er een ongrijpbaar wezen je telkens te snel af is en eens het je te pakken krijgt, betekent dat het einde voor je en je vrienden. Voor de fans van space sci-fi/thrillers.  (Davy)

Laura Dean Keeps Breaking Up with Me

Laura Dean Keeps Breaking Up With Me
© First Second

Als Mariko Tamaki niet bezig is met superheldinnen een volledig eigen stem te geven (zie She-Hulk en X-23), schrijft ze lieflijke tienerdrama’s. Tamaki en haar nicht werden enkele jaren geleden onder alle lof bedolven voor hun coming of age-strip This One Summer. Deze zomer wil ze die stunt herhalen met Laura Dean Keeps Breaking Up with Me, een verhaal over een tiener die steeds verder glijdt in haar toxische relatie en zo ook haar beste vrienden uit het oog verliest.

Het boek is scherper dan zijn spirituele voorganger en daar zal het sublieme tekenwerk van Rosemary Valero-O’Connell ook wel voor iets tussenzitten. Ze blinkt uit in personages die je wil knuffelen, dunne lijnen en terughoudend gespeel met kleurvlakken. (Matti)

Mister Miracle

Mister Miracle
© DC Comics

Ik geloof dat de beste superheldenverhalen nu te vinden zijn in de kleinere personages. Vision en Moon Knight zijn mooie voorbeelden hiervan. Voor ik dit boek oppikte, kende ik Mister Miracle enkel maar van de echo’s in de wandelgangen. Dit stoorde me eigenlijk helemaal niet bij het lezen van dit verhaal. Mister Miracle heeft dan ook een best vreemde kracht: hij weet altijd uit alles te ontsnappen. Schrijver Tom King brengt een fantastisch, bij momenten vreemd, verhaal waarin de held probeert te ontsnappen aan de Dood. Daarbovenop is Mitch Gerads’ werk fenomenaal in al zijn vormen, kleuren en structuren. Ik kan deze echt iedereen heel warm aanbevelen. (Davy)

Half-Blood: The Ogre Gods (Book Two)

Half Blood: Ogre Gods
© Lion Forge

We hebben onze uiterste best gedaan om ons te limiteren tot 1e volumes, maar er zijn er toch die zó goed zijn dat ze het vermelden waard zijn. The Ogre Gods-reeks (oorspronkelijk een Franstalige reeks) trok me aan vanwege de prachtige tekeningen van Bertrand Gatignol, maar hield mijn aandacht vast met een meeslepend verhaal in een prachtige setting. In deze wereld heb je een gigantische vleesetende reus die heerst over het koninkrijk. Dit is al verschillende generaties zo en de reuzen zijn niet van plan hun machtspositie zomaar af te geven.

In het eerste deel volgen we de kleinste reus en maken we kennis met de verschillende generaties aan monarchen en wat ze betekend hebben voor de wereld. Dit tweede boek focust zich op de rechterhanden van de koningen en is op alle vlakken even goed. (Davy)

Murder Falcon

Klaar voor deze? Een kerel kan al shreddend een antropomorfe valk oproepen met een metalen arm die de monsters die zich voeden op alle negativiteit van de wereld, een kopje kleiner maakt. Het duo komt in hun reis niet alleen meer muzikale kompanen tegen, maar ook henzelf.

Murder Falcon blaast je omver met metal, monsters en liefde. Het mag dan niet mijn muzieksmaak zijn, elke muziekliefhebber zal de helende kracht van muziek herkennen in Murder Falcon. Daarnaast zijn de monsters universeel: ze staan voor het verlies dat we allemaal meegemaakt hebben, voor de slechte keuzes die we anders blijven afspelen in ons hoofd en voor het gat waaruit we ooit moeten kruipen dankzij mensen die er voor je willen zijn. Want bovenal is Murder Falcon een comic over liefde. Over liefde voor elkaar, en over liefde voor het medium. Daniel Warren Johnson vermijdt alle ironie, een schril contrast met andere popcultuurproducten, en tekent en vertelt met heel zijn hart.

Ik zou een heel boek kunnen schrijven over Murder Falcon en wie weet doe ik dat wel eens. Het is een comic die toont waarom het medium zo speciaal is. Het is een comic die mij heeft kunnen doen wenen. Het is misschien wel mijn favoriete comic ooit. (Matti)

Pearl

Pearl
© DC Comics

Had je me enkele jaren geleden gezegd dat we meerdere boeken van Brian Michael Bendis in onze selectie zouden steken, had ik je gek verklaard. Het is duidelijk dat de ervaren rot een tweede adem krijgt bij DC Comics. Pearl brengt het verhaal van een albino-Aziatische tattoo artist die tegen wil en dank een huurmoordenaar wordt voor de Yakuza. Het is ook één van de meest verfrissende, nieuwe personages die ik dit jaar las. Bendis slaagt er moeiteloos in om je te doen vallen voor een gesloten personage waar we initieel gewoon heel weinig van weten. Michael Gaydos, die voorheen al samenwerkte met de schrijver voor Jessica Jones, levert in mijn ogen zijn beste werk in tijden. Er is een zekere argeloosheid in zijn lijnen en kleuren maar dit complementeert en versterkt het verhaal. (Davy)

Superman Vol. 1 The Unity Saga: Phantom Earth

Superman
© DC Comics

Voor de liefhebber van een Superman die Super-dingen doet, is er natuurlijk de reeks Superman. In de eerste verhaallijn proberen Bendis en DC’s huistekenaar Ivan Reis een nieuwe draai aan het oorsprongverhaal van Superman te geven met de slechterik Rogol Zaar. Tegelijkertijd bewijzen ze lippendienst aan het verleden van Superman met een mal verhaal rondom de Phantom Zone.

Maar het is lang geleden dat deze comic zo vermakelijk was. De cast is groots en uitgebreid en voegt iets toe aan het verhaal. En er is sprake van continuïteit. Een grote wereld die gedeeld wordt met Action Comics. Er zijn momenteel niet veel superheldencomics zoals deze. (Dennis)

She Could Fly

She Could Fly
© Dark Horse

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Neen, het is een vrouw die vliegt. De 15-jarige Luna ziet haar geregeld passeren en raakt volledig gevangen door de mysterieuze vliegenier. Wanneer de vrouw plotsklaps in de lucht ontploft, gooit de tiener zich als een bezetene op de oorsprong van het vliegende mysterie. Haar obsessie is een manier om haar eigen psychische problemen aan de kant te schuiven, maar je raadt het al: net door die obsessie verliest ze nog meer haar grip op de realiteit.

She Could Fly is een heftig verhaal dat je blijft verrassen. Het vraagt ook veel van de lezer, vooral wanneer schrijver Christopher Cantwell (Halt and Catch Fire) complottheorieën en louche organisaties erbij betrekt. Door het persoonlijke af te wisselen met het overdrevene, lukt het de strip wel om nu eens gewelddadig hard en dan weer heel teder aan te komen. She Could Fly lees je in een ruk uit. (Matti)

The Immortal Hulk Vol. 2: The Green Door

Immortal Hulk
© Marvel

Al Ewing doet wat weinigen hem hebben voorgedaan: de Hulk vanuit een originele nieuwe hoek benaderen. Deze versie van Hulk is ware body horror. Het herdefinieert de relatie tussen Bruce Banner en Hulk volledig. In een periode waarin Marvel Studios de beslissing maakt om de Hulk een nevenpersonage te maken, bewijst Ewing dat de wetenschapper een oprecht boeiend personage is, met een dualiteit die je zelden ziet. Het eerste deel moge dan wel uitgekomen zijn eind vorig jaar, we raden het toch aan om beide delen te nemen zodat je echt het volledige plaatje krijgt. (Davy)

X-Men Red Vol. 2: Waging Peace

X-men Red
© Marvel

In juli begint Jonathan Hickman aan een nieuw hoofdstuk van de X-Men en daarbij moet alles wat opgebouwd werd de voorbije jaren sneuvelen. Het is nu niet dat de X-Men hoge toppen aan het scheren waren, maar één hoogtepunt was zonder twijfel de verrijzenis van Jean Grey. Ze treedt in de voetsporen van haar overleden geliefde Cyclops en wil als leider van haar eigen team de mutanten verenigen in een symbolische natie.

X-Men: Red ziet er goed uit, de personages schitteren, de chemie ertussen is voelbaar, en het relevante verhaal (deep fake-video’s, internethaat) is ook nog eens kort en krachtig met slechts twee volumes. (Matti)

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels