Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Captain America #1 review: een soldaat die oorlog haat

Captain America is een controversieel figuur geworden, maar Amerika heeft hem nodig als een nieuw kwaad bovendrijft.

2018 is het jaar waarin Marvel zijn klassieke superhelden een frisse start geeft. Voor veel personages betekent dat een nieuw begin, maar Captain America moet eerst komaf maken met de demonen uit zijn verleden. In de veel besproken verhaallijn Secret Empire van vorig jaar werd onthuld dat Steve Rogers altijd al een spion van het fascistische Hydra is geweest. Uiteindelijk bleek dat het niet om de echte Captain America ging en werd alles terug naar zijn normale zelf hersteld. Maar is dat wel zo?

In de nieuwe Captain America-reeks zien we dat Amerika het geloof in hun superheld kwijt is. Steve doet zijn best om dat geloof te herstellen, ook al beseft hij maar al te goed dat je sommige wonden (ook van zijn geliefde Sharon Carter) met geen enkele heldhaftige daad of speech kan genezen. Captain America is opnieuw wakker geworden in een gebroken wereld, maar hij moet zichzelf snel bijeenrapen want twee slechteriken maken zich klaar om de wereld te veroveren. Hun eerste doelwit? Hydra.

Scenarist Ta-Nehisi Coates leert het medium beter kennen bij elke nieuwe reeks die hij schrijft. Hij verraste ons eerder al door Black Panther de ruimte in te sturen, en doet dat nu opnieuw door drie uiteenlopende elementen met verve te combineren.

Als eerste adresseert Coates de gebeurtenissen uit Secret Empire op een manier waarop weinig andere epilogen dat gedaan hebben. Captain America wil zichzelf in ere herstellen, maar hij denkt ook nuchter na over het verhaal dat de overheid aan het volk voedde. Waar ligt de verantwoordelijkheid voor zo’n gebeurtenissen: bij hem of bij het volk? Wat betekent het om Captain America te zijn?

Daarnaast kan je de politieke ondertoon niet vermijden. Coates stelt onder andere de rol van soldaten en de overheid in vraag, hij maakt van Hydra extremistische groeperingen op het einde van hun krachten en toont hoe diep het Amerikaanse ideaal kan zakken.

Als laatste laat Coates de actie spreken. Het is belangrijk om te weten dat hij geen politiek manifesto maakt van Captain America, dit is bovenal een stripverhaal met spanning en intrige. Het tekenwerk van Leinil Francis Yu ondersteunt de innerlijke monoloog van Captain America met filmische beelden. Een gevecht tussen Steve en cyborgs met te veel vaderlandsliefde wordt afgewisseld met een executie door Hydra in Rusland. En het zal knetteren wanneer die twee verhaallijnen elkaar ontmoeten!

Captain America #1 is geschreven door Ta-Nehisi Coates, getekend door Leinil Francis Yu en uitgegeven door Marvel Comics op 4 juli 2018.

Intrigerend

Intrigerend
4 5 0 1
De start van de nieuwe Captain America-reeks past helemaal bij het personage: politieke intrige en vragen over moraliteit gecombineerd met spannende actie. Coates doet het weer!
De start van de nieuwe Captain America-reeks past helemaal bij het personage: politieke intrige en vragen over moraliteit gecombineerd met spannende actie. Coates doet het weer!
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels