Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Ontslaggolf bij Warner Bros treft ook DC Comics

Mediagigant Warner Bros is hard geraakt door de gevolgen van de Covid-19-pandemie. De studio had grootse plannen voor 2020 maar deze werden door het virus overhoop gegooid. Zo werd de productie van potentieel succesvolle films zoals Fantastic Beasts and Where to Find Them en The Batman tijdelijk stopgezet vanwege het virus.

Ook de releases van de films die al min of meer waren afgerond zijn getroffen. Zo werd Godzilla vs Kong uitgesteld tot 2021. In de zomer van 2020 zouden alle ogen gericht moeten zijn op Wonder Woman 1984. Deze film is uitgesteld tot oktober. Van het prestige project Dune is op het moment van schrijven nog niks vernomen. Christopher Nolans Tenet mag eind augustus in Europa (en in enkele Aziatische landen) de spits afbijten om te zien of mensen in tijden van social distancing de bioscoop willen bezoeken

Met zoveel onzekerheid kun je een ding in ieder geval zeggen. Dit jaar heeft Warner Bros veel geld gekost. En daar staan een stuk minder inkomsten tegenover dan gedacht. Daarom ging men op 11 augustus van start met een fikse ontslagronde.

DC Comics is de pineut

DC Comics is sinds 1967 onderdeel van Warner Bros. Met Superman en Batman hebben ze twee van de oudste en bekendste superhelden onder hun dak. En na het succes van de klassieke Batman-tv-serie uit 1966 begreep men wel dat er geld in superhelden zat.

Toch ontkwamen ook zij niet aan de nodige ontslagen. Deze zijn vooral gevallen onder het meer ervaren personeel. Zo werd editor-in-chief Bob Harras met pensioen gestuurd. Hetzelfde gold ook voor het hoofd van de marketingafdeling en bijvoorbeeld ervaren editors als Mark Doyle en Andy Khouri.

Momenteel worden de exclusieve contracten met mensen als Brian Michael Bendis en Scott Snyder bekeken om te zien of daar ook gesneden kan worden in de voorwaarden. Bendis heeft bijvoorbeeld bedongen dat hij zijn creator-owned comics onder de DC vlag kan uitgeven. Je zou kunnen denken dat hier bijvoorbeeld een einde aan komt.

Jim Lee blijft aan in de rol van uitgever maar krijgt wel een ervaren manager naast zich. Hij gaat ook dienen als tussenpersoon tussen de film-, games- en comicsafdeling bij Warner. Lee kondigde aan dat ruim 25% van de huidige DC-lijn gecanceld zal worden, omdat de comics in kwestie niet genoeg verkochten.

Is dit het einde van DC Comics?

© DC Comics

Het is nu niet bepaald een publiek geheim dat DC Comics altijd moeite had om bij te benen met Marvel Comics. Sinds de jaren zeventig haalde de grote rivaal hen in en lag DC Comics in de touwen.

Het verhaal dat DC Comics de deuren zal sluiten begon eigenlijk in de jaren tachtig. Indertijd werd Marvel geleid door de legendarische editor-in-chief Jim Shooter. Hij had een rigide filosofie die hij losliet op de comics van Marvel en daar oogstte hij veel succes mee. DC liep achter de feiten aan en verdiende meer geld met het licentiëren van hun personages dan met het uitgeven van comics. Dat laatste kostte geld en bracht weinig op. Toen gebeurde volgens Shooter het volgende:

You know, DC almost did that with Marvel. When I was Editor-in-chief at Marvel, Bill Sarnoff called up and we had this conversation. He was talking to Galtin and I was in the room. The conversation went like this: “DC loses a fortune publishing, but we make a fortune licensing. Marvel comics doesn’t make a lot licensing, but you make good money publishing. Why don’t we license to you the DC characters and you publish them? You know how, you’ll make money. And you’ll do well with them. And we’ll keep the licensing and that’s what we do well..” Galtin said, you don’t want those characters, they don’t sell, they must be awful characters. I said, Are you kidding? I want those characters.

Het ging uiteraard niet door. Het verhaal bleef hangen.

Een fanatieke groep fans publiceren al enkele maanden video’s waarin het einde van DC Comics wordt aangekondigd. De onderbouwing bestaat uit het feit dat het Amerikaanse Telecommunicatieconcern AT&T Warner Bros gekocht heeft met het doel om een eigen streamingdienst te beginnen. Hiervoor is het niet per se noodzakelijk om comics te publiceren. Er wordt immers relatief weinig geld mee verdiend. Bovendien zou AT&T vol met schulden zitten. Dit is toch voornamelijk speculatie van mensen die hun Youtube-kanaal willen promoten.

Comics verdwijnen niet

De lage winsten werken deels ook in het voordeel van DC Comics. Natuurlijk is het voordelig om hen als zelfstandige entiteit op te doeken. Maar je kunt niet zomaar de comics in licentie geven. DC haalt namelijk nog steeds een fors bedrag uit de direct market. (Het is niet voor niets dat ze Diamond aan de kant hebben gezet.)En daarvoor heb je toch specialistische kennis nodig.

Bovendien zijn er praktisch geen goede uitgeverijen in de VS die momenteel de licentie van DC Comics zouden kunnen uitventen. De meeste grote partijen zijn gekocht door investeerders of horen bij een studio zoals Marvel (Disney) en Boom! Studios (Fox). Alleen IDW is zelfstandig en zou, gezien het grote aantal ex-werknemers met ervaring bij DC, een goede partij hiervoor zijn. IDW heeft het momenteel financieel en organisatorisch wat zwaar.

Ook het stopzetten van comics als Hellblazer heeft niets met deze reorganisatie van doen. DC Comics heeft altijd titels stopgezet die niet voldoende verkochten.

Wie de meest recente aankondigingen heeft gevolgd, kan zien dat DC Comics nog steeds bezig is om zich meer en meer richting de reguliere boekenmarkt te bewegen, maar men heeft nog geen formule gevonden die goed werkt. Dat Amerikaanse jongeren tegenwoordig graag de zogenaamde Young Adult graphic novels lezen, wil niet zeggen dat ze zitten te wachten op Batman.

Deze reorganisatie zorgde voor hobbels op de weg. Meer niet. DC Comics gaat gewoon door.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels