Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The New Mutants – Demon Bear review: 34-jarig jubileum van een klassieker

Met een New Mutants-film in aantocht doet Marvel Comics er alles aan om deze groep van jonge mutanten aan het horrorgenre te linken. Wie het recente New Mutants: Dead souls heeft gelezen, weet al dat dit iets geforceerds heeft. Gelukkig deed men dit in het verleden beter met de zogenaamde Demon Bear Saga.

Schrijver: Chris Claremont, John Francis Moore, Graic Kyle & Christopher Yost
Tekenaar: Bob McCleod, Jim Cheung, Mike Choi, Bill Sienkiewicz
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 28 maart 2018

The New Mutants werden begin jaren tachtig door Chris Claremont en Bob McCleod als spin-off-reeks van The Uncanny X-Men. In deze reeks werden een groepje studenten aan de Xavier’s school for gifted youngsters gevolgd tijdens hun opleiding. Ze beleven daar hun eigen avonturen en de studenten die het populairst waren bij de lezers (ja, heel cynisch, maar dat was echt de opzet van de serie) zouden doorgroeien naar full-time X-Man en de overstap naar de andere serie wagen.

Demon Bear New Mutants

De serie kabbelde een beetje voort tot de zomer van 1984. Toen begon tekenaar Bill Sienkiewicz aan de reeks, wat zijn doorbraak zou betekenen. Sienkiewicz begon zijn carrière als een kloon van tekenaar Neal Adams. Het hyperrealisme van zijn stijl zwoer hij af en wisselde hij in voor een wilde, chaotische, bijna impressionistische stijl. Dat inspireerde Claremont op zijn beurt om een klein verhaallijntje op te blazen tot iets groots.

Hiermee werd een bijreeks van de X-Men ineens op een blauwe maandag een grafische topper.

Het verhaal van The New Mutants – Demon Bear

Danielle Moonstar, het Indiaanse meisje dat bij The New Mutants door het leven ging als Mirage, werd vanaf dag 1 geplaagd door nachtmerries. Hierin zag ze de beer die haar ouders gedood zou hebben. Deze beer blijkt meer te zijn dan slechts een schrikbeeld en doet zijn intrede in de echte wereld. Hij wil ook het leven van Dani beëindigen en het is aan haar teammaatjes om dit te voorkomen.

Voor lezers die alleen de moderne X-Men gelezen hebben, is het even wennen. The New Mutants is echt een titel die gericht is op jongere lezers en die soms nogal schools is. Je volgt een groepje studenten dat bezig is met een opleiding waar het nodige tienerdrama  plaatsvindt. Gelukkig ligt de focus hier vooral op de beer.

New Mutants Demoon beer dreiging

Vergis je niet. Hoewel sommige mensen beweren dat de New Mutants-film gebaseerd zou zijn op deze verhaallijn heeft New Mutants – Demon Bear niets met horror te maken. Qua sfeer heeft het misschien wel iets weg van Twin Peaks. Er is een groot dreigend gevaar dat te pas en te onpas tevoorschijn komt, en zich tegelijkertijd door het hele verhaal heen laat voelen.

Het is een apart gevoel.

Deze bundel wordt afgemaakt met twee korte verhalen waarin de demon bear weer verscheen. Al is dat vooral leuk voor de completist en zijn deze verhaaltjes verder niet heel boeiend.

Het hoofdverhaal heeft de tand des tijds aardig doorstaan. Hoewel er veel verwijzingen zijn naar de continuïteit in de X-Men van dat moment is het voor de argeloze lezer prima te volgen. Misschien wekken de verwijzingen wel de nieuwsgierigheid op?

Als je toch een New Mutants-comic leest, zorg er dan voor dat het deze is.

The New Mutants - Demon Bear

The New Mutants - Demon Bear
3 5 0 1
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels