Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Silver Surfer: Black review: schoonste comic van december

De Silver Surfer neemt een bijzondere rol in het Marvel Universum in. De Surfer kwam in 1966 aanzeilen in Fantastic Four 48. Hij was de heraut van de kosmische planeteneter Galactus die van plan was om de aarde en zijn bewoners te verslinden. Na een ontmoeting met Alicia, de vriendin van The Thing, neemt de Surfer het besluit om zich tegen zijn meester te keren om zo de aarde te redden.

Schrijver: Donny Cates
Tekenaars: Tradd Moore
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 14 december 2019

De Silver Surfer was een creatie van Jack Kirby. Het was een van de favoriete figuren uit de Marvel-stal van Stan Lee. Via hem kon hij zijn literaire ambities uitleven. De Surfer is van nature een buitenstaander en zodoende het ideale vehikel voor de schrijver om commentaar te geven op het menselijk bestaan.

De Surfer had in de jaren zestig en negentig een eigen serie. In dat laatste decennium had hij zelfs even succes. Toch is de zilveren pijl vooral een figuur dat op zijn best is wanneer hij opduikt in andere comics. In januari 2019 zagen we hoe de Surfer samen met The Guardians of the Galaxy in een black hole werd gezogen. Natuurlijk wist de Surfer zijn vrienden te redden. Zelf bleef hij achter en daar begint dit verhaal.

© Marvel Comics

In Silver Surfer: Black moet onze held zich verdedigen tegen wat slechteriken. Hij schept een mini-zon en weet te ontsnappen. Dit kost echter zoveel energie dat de Surfer langzaam wordt geconsumeerd door ‘het zwart’. Ellende komt nooit alleen. De voormalig heraut van Galactus komt ook nog tegenover de symbiontgod Knull te staan. Gelukkig biedt een oude kennis hulp.

De schroefjes, boutjes en schoonheid van de Silver Surfer

Silver Surfer: Black is uitgegeven in het Treasury-formaat dat we eerder zagen in de X-Men-miniserie van Ed Piskor. Het is een groter Europees formaat. Het zijn softcovers die wat steviger in elkaar zitten dan de gemiddelde paperback. Dit grotere formaat versterkt het tekenwerk van Tradd Moore.

© Marvel Comics

Moore is vooral bekend van zijn werk voor de Image Comics reeksen The Strange adventures of Luther Strode en New World. In deze comic leeft hij zich uit in pagina’s verslindende kosmische psychedelica. Iedere tekenaar kan een pagina volkrabbelen met friemels en fratsen. Niet elke tekenaar kan dit en tegelijkertijd zijn storytelling zuiver houden. Moore manifesteert zich als de Druillet van de 21ste eeuw.

Het verhaal van Marvel veelschrijver Donny Cates maakt het helemaal af. Het is technisch zeer knap geschreven. Het ligt in het verlengde van Guardians of the Galaxy en Venom maar je hoeft niet bekend te zijn met deze titels om hier chocolade van te maken. Tegelijkertijd is het een oppoetsbeurt voor het oorsprongsverhaal van The Silver Surfer.

Silver Surfer: Black is de fraaiste comic van de maand december.

Silver Surfer: Black

Silver Surfer: Black
4 5 0 1
4/5
Total Score

Raak

  • Grafisch is het fantastisch
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels