Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Laura Dean Keeps Breaking Up With Me pakt prijzen op de Eisner Awards 2020

San Diego Comic-Con vindt dit jaar niet plaats in zijn fysieke vorm, maar de lancering van groot nieuws, trailers en prijsuitreikingen gaat gewoon door. Ook het prijzenfestijn voor de Amerikaanse stripindustrie ging digitaal.

De Eisner Awards zijn niet alleen het moment om getalenteerde makers en hun werk te feliciteren, de prijzen zijn ook ideaal om nieuwe series en artiesten te ontdekken. De afwezigen in de lijst van winnaars zijn dit jaar superhelden en dat toont nog maar eens hoe breed het aanbod van comicgenres reikt.

© Image Comics

Beste series en graphic novels

De beste lopende serie van het moment is volgens de mensen die stemden Bitter Root van David Walker, Chuck Brown en Sanford Greene. De dynamische en stijlvolle comic over Zwarte monsterjagers in het racistische Amerika van de jaren 20 is in 2020 ook relevanter dan ooit. We bestempelden Bitter Root al in 2019 als een van de beste comics van nu.

Little Bird van Darcy Van Poelgeest en Ian Bertram won de prijs voor Beste kortserie. Het verhaal, waarin een rebelse tiener het opneemt tegen de religieuze Amerikaanse dictatuur, leest meer als Akira dan als The Handmaid’s Tale.

Beste nieuwe serie ging naar Invisible Kingdom, een epische sciencefictionsaga die vragen stelt bij de machtsstructuren van de wereld en de inmenging van kapitalisme daarin, van G. Willow Wilson en Christian Ward.

Emil Ferris won met haar Our Favorite Thing Is My Favorite Thing Is Monsters het beeldje voor Beste individueel nummer. De comic, bedoeld voor Free Comic Book Day, kan je gratis oppikken en is een verhaal binnen de wereld van haar My Favorite Thing Is Monsters, waarmee Ferris in 2018 de prijs voor Beste graphic novel won. Die eer viel dit jaar te beurt aan Tillie Walden met Are You Listening?, waarin twee vrouwen en een magische kat op roadtrip gaan.

© ComiXology

Digitale comics zijn eindelijk aan het doorbreken. Afterlift van Chip Zdarsky en Jason Loo, een ritje naar de hel uitgegeven door ComiXology, won Beste digitale comic. De autobiografische webcomic Fried Rice van Erica Eng werd bekroond als, jawel, Beste webcomic. Fried Rice kan je lezen op tumblr.

Daarnaast viel ook Laura Dean Keeps Breaking Up With Me op, dat won als Beste uitgave voor tieners. Het scherpe tienerdrama over toxische relaties plaatsen we dit jaar in onze lijst van 20 beste comics om mee te beginnen. De makers ervan vielen zelf ook in de prijzen als beste tekenaar en schrijver.

© First Second

Beste tekenaars en schrijvers

Mariko Tamaki mag zichzelf de beste schrijver van het jaar noemen. Niet alleen voor haar tienerboek Laura Dean Keeps Breaking Up With Me, maar ook voor haar werk in Harley Quinn: Breaking Glass (een superheldencomic gericht op tieners) en Archie waarvoor Tamaki vorig jaar begon te schrijven. Haar kompaan van Laura Dean Rosemary Valero-O’Connell won helemaal terecht de prijs voor Beste tekenaar. Lees zeker eens haar zelfgeschreven werk uitgegeven door Short Box.

Het beeldje voor Beste schilder/digital artist prijkt op de schouw van Christian Ward. Hij won voor zijn werk in Invisible Kingdom, terwijl Emma Rios van Pretty Deadly de beste coverartieste van het moment is. De getalenteerde Dave Stewart is de beste inkleurder, geen wonder als je kijkt naar de kleuren van Black Hammer, Hellboy and the BPRD, Gideon Falls en Silver Surfer: Black. En in de laatste categorie, maar zeker niet de minste, won Stan Sakai met Usagi Yojimbo de prijs voor Beste letterzetwerk.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels