Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Ghost Cage #1 review: een explosie van metaforen en stijl

Er zijn zo een handvol stripmakers waarvan elk nieuw werk een feest is. Nick Dragotta is zo iemand. Met het driedelige Ghost Cage maakt hij een spectaculaire sci-fi comic die sterk beïnvloed is door manga.

Dragotta (de co-bedenker en tekenaar van East of West met Jonathan Hickman) maakt Ghost Cage natuurlijk niet alleen. Samen met co-scenarist Caleb Goellner en letterzetter Rus Wooton vertelt hij in zwart-wit en zonder al te veel dubbelzinnigheid over de val van onze kapitalistische maatschappij, gedoemd door ons vertrouwen op fossiele energie. Dat klinkt heel zwaar, maar focus vooral op dat laatste woord: Ghost Cage barst van de energie.

ghost cagebo
© Image Comics

In Ghost Cage #1 maakt een megalomane wetenschapper – hij bezit alle energie op aarde – zijn nieuwste creatie wakker. Terroristen maken schijnbaar een doelwit van zijn energiecentrale die ver tot in de wolken rijst boven de stad. Enkel Sam, een robot met een groot oog als kop, en een medewerker van de technische dienst kunnen het opnemen tegen de kwaadaardige geheimen schuilend in de gigantische toren.

Verdieping per verdieping knokt Sam zich een weg naar boven. En met hem ontdekken we de ware bedoelingen van de wetenschapper. De robot is op pad gestuurd om de energiebronnen een kopje kleiner te maken, gevaarlijke gedrochten zoals fossiele brandstoffen (COAL) of allesverdrinkend water (HYDRO). Maar wat is Sam zelf dan, hun vervanger of nog iets meer? En wie zit hem precies op de hielen?

Een soort onhoudbare kinetische energie spat van de bladzijden

Ghost Cage is een genietbaar staaltje maatschappijkritiek, maar op de eerste plaats is het vooral stijlvolle en dikke fun. Gigantisch overdreven camerahoeken vervormen personages compleet, flitsende onomatopeeën springen uit de bladzijden. En luidt Ghost Cage de terugkeer in van halftonen? Dragotta tekent bijna elk strippaneel met een soort onhoudbare kinetische energie, eentje die slechts af en toe tot stilstand komt om van vergezichten te genieten. Of om gewoon eens even op adem te komen.

Ghost Cage #1 is het eerste deel van een drieluik getekend en geschreven door Nick Dragotta met Caleb Goellner en Rus Wooton en uitgegeven door Image Comics op 23 maart 2022.

ghost cage
© Image Comics

Heerlijk energievol

ghost cage
4 5 0 1
Als je hartslag per bladzijde een beetje sneller begint te slaan, weet je dat je iets speciaal in handen hebt. En dan is Ghost Cage ook een comic om meteen opnieuw te lezen, om er zeker van te zijn dat er niks overgeslagen werd.
Als je hartslag per bladzijde een beetje sneller begint te slaan, weet je dat je iets speciaal in handen hebt. En dan is Ghost Cage ook een comic om meteen opnieuw te lezen, om er zeker van te zijn dat er niks overgeslagen werd.
4/5
Total Score

Raak

  • Een aanslag op de zintuigen

Braak

  • De zintuigen moeten bekomen
Total
3
Shares
Gerelateerde artikels