Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Shady review: de nieuwe Brecht Vandenbroucke is een visueel feestje

Shady is onmogelijk om te missen. De cover is uitgevoerd in een knalgele kleur en is met 168 pagina’s aan papier ook vrij fors van formaat. Dat nodigt je haast als vanzelf uit om mee te nemen. Het is meteen het nieuwste boek van Brecht Vandenbroucke.

Schrijver: Tekenaar: Uitgever: Verschijningsdatum:
Margaret Stohl Carlos Pacheco en Marguerite Sauvage Marvel Comics 18 juli 2018

Het is voor het eerst sinds 2013 dat Brecht weer een strip publiceert. Indertijd debuteerde hij met White Cube. Een soort satire over de wereld van de moderne kunst. Het is niet dat Brecht bijna tien jaar gedaan heeft over zijn tweede bundeling. Vandenbroucke is vooral beeldende kunstenaar wiens cartoons en illustraties in Belgische en buitenlandse kranten en bladen zijn te vinden.

Shady is wel een vreemde snuiter. Dit meldt Uitgeverij Bries over de inhoud: “Shady is een echte bitch: gemeen, jaloers, egocentrisch. Met deze eigenschappen is het niet verwonderlijk dat Shady eenzaam is… Wanneer een fee de opdracht krijgt om op aarde een verloren ziel te redden, valt haar oog op Shady. Kan zij Shady ertoe aanzetten om een beter mens te worden? Dat het een moeilijke opdracht wordt, staat buiten kijf.”

shady plaat
©Bries

Het boek is opgebouwd uit gags en een verhaal dat tussen de gags door wordt verteld. Shady is een wat stereotiepe hipster die deel uitmaakt van de LHBTQ+-gemeenschap. Maar dat is voornamelijk bijzaak. De gags zijn soms heel concreet en soms heerlijke surrealistisch. Af en toe doen ze qua malligheid wat denken aan het werk van Jeroom.

De stijl van Vandenbroucke is naïef of beter gezegd kinderlijk. Vergis je niet: de man kan echt tekenen. Zijn kleurgebruik is buitengewoon. Het lopende verhaal is afgedrukt in één kleur. De gags en de fraaie tussenplaten zijn magistraal geschilderd.

Deze hardcover is met 32 euro aardig aan de prijs. Maar je krijgt daarvoor wel subliem uitgevoerd werk van een Belgische kunstenaar van formaat. En het is ook echt een knappe strip die iedereen kan smaken. De vergelijking met Jeroom was er niet voor niets.

Noice

Shady
4 5 0 1
Shady is een visueel feest. De uitvoering is chique maar het is echt iets voor elke striplezer die zin heeft in iets anders, maar niet TE anders.
Shady is een visueel feest. De uitvoering is chique maar het is echt iets voor elke striplezer die zin heeft in iets anders, maar niet TE anders.
4/5
Total Score

Raak

  • Goed tekenwerk
  • Heerlijke malligheid

Braak

  • De prijs is stevig. Dat zal mogelijke kopers afschrikken.
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels