Het is weer tijd voor een nieuwe Castard! Ook deze keer zit er wat vertraging op – excuses daarvoor – maar we hebben een geldige reden. Deze aflevering is een solidariteitsbetuiging met het protest over de hele wereld na de moord op George Floyd. We hebben lang nagedacht over wat we konden doen en hoe we het dan moesten doen. Het resultaat is deze Geekster in Living Colour-aflevering, en het is onze bescheiden manier om te helpen.
Silence is violence
Neen, deze aflevering gaat racisme niet beëindigen. Neen, we doet dit niet om in de schijnwerpers te staan of te liften op een actueel thema. Ja, we zijn wit en – ook al staan we open voor elke persoon en opinie – zijn we minder divers dan we zelf zouden willen. Omwille van wie we zijn, hebben we nooit eerstehands meegemaakt waarom in de hele wereld zoveel mensen op straat komen.
Wat we wel hebben is een diep medeleven met iedereen die door institutioneel racisme en discriminatie geraakt wordt. We kennen de situatie niet, maar we doen ons best om het zo goed mogelijk te begrijpen (en eerlijk gezegd zijn we zelfs met de beperkte kennis al boos genoeg). Wel geloven we dat medeleven en empathie komen uit begrip, en dat media en cultuur helpen om zaken te begrijpen waar we niet meteen mee geconfronteerd worden.
Daarom gaat deze aflevering over popcultuur en media die kunnen helpen met het verkrijgen van inzichten, of gewoon popcultuur gemaakt door de zwarte gemeenschap die anders moeilijker in de kijker zou staan. Vanuit dit standpunt willen we vandaag als redactie een vuist ballen tegen het onrecht in de wereld op onze bescheiden manier.
Maken we fouten? Wellicht, ook wij leren nog elke dag bij. Maar na lang beraad hebben we toch besloten dat spreken nu beter is dan zwijgen. Silence is violence, en dan worden we liever geschoold in de commentaren dan dat racisme verder kan zegevieren.
Onze podcasts zijn zoals steeds te beluisteren via Anchor: hieronder, op hun website of via de app.
Of je kan ook luisteren en je abonneren via Spotify, Apple Music, Pocket Casts, Overcast, Google Podcasts, Breaker, Castbox en RadioPublic.
De linklijst
Net zoals de aflevering is deze linklijst lang, maar niet lang genoeg. Sommige sturen je door naar de besproken content, anderen zijn gewoon de werken die aan bod kwamen in de aflevering.
- Trigger Warning with Killer Mike
- De eerste aflevering van de reeks Watchmen, meer bepaald de slachtpartij in Tulsa. Aangezien we dit niet kunnen linken, delen we met jullie deze illustrated story van The Atlantic
- De bewuste podcast-aflevering van Watchmen-schrijver Damon Lindelof
- De Black Panther-comic reboot van Ta-Nehisi Coats verwoordt perfect hoe een revolte ontstaat.
- Brief aan Cooper en de wereld van Dalilla Herrmans
- De comics en cartoons van Shannon Wright
- De comedy reeks Black-ish, al heb je een VPN nodig om het hier te kunnen zien
- De documentairereeks Kinderen van de kolonie, nog steeds te bekijken op VRTNU
- Een hoop films die normaal al hadden moeten uitkomen maar uitgesteld werden door corona. Steun deze filmmakers, samen met lokale cinema:
- Films die dit najaar nog uitkomen:
- Antebellum
- Candyman
- De originele Candyman staat ook op Netflix
- The Old Guard
- Soul
- Natuurlijk moeten we ook opletten voor media die een verkeerd beeld scheppen zoals White Savior Complex, waar racisme eenhandig verslaan wordt door een witte man. Raadpleeg daarom zeker deze lijst op wikipedia
- Ralph Bakshi’s Coonskin. OPGELET: deze film is in zijn context te bekijken! De film is een striemende satire op de racistische toe-eigening van Afro-amerikaans cultuur door Disney met hun film Song of the South. Luister zeker naar de aflevering alvorens de film te kijken!
- Christopher Priest – de man die Black Panther meesterlijk combineerde met politieke saitre
- En hij draagt ook bij aan de Black Panther-film, meerbepaald de round table in de extra’s
- The Colour of Heroes-aflevering over Milestone Media – het eerste Afro-Amerikaanse comic bedrijf
- The Hate You Give – zowel het boek als de film – helpen de moeilijke thema’s zoals politiegewel en racisme te kaderen voor jongeren.
- Between the world and me, vertaald naar Tussen de wereld en mij, waarin Ta-Nehisi Coates het op zijn eigen poëtische manier heeft over zwart zijn in de VS, zowel vroeger als nu.
- 13th, de Netflixdocumentaire die zo goed mogelijk de zwarte geschiedenis van Amerika in het rechtssysteem probeert te vertellen.
- The Five Bloods
- Girl, Woman, Other van Bernardine Evaristo, over de rol van zwarte vrouw in de maatschappij
- Oxenfree van Night School Studio – niet rechtstreeks over het thema maar wel een fantastische game gemaakt door zwarte content creators
- De volledige lijst van games door zwarte content creators, met dank aan Black Game Developers @Blackgamedev
- De gamedevs of color expo, zal dit jaar op 19 september plaatsvinden.
- De itch.io bundel om de NAACP Legal Defense and Educational Fund and Community Bail Fund te steunen. Deze loopt nog tot 15 juni.
Kunnen jullie nog werken aanraden rond de onderwerpen racisme, discriminatie, politiegeweld, wat het is om iemand met een migratieachtergrond te zijn, …
Deel al je kennis met ons en we verspreiden het verder. Het kan via onze Facebook, het kan op Twitter @podcastard_be of via onze officiële Geekster Discord. Mailen mag ook nog steeds naar castard[at]geekster.be.
Algemene feedback en suggesties zijn nog altijd welkom via dezelfde kanalen. Als we iets beter kunnen doen, dan horen we dat graag! Stuur ook gerust als je op Castard wil verschijnen. Ons platform staat in open voor jullie inbreng als teken van steun.