Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Castard Podcast S2E29: Geekster in Living Colour

Het is weer tijd voor een nieuwe Castard! Ook deze keer zit er wat vertraging op – excuses daarvoor – maar we hebben een geldige reden. Deze aflevering is een solidariteitsbetuiging met het protest over de hele wereld na de moord op George Floyd. We hebben lang nagedacht over wat we konden doen en hoe we het dan moesten doen. Het resultaat is deze Geekster in Living Colour-aflevering, en het is onze bescheiden manier om te helpen.

Silence is violence

Neen, deze aflevering gaat racisme niet beëindigen. Neen, we doet dit niet om in de schijnwerpers te staan of te liften op een actueel thema. Ja, we zijn wit en – ook al staan we open voor elke persoon en opinie – zijn we minder divers dan we zelf zouden willen. Omwille van wie we zijn, hebben we nooit eerstehands meegemaakt waarom in de hele wereld zoveel mensen op straat komen.

Wat we wel hebben is een diep medeleven met iedereen die door institutioneel racisme en discriminatie geraakt wordt. We kennen de situatie niet, maar we doen ons best om het zo goed mogelijk te begrijpen (en eerlijk gezegd zijn we zelfs met de beperkte kennis al boos genoeg). Wel geloven we dat medeleven en empathie komen uit begrip, en dat media en cultuur helpen om zaken te begrijpen waar we niet meteen mee geconfronteerd worden.

Daarom gaat deze aflevering over popcultuur en media die kunnen helpen met het verkrijgen van inzichten, of gewoon popcultuur gemaakt door de zwarte gemeenschap die anders moeilijker in de kijker zou staan. Vanuit dit standpunt willen we vandaag als redactie een vuist ballen tegen het onrecht in de wereld op onze bescheiden manier.

Maken we fouten? Wellicht, ook wij leren nog elke dag bij. Maar na lang beraad hebben we toch besloten dat spreken nu beter is dan zwijgen. Silence is violence, en dan worden we liever geschoold in de commentaren dan dat racisme verder kan zegevieren.

Onze podcasts zijn zoals steeds te beluisteren via Anchor: hieronder, op hun website of via de app.

Of je kan ook luisteren en je abonneren via Spotify, Apple Music, Pocket Casts, Overcast, Google Podcasts, Breaker, Castbox en RadioPublic.

De linklijst

Net zoals de aflevering is deze linklijst lang, maar niet lang genoeg. Sommige sturen je door naar de besproken content, anderen zijn gewoon de werken die aan bod kwamen in de aflevering.

Kunnen jullie nog werken aanraden rond de onderwerpen racisme, discriminatie, politiegeweld, wat het is om iemand met een migratieachtergrond te zijn, …

Deel al je kennis met ons en we verspreiden het verder. Het kan via onze Facebook, het kan op Twitter @podcastard_be of via onze officiële Geekster Discord. Mailen mag ook nog steeds naar castard[at]geekster.be.

Algemene feedback en suggesties zijn nog altijd welkom via dezelfde kanalen. Als we iets beter kunnen doen, dan horen we dat graag! Stuur ook gerust als je op Castard wil verschijnen. Ons platform staat in open voor jullie inbreng als teken van steun.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels