Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Een mogelijke connectie tussen de New Mutants-comic en de film

Kwam hij wel of kwam hij niet? De New Mutants-film had in 2018 moeten verschijnen maar werd om diverse redenen uitgesteld. Producenten waren niet helemaal tevreden met de film en Fox werd opgekocht door Walt Disney waardoor deze weer de beschikking hebben over een bijna volledig Marvel-universum.

In de eerste week van 2020 kwam er een nieuwe trailer van deze film in roulatie. De film zal begin april in de bioscopen verschijnen en het belooft een combinatie te worden van superhelden en horror.

Terug naar het begin

Om The New Mutants te leren kennen, reizen we terug naar het begin van de jaren tachtig. Na het onverwachte succes van The Dark Phoenix-saga waren de X-Men ineens een enorme hit in de comicindustrie. Daar moest wat mee worden gedaan. Veel van dat succes werd opgehangen aan schrijver Chris Claremont. Hij wilde maar wat graag voldoen aan Marvels vraag naar meer, maar wel onder zijn voorwaarden.

Het was indertijd een regel dat de lezersgroep van de superheldencomics zichzelf iedere 7 jaar ververste. Een groep lezers groeide uit tot pubers en kregen andere interesses. Aan het begin van de keten kwamen er echter nieuwe lezers bij die de comic ontdekte. Een kwart van de lezertjes bleef de comic trouw en las stug door. X-Men draaide om evolutie, vooruitgang dus.

© Disney 

Enter: The New Mutants

Het was de bedoeling dat de X-Men zichzelf grofweg elke 5 à 6 jaar zouden verversen. Leden gingen weg en werden vervangen door andere mutanten. Zodat iedere generatie zijn eigen groep X-Men had om zichzelf mee te identificeren. Er was ook stabiliteit. Professor Charles Xavier bleef als hoofd van de school en hetzelfde gold voor de mysterieuze Wolverine. Lezers die bleven hangen, werden meer en meer getrakteerd op details uit het verborgen leven van Wolverine. Iets waar anno 1982 niet of niet veel over was geschreven. Wie was hij? Waar komt hij vandaan, etc?

Er zou een tweede reeks naast de X-Men komen genaamd The New Mutants. Deze zou, in tegenstelling tot de X-Men, vooral spelen op en rond de school van Xavier. De X-Men zouden af en toe hun gezicht laten zien. Op basis van de feedback van de lezers werd gekeken welke New Mutant gepromoveerd werd naar de X-Men.

In december 1982 maakte het team bestaande uit Cannonball, Karma, Mirage, Sunspot en Wolfsbane zijn debuut in Marvel Graphic Novel nr 4, waarna ze een eigen serie kregen. Zoals met zoveel dingen in het leven liep alles uiteindelijk anders dan dat oorspronkelijk de bedoeling was.

New Mutants en horror

De film doet zijn uiterste best om eng te zijn. Het was niet het hoofddoel van de comicserie. Toch is de connectie tussen deze comic en het horrorgenre niet zover gezocht. Als je kijkt naar de afsluitende seconden van de trailer dan lijkt het erop dat de filmmakers in ieder geval gekeken hebben naar twee verhaallijnen uit de beginjaren van de serie. Een grote rol lijkt weg te zijn voor Mirage.

De eerste verhaallijn is natuurlijk de Demon Bear Saga. Mirage werd vanaf dag 1 geplaagd door hevige nachtmerries.  Ze werd namelijk een wees nadat haar ouders gedood werden door een beer. Deze beer is in de verhalen en legenden van haar stam, vooral bekend als de Demon Bear. En deze beer lijkt nu zijn werk af te willen maken.

De tweede verhaallijn ligt wat complexer. In de laatste beelden van de trailer zie je hoe Magik zichzelf ergens naartoe teleporteert waar ze oog in oog komt te staan met de Demon Bear. Ze begon haar leven als Illyana Rasputin, het jongere zusje van de Russische X-Man Colossus.

© Marvel Comics

In Uncanny X-Men #160 namen de X-Men het op tegen de demoon Belasco. Deze Belasco deed een poging om Illyana mee te nemen naar zijn wereld Limbo en te gebruiken voor zijn snode plannen. Hij hield haar vast en tussen hem en de X-Men ontstond een potje touwtrekken. Wat voor de X-Men slechts seconden leken, duurde voor de kleine Illyana zo’n 7 jaar, waardoor ze ineens een 14-jarig meisje was geworden.

© Marvel Comics

De X-Men hadden alleen gemist dat Illyana de tussenliggende jaren in Limbo, de wereld van Belasco, had doorgebracht. Ze had een medaillon bij zich met daarin drie bloedstenen. Als het medaillon gevuld is, dan zal ze herrijzen als een pion van het kwaad. Ze heeft ook een zwaard dat gemaakt is van haar ziel. Wat je in de laatste beeldjes van de trailer ziet is een Illyana met een half harnas. Ook dit vindt zijn oorsprong in deze tweede verhaallijn. Dit harnas manifesteert zich elke keer wanneer ze dat zwaard gebruikt.

Bij haar terugkomst wordt ze onderdeel van de groep van New Mutants. Daar lijkt ze een doorsnee tienerleventje te leiden. Niet veel mensen beseffen hoeveel moeite ze moet doen om de corrumperende invloed van haar verblijf in Limbo te onderdrukken. Haar innerlijke demoon. Natuurlijk komt deze er op een gegeven moment uit en zal Illyana een belangrijke rol spelen in verband met Inferno. Voor de film is dat verder niet relevant.

Welke comics kun je eventueel oppikken?

Geekster vierde in 2019 het 50-jarig jubileum van Chris Claremont bij Marvel met een analyse van een stevig deel van zijn X-Menrun. Claremont is een fantastische schrijver, maar eerlijkheidshalve moet je zeggen dat een deel van zijn bijdrage aan The New Mutants de tand des tijds niet heeft doorstaan. Het is als onderdeel van zijn X-Menrun wel weer prima te verteren.

Toch kun je de hierboven genoemde verhalen oppikken. Marvel Comics heeft New Mutants Epic Collection: Renewal opnieuw naar de drukker gestuurd. Deze bundel bevat de introductie van de jonge mutanten in het Marvel Universum. De Demon Bear Saga is momenteel verkrijgbaar in de winkel.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels