Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Prophet is een voorzichtige herwaardering van de 90s

De viering van de dertigste verjaardag van Image Comics is eindelijk begonnen. Een van de zaken die de uitgever dit jaar op wil pakken, is het herdrukken van oude titels die soms decennialang niet in druk zijn geweest. Een van deze titels is Prophet. Het is niet alleen een personage uit een oerreeks van de uitgever. Er wordt druk gewerkt aan een Prophet-film.

Prophet is een creatie van Rob Liefeld en maakte zijn debuut in Youngblood. Deze comic was een van de eerste successen van Image. Het herdrukken is wat moeilijk omdat Liefeld in de jaren negentig een onfortuinlijke deal sloot met een producer waardoor hij een belangrijk deel van de rechten kwijt is. Prophet viel hier buiten en dat komt voor het herdrukken van deze comic goed uit. Waar gaat het over?

Het zijn de duistere jaren van de Tweede Wereldoorlog. In de comic wordt John Prophet gerekruteerd voor nazi-experimenten. De kwade genius Dr. Horatio Wells is een wetenschapper die vanuit de toekomst is teruggereisd in de tijd en van plan is om een supersoldaat van John te maken. Het is de bedoeling dat Wells de gemene Phillip Omen zou gaan dienen als soldaat. Wells krijgt echter gewetenswroeging en geeft Prophet als moreel kompas een rotsvast geloof in God mee.

prophet
©Rob Liefeld/ Image Comics

In de jaren negentig stuitten de leden van Youngblood, Liefelds superteam van dat moment, op Prophet, die hen spontaan aanvalt. Natuurlijk ontdekt Prophet dat hij vele decennia in coma heeft gelegen en dat Youngblood geen kwaad in de zin heeft. Hij beseft wel dat er iets groots van hem wordt gevraagd. Een rol in een toekomstige oorlog die op dat moment zo’n halve eeuw in de toekomst ligt.

Deze comic opent met Prophet die al dromend zijn oorsprongsverhaal nog eens uit de doeken doet. Samen met zijn kompaan Kirby, inderdaad gebaseerd op Jack Kirby, is hij op weg naar een onbekende bestemming waar hij een aanknopingspunt hoopt te vinden voor zijn missie en de beelden die hem kwellen.

Holy 90s, Batman euh Prophet

Goh, het is op een bepaalde manier wel een warm bad. De typische nineties-sfeer wordt over je uitgestort wanneer je deze comic opent. Het zit hem niet alleen in de oude vormgeving van deze comic maar ook in het type verhaal en het tekenwerk. De layout wordt verzorgd door Rob Liefeld maar het tekenwerk is van zijn toenmalige medewerker Dan Panosian die zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een formidabele tekenaar. Dat werk is hier nogal slordig maar soms laat Panosian in een close-up zijn potentieel zien.

Het verhaal is bijzonder lastig te volgen. Zeker wanneer je de desbetreffende Youngblood-comic of deze recensie niet hebt gelezen. De comic bevat een overdaad aan droog geschreven expositie gedoopt in een sausje van actie. Je moet het af en toe echt even een tweede keer lezen om hier een touw aan vast te kunnen knopen. En dat komt niet door de complexe verhaallijn. Het komt wel door het feit dat Rob Liefeld geen geoefende schrijver is.

Al het lelijke wat er ooit is gezegd over stereotype jaren negentig-comics is waar. Inmiddels zijn we 30 jaar verder en vindt er een lichte herwaardering plaats. Niet alleen omdat de jonge generatie van toen oud genoeg is om nostalgisch te worden. Je mag ook de invloed van de pandemie niet onderschatten. De ongecompliceerdheid van deze comics zijn een goede manier om je hoofd leeg te maken met eenvoudig vermaak.

Het is nog steeds niet erg goed. Maar je kunt de onbezonnenheid en de energie die hier vanaf spat moeilijk ontkennen. Begint hier de herwaardering van de jaren negentig?

Prophet Facsimile Edition 1 verscheen op 9 februari 2021 en werd gemaakt door Rob Liefeld en Dan Panosian.

Nostalgisch

prophet 1
3 5 0 1
Prophet is een rehabilitatie van de 90s. Nou ja, een beetje dan.
Prophet is een rehabilitatie van de 90s. Nou ja, een beetje dan.
3/5
Total Score

Raak

  • Heerlijke nineties-sfeer

Braak

  • Te veel expositie
Total
14
Shares
Gerelateerde artikels