Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Age of Empires II Definitive Edition: ontdek de nostalgie

Voor de 20ste verjaardag van dit strategiespel is er een heel pakket dat herwerkt is. Maar hoe tijdloos is het eeuwenspel Age of Empires II Definitive Edition in deze volledige editie?

We zien de laatste jaren een duidelijke trend rond het herwerken van oude games. Crash Bandicoot en Spyro kregen zelfs een volledige remaster en werden van de grond op helemaal herzien. Ook andere titels zijn gereanimeerd en gaan moderner door het leven. Age of Empires II kende in zijn jonge jaren grote populariteit en het is dan ook niet verwonderlijk dat we het spel nu eindelijk opnieuw kunnen spelen. Maar is het ook nog speelbaar na 20 jaar?

Nostalgie ten top

© Xbox Games Studios

En dat is zowel heerlijk als soms wat langdradig.


Het korte antwoord: JA! Zeker als je vroeger fan was. Maar laten we dat toch meteen wat nuanceren. De Age of Empires II Definitive Edition is dan wel herwerkt om op een moderne pc te kunnen spelen, alles is ongeveer hetzelfde. En dat is zowel heerlijk als soms wat langdradig. Vanaf het moment dat je het spel begint, zie je het traditionele beeld met twee schilden (standard game en multiplayer) en overspoelt een gevoel van nostalgie je. Je ziet ook al meteen dat er wat moderne elementen zijn toegevoegd zoals voorbij vliegende smeulende resten uit de smidse, het erg klassieke kasteel in de verte. Dat gevoel van nostalgie wordt vervolgens nog versterkt wanneer je een match start.

Gelukkig is ze nog steeds bijzonder trouw aan het origineel.

Alles is exact zoals je het je herinnert. Het tentenhuis dat een stadhuis moet voorstellen, de paar werkers die je ter beschikking krijgt en de bosjes bessen vlakbij die je van eten moeten voorzien. Ik moet meteen denken aan de uren die ik spendeerde achter een grote witte bak van een scherm, met de mogelijkheid voor me een heel rijk naar de overwinning te leiden en de wereld te veroveren, een pixel per keer. Ik moest enkel uitvissen hoe ik zo snel mogelijk uit die dark age kon ontsnappen. Het geeft nog steeds een enorme voldoening alle gebouwen in een plop naar de volgende age te zien gaan. Het opbouwen van je rijk en dat zo efficiënt en mooi mogelijk doen is gewoon heel leuk. De toevoeging van achievements is een extra motivatie.

Vooral in de muziek merk je de herwerking. Die is sneller en heeft een moderne toets. Gelukkig is ze nog steeds bijzonder trouw aan het origineel. De geluiden zijn dat ook. Ze klinken dan wel minder als het geluid van een zwaar onder druk werkende printer, je blijft ze erg duidelijk herkennen. Het klinkt net dat tikje meer organisch dan het origineel.Andere details zoals het ineenstorten van gebouwen of plukken van bessen zijn net wat realistischer.

© Xbox Games Studios

Waar is de uitdaging?

Terwijl de pc waarop mijn eerste volledige editie van dit spel gespeeld werd geen internet verbinding had, is die er zoveel jaar later wel. De mogelijkheid tot multiplayer kan nu dan ook eindelijk door meer spelers benut worden. En hoewel het een retro spel is, kan het er hard aan toe gaan. Tegen de computer spelen leek appeltjes-eitje voor iemand met ervaring, echte tegenstanders zijn echter veel moeilijker te verschalken. De AI is aangepast en denkt zelfstandiger over logische stappen van het spelverloop. De gemakkelijke modus waarin je start is een zacht eitje als je wat strategy games achter de kiezen hebt. Het gaat ook allemaal redelijk traag en soms is het gewoon saai. Gelukkig kun je het spel een stuk moeilijker zetten en cheats gebruiken.

De uitdaging van echte tegenstanders brengt gelukkig meer voldoening en is een erg welkome afwisseling.

De uitdaging van echte tegenstanders brengt echter meer voldoening en is een erg welkome afwisseling. Het is absoluut een goede reden om het spel opnieuw te beleven. Dit al helemaal omdat je toegang hebt tot alle facties die het spel te bieden heeft. Daarnaast is de campagnemodus er ook bij en uitgebreid met enkele nieuwe verhaallijnen.

Met het HD-pakket kun je het beste uit het spel halen en alles wat extra in de verf zetten. Vooral meer inzoommogelijkheid geeft meer diepte en je kunt nu eindelijk die prachtige paladin-paarden met pantser van dichtbij bekijken. Alle variabelen zoals vordering van de tegenstanders etc. zijn meteen zichtbaar en je hoeft niet op zoek te gaan in de instellingen hoe je nu bepaalde informatie te zien krijgt. De minimap is nog steeds zo onleesbaar en vierkant als die vroeger ook was. Hoe je die relikwieën vindt? Niet op de minimap, je moet er letterlijk over vallen om ze te vinden. Gelukkig zijn cheats nog steeds aanwezig. Ze breken het spel maar zijn enorm leuk om te gebruiken!

Casual gaming

Voor wie het spel toen nog in de tijd van slecht internet speelde, zal het zeker genieten en herbeleven zijn. Voor anderen ziet het er vooral erg chaotisch en snel uit. Het is zonder uitleg dan ook niet zo evident om te weten wat je nu eigenlijk moet doen. Hopelijk weten de charmes van deze ouderwetse speelstijl toch ook onbekenden te charmeren om af en toe een spel te spelen. Want daar is het uitermate geschikt voor: even tussendoor een spelletje spelen, no strings attached.

Want daar is het uitermate geschikt voor: even tussendoor een spelletje spelen,

Aangezien de prijs van het volledige pakket met HD-versie niet erg hoog ligt, is dit spel zeker de moeite waard om het verleden te herontdekken. Je moet er alleen geen hoogstaande herwerking van verwachten. Het is nog steeds wat het was met updates die het spel voor oude spelers de perfecte nostalgische toets geven en voor nieuwe spelers net genoeg modern om interessant te zijn. Of je er lang blijft hangen is een andere vraag. De updates en verschillende speelstijlen bieden een zekere uitdaging en terugkeerwaarde. Gelukkig is een strategiespel dat zich in het verleden afspeelt zo goed als tijdloos.

Je kunt het spel vinden op Bol.com

Of koop het spel op Steam.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels