Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

F1 2019 review: een stap richting de bredere motorwereld

F1 is een sport die al enkele jaren met grondige problemen zit: is het niet de totale dominantie van het team Mercedes, dan is het wel de soms erg twijfelachtige racecontrole en straffen die door de stewards worden gegeven aan de racers wanneer ze eindelijk in duel zitten. Gelukkig is er nog de jaarlijkse game waarin wij allemaal een F1-racer mogen spelen in onze eigen droomwereld.

Ontwikkelaar: Codemasters
Uitgever: Codemasters
Platform: PS4, Xbox One, pc
Aantal spelers: 1
Release: 28 juni 2019

Reviewcopy op pc, bekomen via de uitgever.

Nieuwe racemogelijkheden

Een jaarlijkse sportgame betekent vaak dat je geen grote revolutionaire nieuwe features krijgt maar eerder kleine verbeteringen en aanpassingen van de bestuurders en hun teams. F1 2019 is geen uitzondering op deze regel: het focuspunt van nieuwe features bij de vorige games was de ontwikkeling van een verhaalmodus. F1 2017 introduceerde bijvoorbeeld een uitgebreide managementmodus waarin je zelf kan kiezen hoe je bolide ontwikkeld wordt tijdens het rijden. Al jaar en dag vroegen de trouwe fans voor lagere raceklasses; deze junior raceklasses zijn vaak de vijver waaruit de grote F1-teams nieuw talent komen vissen. En kijk, in F1 2019 is het zover: voor het eerst kan je racen in de raceklasse F2.

In F1 2019 kan je voor het eerst ook met F2-wagens rijden. (© Codemasters)

Bij het begin van je carrière kan je racen in een F2-wagen, het kleinere en iets tragere broertje. Tijdens deze races zal je vechten tegen bekende afgestudeerden van F2 zoals Lando Norris of George Russell. Bij iedere race zijn er ook een paar knullige cutscenes waarbij de rivaal je met grote woorden komt lastigvallen na een slecht resultaat. Geen idee wat de toegevoegde waarde is want de directe conversaties die men in deze scenes heeft, gebeuren nooit in de sport.

Spot the douchebag. (© Codemasters)

Na deze introductieraces krijg je meteen een contract voorgeschoteld bij één van de teams, die ieder hun eigen verwachtingen hebben. Deze nieuwe, lagere raceklasse zorgt voor een meer realistisch gevoel aangezien je moet knokken voor een plekje in F1. Jammer genoeg is het na drie races al gedaan en zal je dus na drie kwartier al afscheid nemen van deze lagere klasse. Je hebt wel nog de mogelijkheid om buiten de verhaalmodus extra races te rijden met de F2-wagens.

Na iedere race moet je enkele vragen beantwoorden in je interview. De stijl van jouw antwoorden trekt of stoot potentiële teams aan of af. (© Codemasters)

De meest complete F1-ervaring

De verhaalmodus zelf is een voortzetting van vorige jaren. Als speler krijg je de kans om de racestrategie te bepalen maar ook de focus van de ontwikkelingen die men maakt aan jouw F1-wagen tijdens het seizoen. Een van mijn favoriete toevoegingen is dat er op het einde van het seizoen nu ook écht transfers gaan zijn tussen bestuurders en de verschillende teams. Zo is het goed mogelijk dat je grootste rivaal in het tweede seizoen plotseling je teammate zal worden. De verhaalmodus is zeker beter dan de vorige games, maar verwacht niet dat je een groot deel van de speltijd zal besteden aan het managen van een team: de actie op het circuit is en blijft de hoofdzaak.

Je krijgt zelf de keuze waar je je de wagen in laat versterken. (© Codemasters)

Een racegame staat of valt uiteraard met een goede race-ervaring. De Codemasters-games hebben in de voorbije edities al meerdere malen bewezen dat zij een balans vinden tussen arcade & sim om zo te komen tot een semi-realistische race-ervaring. Als je de moeilijkheid verhoogt, dan is het bij elke bocht vechten tegen de massieve oversteer die een F1-wagen heeft. Een goeie pedaalcontrole is daarom van uiterst belang. Hardnekkige racing sim-fans gaan uiteraard hun trekken vinden op iRacing (die de McClaren 2017 heeft) en rFactor 2 (niet gelicentieerd). F1 2019 heeft een mooi plekje in deze lijst met de meest complete F1-ervaring: op vlak van de auto’s, commentators, de styling van alle UI-elementen en zelfs de iconische begingeneriek.

Legendarische rivalen

F1 heeft een groot deel van zijn bekendheid te bedanken aan enkele legendarische rivalen zoals Hamilton, Vettel of Lauda en Hunt. De méést bekende echter is die van Prost en Senna. F1 2019 kiest ervoor om deze rivaliteiten te eren door spelers in hun schoenen te plaatsen. In enkele scenario’s zoals de Overtake Challenge krijg je op een circuit een bepaalde tijd om Prost voor te steken. Uiteraard heeft men voor momenten gekozen uit bekende races die in het verleden ooit hebben plaatsgevonden. Bovenop deze scenario’s zijn er ook heel wat classic cars beschikbaar om mee te racen zoals de Ferrari F10 waarmee Alonso wereldkampioen werd.

© Codemasters

Deze extra modi zorgen voor uren aan entertainment, maar uiteindelijk zal je het overgrote deel van je tijd besteden in verhaalmodus of simpelweg online. De multiplayer is zoals steeds enorm chaotisch en eerlijk gezegd is het niet aan te raden als je op zoek bent naar een goede race-ervaring. Men probeert nog steeds de gemoederen te bedaren door de invoering van een soort van veiligheidsscore die bestuurders beloont indien ze clean racen. Maar ben je op zoek naar écht goede online races? Ga dan gauw zoeken op Google want er zijn meer en meer F1-communities die zelf geregulariseerde races en toernooien organiseren.

Ingeloste verwachtingen

F1 2019 is de laatste telg in een gameserie die de verwachtingen jaar na jaar kan kan inlossen. Deze game is en blijft de enige game die je een Formule 1-ervaring van A tot Z kan aanbieden. Toch blijven er nog steeds enkele grote elementen die ontbreken. Zoals de ondersteuning van VR, bizar als je weet dat sommige van andere Codemasters games zoals Dirt Rally wél VR aanbieden. Daarenboven ontbreken er nog steeds enkele zaken om een meer realistische ervaring aan te bieden zoals zelf te mogen rijden in de pits. Iets wat de game vandaag niet toelaat. Met een prijs van om en bij de 60 euro kan het een kostelijke ervaring zijn om ieder jaar de game te kopen voor twee à drie nieuwe toevoegingen. Ben je echter simpelweg een grote fan van de F1-games? Dan gaat F1 2019 zeker niet teleurstellen.

Een stap vooruit

Een stap vooruit
4 5 0 1
F1 2019 is een mooie stap vooruit in de franchise; het nieuwe likje verf in de menustructuur, de aanwezigheid van F2-wagens en de verdere uitbouw van de carrièremodus maken deze game een must-have voor de F1-fan.
F1 2019 is een mooie stap vooruit in de franchise; het nieuwe likje verf in de menustructuur, de aanwezigheid van F2-wagens en de verdere uitbouw van de carrièremodus maken deze game een must-have voor de F1-fan.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels