Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Dr. Sleep review: wat na The Shining?

Ongeveer 35 jaar nadat The Shining op de wereld werd losgelaten, werden we getrakteerd op een vervolg met Dr. Sleep

The Shining: wat was dat nu weer?

The Shining

Zij die The Shining al gelezen of gezien hebben, mogen dit stukje overslaan. Zij die The Shining al gelezen of gezien hebben, maar echt geen idee meer hebben wat er gebeurd is, mogen verder lezen. Voor zij die The Shining nog niet gelezen of gezien hebben, lees vooral verder. Tijd voor een bondige samenvatting! De lange samenvatting kan je hier vinden.

In The Shining maken we kennis met Danny Torrance. Een vijfjarige jongen die ‘het licht’ heeft en samen met zijn alcoholicus van een vader en zijn moeder verhuist naar hotel Het Overlook. Daar moeten ze de winter overbruggen door het verlaten hotel te onderhouden. Dankzij het licht ziet Danny bizarre wezens die zich in Het Overlook hebben genesteld en hoe ze langer in het hotel zitten, hoe meer onverklaarbare en enge dingen er gebeuren. Jack Torrance, de vader van Danny, wordt ingenomen door De Meester, het hotel. Hij verplicht hem om Danny en zijn moeder te vermoorden zodat ze voor eeuwig in het hotel blijven.

Gelukkig staat Danny in contact met Dick, de chef van het hotel die ook het licht in zich heeft. Zij kunnen met elkaar communiceren in hun gedachten, wat een groot voordeel blijkt te zijn. Dick komt naar Het Hotel en redt Danny en Wendy uit de klauwen van Jack en Het Overlook. Uiteindelijk is het Jack die in een helder moment de boel opblaast en zichzelf vereeuwigt bij de clan van Het Overlook.

En Dr. Sleep: hoe zit dat?

Waar we in de The Shining afscheid nemen van Danny, beginnen we in Dr. Sleep met een Danny die volop in de verwerkingsfase zit. Zijn moeder, Wendy, is revaliderende door de verwondingen die ze opliep door haar man Jack. Terwijl Danny op zijn beurt nog moet afrekenen met de gasten van Het Overlook, wat ook lukt.

Meteen daarna vliegen we naar de huidige tijd. Danny is ondertussen Dan, verpleger en een agressieve alcoholicus. Desondanks zijn goede voornemens is hij toch in zijn vaders voetsporen getreden met als excuus dat de drank zijn demonen weghoudt. Hij is ondertussen in het stadje Frazier belandt waar hij verplicht wordt om zich aan te sluiten bij de AA. Een goede beslissing, zo blijkt al snel. Hij maakt vrienden en krijgt een stabiele job in het lokale hospice om daar de bewoners op een zachte manier te begeleiden naar hun dood. Zo komt zijn kracht toch nog van pas.

Ondertussen maken we ook kennis met de jonge Abra Stone. Zij is de veel sterkere versie van Dan. Zij kan met het licht onder andere objecten doen bewegen, gedachten lezen en het lichaam van anderen overnemen. Dat is niet alleen Dan zelf maar ook de groep De Ware Knoop niet ontgaan. Zij leven van ‘het licht’ dat ze vinden in kinderen. Dankzij hun speciale krachten kunnen ze de kinderen opsporen en nadien ontnemen van het licht door hen te laten lijden en vervolgens te vermoorden. Op die manier behouden ze hun eeuwige jeugd.

De Ware Knoop start de jacht op Abra en zij schakelt op haar beurt de hulp in van Dan. Zij zijn in contact gekomen door het licht en beginnen te praten via elkaars gedachten. Om De Ware Knoop te verslaan, zit er niets anders op dan de krachten te bundelen, hun angsten te overwinnen en het verleden terug uit het graf te halen.

Dr. Sleep, tijd om te slapen

ik vond dat King deze keer wat snel door het verhaal ging. Ik miste wat meer diepgang en uitleg wat betreft de personages, en dan vooral de hele achtergrond van De Ware Knoop. Hoe zijn ze ontstaan, wat is hun drijfveer en hoe zijn ze zo geworden? Je krijgt heel vaak een tipje van de sluier te lezen, maar dan stopt het ook ineens en gaat King verder met het verhaal. Goed, ik snap dat hij niet nog honderd pagina’s extra kan geven aan De Ware Knoop en zelfs de oorsprong van The Shining. Maar iets meer uitleg had fijn geweest.

Verder vond ik het echt wel een goed boek. Als ik het los zie van The Shining, is het echt de moeite eens te lezen. Ik durf het nu niet meteen te klasseren onder het genre horror. Er is geen enkele keer dat ik het boek opzij moest leggen omdat het te pittig werd, zoals in The Shining. Zie het maar eerder als een stevige thriller. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de verfilming van het boek want de trailer ziet er alleszins veelbelovend uit en de nostalgici onder ons worden niet teleurgesteld.

Dr. Sleep
© Warner Bros. Pictures

Slaapwel

In veel gevallen is het duidelijk dat je moet stoppen op het hoogtepunt en een meesterwerk moet laten voor wat het is. En ik vrees dat dit zo’n geval is. Hoewel ik het dus een heel goed boek vind, ben ik niet echt overtuigd dat het nodig was om het als vervolg aan The Shining te breien. Het was fijn om de referenties naar The Shining te lezen, maar Dr. Sleep had perfect een verhaal op zichzelf kunnen zijn. Als je dat allemaal wegdenkt, vind ik het wederom een goed boek van King. Ik heb The Shining en Dr. Sleep vlak achter elkaar gelezen en ik vind dat je niet merkt dat er meer dan 30 jaar tussen beide boeken zat. Integendeel zelfs, ik vond het zeer vlot lezen en King weet toch keer op keer de aandacht erbij te houden met de ene verrassing na de andere.

Dr Sleep is te koop bij bol.com

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels