Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Shining review: zonder donker geen licht

Binnenkort komt Doctor Sleep, de opvolger van The Shining, in de zalen en het leek mij ideaal om daarom het boek te lezen. Als Stephen King-liefhebber moet ik wel, met schaamrood op mijn wangen bekennen, dat ik The Shining nog niet had gelezen. En met dat schaamrood begon ik aan één van Kings bekendste boeken.

The ShiningHere’s Johnny

De vijfjarige Danny is het hoofdpersonage van het verhaal. Hij woont met zijn overbezorgde moeder, Wendy, en ex-alcoholverslaafde vader, Jack, in een armoedige situatie. Maar daar komt snel verandering in want Jack heeft via zijn connecties een job gekregen in hotel Het Overlook. Daar mag hij samen met zijn gezin de hele winter lang verblijven om het hotel te onderhouden en ervoor te zorgen dat de boilers niet ontploffen. In de winter is het hotel verlaten omdat het er onleefbaar wordt voor hotelgasten. En om kosten te besparen blijft alles gewoon draaien (hallo, logica?).

Danny ziet de trip helemaal zitten, maar daar denkt zijn denkbeeldige vriendje Tony helemaal anders over. Hij waarschuwt Danny en raadt hem aan om niet naar het hotel te gaan. Danny schudt dat van hem af en gaat mee met Wendy en Jack naar Het Overlook. Daar ontmoeten ze Dick, de goedgeluimde kok van het hotel. Hij ziet meteen dat Danny niet normaal is en net als hem het Licht bezit. Dick neemt Danny apart en legt hem de unieke krachten uit en waarschuwt hem dat hij absoluut nooit in kamer 217 mag komen en moet oppassen voor het hotel.

Op die ontdekkingstochten blijkt het hotel niet te zijn wat het is. Paranormale dingen gebeuren, enge dingen, gevaarlijke dingen…

Eens iedereen vertrokken is, blijft het gezin Torrance alleen achter. Jack werkt aan een toneelstuk, Wendy onderhoudt het hotel en Danny heeft plezier met ontdekkingstochten. Op die ontdekkingstochten blijkt het hotel niet te zijn wat het is. Paranormale dingen gebeuren, enge dingen, gevaarlijke dingen…

Al snel blijkt dat het grootste monster altijd al in het gezin heeft geleefd. Het Overlook en de eenzaamheid sluipen in het hoofd van Jack, die langzaam de controle verliest over zijn eigen gedachten. Het hotel heeft het gemunt op Danny en zijn speciale krachten en verplicht Jack om een einde te maken aan het leven van zijn familie, zodat ze met drie voor altijd in het hotel kunnen blijven. Hoe dat afloopt? Lees het vooral zelf. Op eigen risico wel (disclaimer: Geekster vzw is niet aansprakelijk voor eventuele nachtmerries en schade aan de mentale gezondheid).

Trage opbouw van de puzzel

De bekende stijl van King wordt ook in dit boek toegepast: trage opbouw, veel details en een ontknoping om u tegen te zeggen. Hij weet goed hoe hij de aandacht van de lezer moet vasthouden en op het einde de puzzelstukjes in elkaar laat vallen.

In The Shining kruip je in het hoofd van elk (hoofd)personage. Op die manier zie je hoe hij/zij de situatie beleeft: de enge kant van Danny, de psychotische van Jack en dan heb je Wendy die alles ondergaat en aanschouwt. Het mooie eraan is dat je niet merkt dat Jack zijn helderheid verliest. Integendeel, het lijkt net allemaal logisch wat hij doet. Tot je op het einde merkt dat dat niet zo is natuurlijk, dan zie je wel de hints die doorheen het verhaal verschijnen.

Uiteraard moet de stijl van King je liggen. Als je geen fan bent van de trage en gedetailleerde opbouw, is dit absoluut niks voor jou. De eerste helft van het boek is zo beschrijvend en er gebeurt bijna niks dat je de neiging kan hebben om op te geven. Maar het is het zeker waard om te blijven lezen, geloof me.

The Shining film
© Warner Bros/Everett Collection

The Shining zit helemaal in jouw hoofd. Of niet?

Wederom een pareltje van King. Met nog steeds het schaamrood op de wangen kan ik The Shining alleen maar aanraden. Wauw. Het kruipt echt in je hoofd en onder de huid. Het slorpt je volledig op en laat je niet meer los, net als het hotel. Je gedachten worden overgenomen en van zodra je alleen bent, zie je de monsters op je afkomen. Het mooie aan een boek is dat je fantasie volledig de bovenhand neemt en de beschrijvingen invult in je eigen wereld. En met dit verhaal is dat niet meteen een aanrader als je bang bent in het donker. Fantastisch dus!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels