Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Granblue Fantasy Versus

Granblue Fantasy Versus closed beta: hands-on

Cygames, een studio die uit de Shadowverse verschenen is. Een studio die de meest succesvolle RPG in Japan op zijn naam heeft staan. Wiens gecreëerde werelden steeds dichter aanleunen bij een overkoepelend universum, die elkaar verbinden over games heen. Onze redactie kon één van de eerste grote wapenfeiten van Granblue (en Cygames) testen in closed bèta-vorm, afgelopen weekend. Ontmoet Granblue Fantasy Versus, een fighting game van de hand van Arc Systems Works, die ons recent nog het magnifieke Dragonball FighterZ hebben voorgeschoteld.

Granblue Fantasy Versus
© Cygames

Over Granblue Fantasy

Granblue Fantasy mag dan misschien eerder onbekend zijn in het Westen, de mastodontenkracht die het ondertussen heeft verworven is niet te onderschatten. En die mastodont, die trekt nu als een stoomtrein onze kant op. Cygames heeft na het succes van Shadowverse (een fast-paced TCG alternatief voor MTG: Arena en Hearthstone) door dat er muziek in hun franchise zit, dat ook in onze contreien. Nu steeds meer spelers naar hun core mobile RPG getrokken worden, is dat geen verrassing. De game onderscheidt zich door een episch machtig verhaal dat doet denken aan de gloriedagen van Final Fantasy.

En over Final Fantasy gesproken? De personages worden door een oude veteraan vormgegeven, namelijk Hideo Minaba. Die we nog kennen als art director van Final Fantasy  V, VI, Tactics, IX én XII onder andere. Ohja, en de muziek? Daar kunnen we rekenen op de talenten van Nobuo Uematsu, de man die niets minder dan het Final Fantasy Theme bedacht heeft, of obscuurdere scores zoals Liberi Fatali uit Final Fantasy VIII. Om maar te zeggen, Granblue Fantasy is een franchise die kan rekenen op de talenten van gevestigde waarden. En dat voel je, ja, zelfs in de mobile game.

Granblue Fantasy Versus
© Cygames

Granblue Fantasy Versus: de naam zegt het zelf

Maar Granblue Fantasy Versus is daarentegen geen mobile game. Allesbehalve. het is een knokker zoals alleen Arc System Works deze ons kan bieden. Op consoles zoals PS4, waar wij de game konden testen. Met prachtige animatie (duidelijk dezelfde engine als die van Dragonball FighterZ) spat de actie opnieuw van het scherm in dezelfde kleurexplosies van aanvallen die je kan loslaten op je tegenstander. Voor fans van Granblue is het waanzinnig om favorieten zoals Katalina of Charlotta eindelijk in al hun glory (en persoonlijkheid) te mogen aanschouwen.

Elk personage heeft zijn eigen wapens en speelstijl die eraan vasthangt. Een knipoog naar de personages hun geprefereerde wapens in Granblue uiteraard.

Gelukkig voelt Granblue Fantasy Versus ook niet aan als een klakkeloze kopie van FighterZ. Het gebatter tussen personages is van een heel ander niveau, hoewel het voor ons evenzeer aanvoelt als een “easy to learn, difficult to master“-genre game waar Arc System voor bekend staat. Je personages laten ongeziene furie los op het slagveld, maar de kunst zit hem opnieuw in het juist kunnen timen van dodges, counters en knoppencombinaties om de echte executies van weleer te laten doorgaan.

Granblue Fantasy Versus
De schattigste Lobby ooit! © Cygames

De set-up? Een simpele 1vs1, deze closed bèta. Dus geen tag team set-up zoals we die kennen in Dragonball FighterZ, al kan dat wel een optie zijn in de uiteindelijke game. Dat wordt afwachten.  Jouw personage versus dat van de tegenstander. Mano a mano. Of eerder, zwaard tegen dual blades/zweep/rapier. Want elk personage heeft zijn eigen wapens en speelstijl die eraan vasthangt. Een knipoog naar de personages hun geprefereerde wapens in Granblue uiteraard.

Granblue Fantasy Versus
© Cygames

Berekende actie

In deze bèta kunnen we slechts met enkele personages spelen, die ons wel al laten proeven van de snelheid van de actie. Al moeten we meteen bekennen dat de game tot één van de tragere Arc System Works behoort als we afgaan op hoe deze closed bèta speelt. Dit heeft wellicht te maken met een unieke mechaniek, die een verborgen knipoog is naar de kerngame. Elk personage heeft immers een paar signature moves, maar die hebben allemaal een cooldown. De complexiteit zit hem in een trukje dat Smash Bros. ook gebruikt. Als je de echte commando’s input, ten opzichte van de “snelknop”, zijn de cooldowns van deze skills veel lager. Er zit dus veel beloning in de mastery van je personage.

Gevechten zijn berekender, trager, maar ook veel kwetsbaarder voor menselijke fouten.

Wat wil zeggen dat je goed moet opletten wanneer je welke combinatie van moves uitvoert. Zoniet, ben je een vogel voor de kat in de volgende combo. Je wil immers mooi chainen in die ene EPIC skill, maar die staat nog op cooldown. Terwijl je tegenstander wellicht wild grijnzend wraak neemt met zijn koekje van eigen deeg. Het maakt gevechten berekender, trager, maar ook veel kwetsbaarder voor menselijke fouten. Het is een berekendheid die we doorheen de gevechten zijn gaan beginnen leren, bovenop het eigen maken van één personage (hier Lancelot).

Granblue Fantasy Versus
© Cygames

Er zitten dus vele verborgen lagen in Granblue Fantasy Versus, die veteranen op nieuwe manieren lijken uit te dagen. De vraag is vooral of deze veteranen dit soort speelstijl wel leuk vinden. De snelle blits-moves van Dragonball FighterZ lijken hier immers baan te ruimen voor mentale duels, die dichter aanleunen bij Street Fighter-gevechten dan iets anders. Het lijkt erop dat de game zich in een hybride niche van gevestigde en nieuwe waarden in het fighting game-genre wil positioneren. Dat is niet noodzakelijk slecht, maar hopelijk voor Cygames moeten we daarvoor niet inboeten op kwaliteit. En hadden we al gezegd hoe schattig de lobby is vormgegeven?

Granblue Fantasy Versus
© Cygames
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels