Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Choose Your Own Adventure Games: Choice of Broadsides en HMS: Foraker

De Choose Your Own Adventuregames van Choice of Games LLC houden mij al jaren bezig. Toch grijp ik altijd terug naar dezelfde. Ik heb het nu mijn persoonlijk doel gemaakt om ze allemaal te spelen, of toch zo goed als allemaal (ze zijn nog niet allemaal overal beschikbaar en ik speel enkel op mijn tablet). Deze keer: Choice of Broadsides en HMS: Foraker.

[toggle title=”Wie zijn Choice of Games LLC?” load=”hide”]Choice of Games LLC zijn een groep mensen die Choose Your Own Adventuregames maken, verhalen waarin je zelf je eigen pad kan kiezen. Ze hebben een grote verscheidenheid aan genres en de verhalen zijn allemaal goed uitgewerkt, maar sommige wachten nog op sequels. De games zijn niet allemaal even lang, zo heb je er een paar die je in minder dan een uur kan uitspelen, sommige heb je veel meer tijd voor nodig.[/toggle]

Choice of Broadsides gaat over het piratenleven, maar meer het technische oorlogsaspect. Hoe was het om in die tijd een oorlog op zee te voeren? Hoe werkt een schip? Allemaal dingen die je leert in deze game. Veel technische informatie, weinig verhaal, maar toch zit het goed in elkaar. Je vecht voor je leven en moet op korte tijd tactische beslissingen nemen.

HMS: Foraker is een onafhankelijke sequel op Choice of Broadsides. Een fanproject, dat de makers zo overtuigde dat ze het ook echt gepubliceerd hebben. Dit korte verhaal gaat over het einde van de nieuwe oorlogen. Een oorlog tussen Albion en Columbia. Jij moet een gigantisch mysterieus schip zoeken, vinden en mogelijks verwoesten.

Choice of Broadsides

Omdat je in dit spel zoveel kanten op kunt, focus ik in dit artikel enkel op de route die ik gekozen heb en probeer ik zoveel mogelijk spoilers te vermijden. 

Voor Choice of Broadsides koos ik een mannelijke crew en gaf ik mijn player character de naam William Smythe, een lid van de Royal Navy van Albion. Hij is vooral gekend om zijn leiderscapaciteiten en zijn expertise in zeilen. Hij was succesvol in het kapen van een prize, bracht deze terug naar zijn thuis en kreeg zo een hogere benoeming.

William had er ook een vriend bij, de leider van het gekaapte schip en een strijder van de Gauls, Albions vijand. Die vriend, Villeneuve, werd al snel iets meer dan een vriend en samen genoten ze van een welverdiende vakantie.

Maar de vrede tussen Albion en Gaul bleef niet eeuwig duren en de oorlog begon snel opnieuw. William, ondertussen 25 jaar oud en benoemd tot Post-Captain, krijgt een klein gammel schip onder zijn leiding. Enkel door ambitie gedreven lukt het hem uiteindelijk om van de bemanning echte strijders te maken.

Dit levert hem enkele jaren later de titel Admiral op en zo krijgt hij nog meer interessante opdrachten. Maar dan moet hij een groot vijandig schip gaan kapen, komt hij een oude vriend tegen en moet hij zeer moeilijke keuzes maken…

William eindigt het spel als Sir William, de Admiraal die mutiny overleefde. De man die van onwetende jongens een bemanning maakte om jaloers op te zijn. En hij leefde nog lang en gelukkig. Hopelijk.

HMS: Foraker

In HMS: Foraker deed ik het tegenovergestelde en speelde ik een vrouw die vooral zeer goed was in close combat, gunnery en mensen doen luisteren. Ze kreeg de opdracht om een vijandig schip te gaan zoeken en wanneer ze dit volbrengt, moet ze het schip bespioneren en er ook nog eens voor zorgen dat het niet weg gaat.

Uiteindelijk betekent dit dat je moet vechten voor je leven, want de crew heeft je gezien en is er van overtuigd dat het een makkelijke winst zal zijn. Maar dan kennen ze Captain Newport nog niet!

Choice of Broadsides en HMS: Foraker zorgen samen voor ongeveer een anderhalf uur tot twee uur leesplezier. Twee korte verhalen dus, maar zeker niet slecht. Je krijgt veel uitleg over de technische aspecten van een oorlogsschip in die tijd en er wordt een mooi beeld geschept van het leven aan boord. Je bent een soort manager van je bemanning en moet ervoor zorgen dat ze op tijd rusten en plezier hebben. Dit doe je door regelmatig je statistieken te bekijken en in te schatten wanneer ze best even pauzeren. Beide games zijn wat makkelijker dan andere, als je aandachtig speelt ontdek je snel wat de succesvolle route is, en dit is wel een beetje spijtig.

Choice of Broadsides kan je spelen via je webbrowser, de Google Play Store of de Apple Store. HMS: Foraker kan je eenmalig gratis spelen, daarna moet je het spel kopen via de site, de Google Play Store of de Apple Store.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels