Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De drie boeken die wij deze maand lezen

Op ons nachtkastje en in onze rugzak tijdens het pendelen is er altijd een plekje vrij voor een boek. Ontdek welke boeken wij momenteel aan het lezen zijn.

American Gods van Neil Gaiman (Louis)

Ik zit met het idee om binnenkort wel eens de televisiereeks van American Gods te bekijken. Geen betere reden dus om Neil Gaimans origineel eens open te slaan. Allez, ik moet eerlijk zijn, ik heb naar het boek geluisterd doorheen mijn treinritjes van de laatste weken.

American Gods vertelt het verhaal van Shadow, een man in de gevangenis, die door omstandigheden nog enkele dagen voor zijn vervroegde vrijlating naar huis mag. Op die terugweg ontmoet hij echter een aantal speciale individuen. Als Wednesday, een nogal speciale man, hem een job aanbiedt is het hek helemaal van de dam. Hij gaat erop in en trekt met de man volledig Amerika rond op zoek naar de oude goden. De oude goden willen het namelijk opnemen tegen de nieuwe goden. Het zit namelijk zo dat de oude garde volledig verdwijnt naarmate ze minder en minder herinnerd worden door het gewone volk. De nieuwe goden willen dat proces maar wat graag versnellen door de oudere goden net iets sneller om te laten komen en dat zorgt natuurlijk voor conflict.

Neil Gaiman slaagt erin een zeer onderhoudend verhaal te vertellen. Al moet ik toegeven dat het wel zijn tijd neemt om erin te komen. Het feit dat ik niet alle goden herkende, zorgde er ook wel voor dat ik me wat moeilijker kon gaan inleven in het verhaal. Eens alles opgestart is en er wat vaart in het verhaal kwam, krijgen we wel een interessante kijk op het godendom en de personages hun kleine kantjes. Gaiman is een goede verteller, al lees ik persoonlijk liever verhalen met een iets beter afgebakend plot. De auteur neemt zo af en toe eens een zijsprong met een niet terugkerend personage om een bepaalde god nog te kunnen toevoegen. Helaas kwam dat voor mij eerder verwarrend over wat helaas mijn (luister)ervaring wat verminderde.

De Macht van Naomi Alderman (Elien)

In The Power (De macht) van Naomi Alderman verandert de wereld plots drastisch. Jonge vrouwen ontdekken dat ze speciale krachten hebben. Met één aanraking kunnen ze helse pijn veroorzaken en zelfs iemand doden. Elektriciteit stroomt door hun aderen. En gaandeweg wekt de jongere generatie die kracht ook op in de oudere wanneer ze tot het besef komen dat zij het ook in zich hebben. Alle meisjes aan de macht, dus, en de mannen zijn plots wel heel letterlijk het zwakke geslacht.

Als je het uit de korte inhoud nog niet kon afleiden: The Power is een grote metafoor voor de genderongelijkheid in de wereld. Ik ben nog niet heel ver gevorderd in het boek, en weet dus niet waar het heen gaat en wat Alderman precies wil zeggen. Maar de auteur lijkt op het eerste gezicht mannen te willen tonen hoe de wereld vandaag in elkaar zit. Vrouwen zijn vaak bang als ze alleen op straat rondlopen, zo werd onlangs nog eens pijnlijk duidelijk op Twitter. Enkel door hun gender hebben mannen overmacht tegenover vrouwen. In dit boek wordt de situatie omgekeerd, en iets zegt me dat dat niet veel beter zal zijn voor de maatschappij. Of de uiteindelijke boodschap “gelijkheid is de oplossing” blijkt, weet ik jullie later te vertellen.

De heilige Rita van Tommy Wieringa (Matti)

Een vader en zoon wonen al vijftig jaar in een grensdorp tussen Nederland en Duitsland. Lang geleden stortte er een Rus neer op een boerderijtje. De komst van de Rus zette de wereld van Paul en zijn vader op zijn kop. De heilige Rita van Tommy Wieringa vertelt welke impact die gebeurtenis heeft nagelaten.

De heilige Rita is voor mij vooral uit mijn comfortzone kruipen. Niet alleen op vlak van taal, ik lees meestal uitsluitend Engels, maar ook door het genre. Het is een op en top Hollandse roman over de benauwde dorpsmentaliteit en personages met serieuze hoeken af. Wieringa heeft me helemaal overtuigd met zijn prachtige zinnen en originele beschrijvingen van de wereld rondom hoofdpersonage Paul. Moet ik wat meer doen, verder lezen dan mijn neus lang is.


Volg je ons al op Goodreads?

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels