Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Wat na Endgame?

Road To Endgame: welke villain komt na Thanos?

We tellen ongeduldig verder af naar het laatste hoofdstuk in de Infinity Saga: Avengers Endgame. Op onze digitale redactie heerst intussen zo’n intense sfeer van vrees, anticipatie maar ook enthousiasme dat we bijna de geur van onze overwerkte zweetklieren via de digitale poorten van onze computer kunnen ruiken. Tijdens onze brainstorm voor interessante artikelen rond Avengers kwam de vraag: hoe gaan ze dit ooit kunnen overtreffen? Wie kan in de voetsporen treden van onze paarse vingerknippende kloothommel? We gingen te rade bij onze comic connaisseurs, machtige Marvelologen die zich al verdiept hebben in de strips.

Het sterke aan de Infinity Saga zoals deze nu bestaat, is dat de grote vijand heel langzaam werd opgebouwd. Er werd gehint naar de Infinity Stones en in de post-creditscènes kregen we telkens meer en meer van Thanos te zien. Je mag die langzame opbouw niet onderschatten. Net door ons op die manier zo kennis te laten maken met de schurk der schurken, kreeg Thanos een niet te onderschatten gravitas.

We zoeken dus de volgende Grote (met hoofdletter g) tegenstander. Niet de villain van de volgende film(s), maar de schurk waar het komende decennium zorgvuldig naar toegewerkt zal worden.

Eerst en vooral: er zijn verschillende opties en alles wat volgt is puur speculatie en hoort ook zo gelezen te worden. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer kandidaten maar dit zijn naar onze mening de meest waarschijnlijke op basis van het MCU zoals dat nu bestaat, buikgevoel, met geruchten die nu rond gaan of met de samensmelting van Disney en FOX.

Wat na Endgame? Galactus
Galactus © Marvel

Galactus (& Cosmic Entities)

We weten dat de kosmische superwezens The Eternals een eigen film krijgen in de volgende fase van de MCU. Ook weten we dat de Avengers het het zwaarst te verduren krijgen wanneer ze het moeten opnemen tegen kosmische wezens. Er valt dus zeker iets te vertellen over Galactus en zijn consorten als volgende grote dreiging. Oorspronkelijk de tegenstander van de Fantastic Four, is de Devourer of Worlds een onvermurwbare vernietigingskracht. Hij maakt deel uit van een groep essentiële kosmische wezens in het Marvel-multiversum die instaan voor de balans en orde, samen met Eternity, Death, Infinity en Oblivion.

Wat heeft dit met het huidig MCU te maken? Wat is de link? Die laatste 4 wezens zijn de Cosmic Entities en verantwoordelijk voor het maken van de Infinity Stones. Het zou me niet verbazen mochten onze helden op het matje geroepen worden of zelfs schuldig bevonden worden door de hoogste wezens in het heelal na Avengers: Endgame.

Er zijn echter wel een paar obstakels waar MCU-architect Kevin Feige rekening zal mee moeten houden. Galactus is als bedreiging cinematografisch niet overtuigend mochten ze een 1-op-1 kopie nemen vanuit de comics. Hij is een gevaar dat opdoemt, enkel voorafgegaan door Silver Surfer als waarschuwing. Als hij een rol zal spelen in de volgende fases, zal hij toch iets meer de mouwen moeten oprollen en een actievere rol innemen. (Davy)

Wat na Endgame? Kang
Kang © Marvel

Kang the Conquerer

Mocht Avengers: Endgame het concept van tijdreizen verkennen, zou het geen verrassing zijn dat daarna Kang the Conqueror zijn intrede maakt. De tijdreizende Kang verschilt met andere superschurken en -helden in het feit dat hij geen krachten heeft, behalve zijn superieure intellect waarmee hij een supergeavanceerd Iron Man-achtig pak heeft gemaakt dat hem onder andere bovenmenselijke kracht en energiestralen verschaft.

Tijdens zijn eerste gevecht met de Avengers stuurde Kang niemand minder dan Captain America terug naar zijn oorspronkelijke tijd in de jaren 40. De wrekers konden hem pas verslaan met Mr. Fantastic aan hun zijde. Nadien sloot Kang een verbond met Dr. Doom om het samen nu en dan op te nemen tegen de helden van de aarde. Het ideale moment dus om op het witte doek The Fantastic Four erbij te betrekken.

De kracht van Kang ligt in zijn vele alternatieve identiteiten met elk hun eigen geschiedenis. Zo reisde hij naar het Oude Egypte om een farao te worden en keerde later terug naar het alter ego om zichzelf te verslaan. Dat zichzelf verslaan blijft een constante: wanneer een jonge Kang ziet wat zijn toekomstige versie uitsteekt, doopt hij zichzelf Iron Lad en richt hij de Young Avengers op. En daarmee heeft het Marvel Cinematic Universe er direct een nieuwe reeks bij. (Matti)

Doom
Doom © Marvel

Doom

Victor Von Doom is de perfecte kandidaat voor de fases na Avengers: Endgame. De narratief sterkste schurken zijn die wiens drijfsferen begrijpelijk zijn voor ons. We zien onszelf nooit als de schurk in het verhaal maar als we op één of andere manier een stukje ontdekken en onszelf herkennen in dat personage geeft dit een extra dynamiek.

Doctor Doom belichaamt dit volledig. Naast een briljant wetenschapper (hij was studiegenoot en evenaart het intellect van Reed Richards) is hij ook sorcerer. Zo heeft hij, net als Dr. Strange deed in Infinity War, ooit naar de verschillende toekomsten gekeken. Hij zag de honderdduizenden tijdslijnen. Er was maar 1 tijdslijn waarin de mensheid zichzelf niet uitmoordde. Waarin de mensheid samenkwam en alle ziektes de wereld uithielp. Waarin er geen honger meer was en er gelijkheid heerst: de tijdslijn waarin hij heerst.

Hij is een megalomaan, hoogmoed is hem niet vreemd en hij is heel arrogant. Echter als je verder kijkt dan die zaken, zie je een man met een verantwoordelijkheidsgevoel. Iemand die gewiekst genoeg is om een meerjarenplan uit te denken met als doel om alleenheerser te worden van de aarde en daarbuiten.

Laat de volgende fases langzaam opbouwen naar Secret Wars uit 2015, met een apotheose waarin Doom heerst. Het is het perfecte scenario! (Davy)

X-Men
X-Men © Marvel

X-Men

Nu de rechten op de X-Men terug in de handen liggen van Marvel Studios is het onvermijdelijk dat de mutanten hun intrede zullen maken in het Marvel Cinematic Universe. De vraag is nu alleen nog: op welke manier? Vanuit een alternatieve wereld waarin er geen superhelden zijn behalve de X-Men met genetische afwijkingen die hun superkrachten geven? Of wat als… De X-Men opduiken in hetzelfde universum als Captain Marvel en co, maar ze direct als een bedreiging bestempeld worden?

Zoals zo vaak het geval zou zijn, is de eerste reactie van de X-Men zonder nadenken verdedigen met de harde vuist. De Avengers vs. X-Men-verhaallijn kan de ideale basis zijn. Daarin maakt de Phoenix Force lang na de perikelen met Jean Grey het hoofd op hol van Cyclops en Emma Frost. Het lijkt me niet ondenkbaar dat ze deze kracht aanwenden om zich een hele film lang te verdedigen tegen onterechte aanvallen.

Als het na enkele films duidelijk wordt dat de mensheid niet staat te springen voor de aanwezigheid van mutanten (en de Young Avengers met de kinderen van Scarlet Witch opduiken), is het tijd om House of M in het Marvel Cinematic Universe los te laten barsten. Daarin spreekt Scarlet Witch een betovering uit die 90% van de mutanten uitroeit. In de hel die daarna losbarst, een alternatieve wereld geregeerd door Magneto, is het aan enkele X-Men en Avengers om de waarheid te onthullen. (Matti)

Geen

Kevin Feige liet in interviews al doorschemeren dat we als publiek er niet zomaar vanuit mogen gaan dat er na Avengers: Endgame weer een nieuwe ketting van ineengeschakelde Marvel-films komt. De nieuwe fase zal, zoals het er nu naar uitziet, 5 jaar gaan duren.

In een recent interview liet hij al weten dat het er allemaal echt heel anders uit zal zijn en dat Marvel Studios in de nieuwe fase personages zullen introduceren die zelfs geen vaste huisgasten zijn bij de doorgewinterde comiclezers. Met films in aantocht over The Eternals en Shang-Chi: The Master of Kung-Fu is het duidelijk dat de man hier een punt heeft.

Er zijn buiten dit nog meer redenen om aan te nemen dat er geen grote schurk aankomt. Men mikt op diversiteit en aangezien veel van de bekende gezichten vertrekken, wordt het zaak om nieuwe acteurs in te werken. Zijn er nog mensen met voldoende star power om publiek te trekken die ook nog eens in een Marvel-film willen spelen? Een verkeerde gok en je film valt in het water. En is het publiek na een investering van tien jaar nog bereid om zich te binden aan weer een sloot aan films? De kans is klein. Er is zeker behoefte aan iets nieuws.  Kan Marvel dat bieden? (Dennis)

Wat denken jullie?

Er zijn eigenlijk nog heel veel mogelijke kandidaten om onze helden te treiteren in de komende jaren. Dit was onze selectie maar wat denken jullie? Zijn we te groot aan het denken en moeten we ons meer focussen op ground-level schurken? Norman Osborn is ook altijd al een doorn in het oog geweest, natuurlijk. We horen graag jullie suggesties!


Lees zeker onze andere Road to Endgame-artikels:

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels