Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald – spoilerbijbel

Nu Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald officieel in de zalen is, kunnen we zeggen dat er erg veel gebeurt, en het meeste draait zelfs niet om Grindelwald. Het is niet allemaal even makkelijk bij te houden of te begrijpen dus gaan we wat dieper in op de belangrijkste revelaties.

Afbeeldingsresultaat voor spoiler gif harry potter
Waarschuwing!

Die bom op het einde

Onverwacht

Eerlijk, toen ik Fantastic Beasts And Where To Find Them gezien had, dacht ik eigenlijk nooit dat de identiteit van Credence zo’n grote rol zou spelen in het algemene verhaal. Maar ik had beter moeten weten als je iemand als Ezra Miller cast. Dat hij door zijn krachten belangrijk was voor Grindelwald was best logisch, maar natuurlijk zat er meer achter. In de laatste seconden van Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald komen we dan ook te weten wie hij echt is, in een toch wel goed opgezet moment. Geekster schrok zelfs zo hard tijdens de persvisie dat de minder grote Harry Potter-fans tussen de journalisten moesten gniffelen.

Hier hebben ze mooi de feniks uit de promotiefoto gehaald. © Warner Bros.

Ik had niet verwacht dat de identiteit van Credence zo’n grote rol zou spelen in het algemene verhaal.

Eerder in de film krijgen we naar goede gewoonte wat filosofische smalltalk van Dumbledore tijdens zijn ontmoeting met Newt. In een zogenaamd onschuldig moment vertelt Dumbledore dat een feniks een lid van de familie Dumbledore altijd te hulp kan schieten. Later zien we Credence met een klein vogeltje dat wel heel erg op een herboren feniks lijkt. Wanneer, op het einde van de film, Newt, Tina, Jacob en de overgebleven Aurors op Hogwarts aankomen, neemt Newt het op zich om met Dumbledore te gaan praten. Ondertussen zien we ook Grindelwald die zich tot Credence richt. Een feniks verschijnt op een sokkel achter hem. Grindelwald vertelt hem dat zijn broer hem wil vernietigen en dat het tijd is dat hij zijn echte naam terugkrijgt: Aurelius Dumbledore.

Afbeeldingsresultaat voor harry potter spoilers gif
© Warner Bros.

Vlak voor Grindelwald het zei, dacht ik even dat Credence eigenlijk Aberforth zou zijn. We weten immers niet alles van de mysterieuze broer van Dumbledore. Maar snel onderzoek achteraf toonde aan dat Aberforth geboren is in 1883, waardoor hij 44 zou moeten zijn in deze film. Zo oud kan Ezra Miller niet spelen.

Controverse

Maar blijkbaar is er dus nog een Dumbledore. Er zijn al wat fans die niet blij zijn met deze revelatie, omdat ze het zien als een retcon en een onnodige twist. Wat we “zeker” wisten over de Dumbledores is dat er twee broers en een zus in het gezin waren. Maar Rowling is natuurlijk nog altijd baas over deze wereld.

Persoonlijk ben ik niet zo geschoffeerd als anderen en was ik niet echt onaangenaam verrast. Ik wacht vooral af tot de volgende film, want het intrigeert wel op veel vlakken. De relatie tussen Grindelwald en Dumbledore is sowieso al speciaal door hun verleden en heden (later meer daarover). Als Grindelwald ook nog weet heeft van een verloren broer, en hem bovendien tegen Albus kan gebruiken, wordt dat wel interessant voor het verdere verloop van het verhaal.

De jonge Dumbledore en Grindelwald in Deathly Hallows Part 1. © Warner Bros.

Toch blijft het wat raar. De meest logische uitleg is dat Albus zelf niet weet dat er nog een broer rondloopt. Dat verklaart wel niet waarom hij later, in de Harry Potter-tijdlijn dus, nooit over zijn andere broer gesproken heeft. Aurelius kan dan ook weer niet zo’n grote impact gehad hebben op de strijd tegen Grindelwald, aangezien hij nooit ergens vermeld is.

Dit alles betekent waarschijnlijk dat Ezra Miller nog even in de franchise te zien zal zijn. Daar kan toch niemand iets op tegen hebben?

Of Albus weet wel dat hij nog een broer heeft en hij is naar hem op zoek, maar hij weet niet dat het Credence is. Voor hem heeft dat dan niks te maken met de strijd tegen Grindelwald, dus hoeft hij er niks over te zeggen. Ten slotte kan het ook dat Albus wel degelijk weet wie Credence echt is en hij het voor iedereen verzwijgt. Wat daar dan de reden voor kan zijn, is iets moeilijker om te bedenken. Misschien omdat Newt anders niet zou willen meewerken? Er is wel nog die quote van Aberforth in Deathly Hallows: “He [Albus] learned secrecy at our mother’s knee. Secrets and lies, that’s how we grew up, and Albus . . . he was a natural.” Hoe dan ook betekent dit alles waarschijnlijk dat Ezra Miller nog even in de franchise te zien zal zijn. Daar kan toch niemand iets op tegen hebben?

Hoe zit dat dan?

Nu even over waar Aurelius vandaan zou kunnen komen. Uit het verhaal van Leta (later meer) blijkt dat ze Aurelius verwisselde met Corvus Lestrange toen ze op weg waren naar Amerika. Hoe is Aurelius daar gekomen en wie was er bij hem? Een paar theorieën.

Als Credence rond de 26 is, kan hij geen zoon van beide ouders Dumbledore zijn.

Een eerste gedachte was dat Aberforth misschien een geheime zoon had. Maar dat valt al in het water omdat Grindelwald dan niet verwezen zou hebben naar een broer. Dus moet Aurelius wel dezelfde ouders hebben als Albus, Ariana en Aberforth. De keuze van de voornaam doet dat alleszins wel vermoeden. Als we wat verder onderzoeken, moeten we beginnen gokken. Acteur Ezra Miller is 26 jaar, en ik ga ervan uit dat hij ongeveer zijn eigen leeftijd of zelfs jonger speelt. Dat wil zeggen dat Credence rond 1900 geboren is. Hij kan dus niet de zoon zijn van Percival én Kendra Dumbledore, maar enkel van een van beiden.

Kendra is namelijk ergens in 1899 gestorven volgens een fragment uit Harry Potter and the Deathly Hallows. Misschien heeft ze dus vlak voor haar dood nog een kind gekregen en werd dat toen weggestuurd. Zij kon er tenslotte niet meer voor zorgen en Percival zat in de gevangenis. Waarschijnlijker is dat Percival, die al sinds 1891 in Azkaban zat, er een kind gekregen heeft met een andere vrouw. De vrouw die we dan zagen toen de boot zonk, kan dan best Aurelius z’n moeder zijn.

Foto’s van vader en moeder Dumbledore (links) en Ariana in Deathly Hallows Part 1. © Warner Bros.

Een andere mogelijkheid is dat Grindelwald gewoon liegt. Een man die zomaar een gezin uitmoordt omdat hij hun huis mooi vindt, kan daar wel toe in staat zijn. Door Credence te vertellen dat hij een Dumbledore is en hem tegen Albus op te zetten, is de kans groter dat Credence wraak wil en Grindelwald zo zijn doel bereikt. Maar dat wordt wel deels ontkracht door de feniks die verscheen.

Er is dus nog veel onduidelijkheid, maar hopelijk heeft J.K. Rowling er goed over nagedacht en vallen alle puzzelstukjes nog in elkaar.

Sommigen denken ook dat Ariana een Obscurial was en dat Credence haar Obscurus heeft overgenomen toen ze stierf. Credence zou namelijk geboren moeten zijn rond de tijd dat Ariana stierf. Dumbledore zegt ook iets tegen Newt waardoor het wel mogelijk lijkt: “Als Credence een broer of zus heeft die zijn plaats kan innemen, kan hij gered worden.” Het verklaart ook wel de interesse van Grindelwald voor Obscurials. Hij was er immers bij toen Ariana stierf en zag met eigen ogen hoe krachtig ze was. Hij kon toen beseft hebben dat ze een Obscurial was en zag misschien ook dat die kracht niet meteen verdween. Dat is normaal wel het geval zonder host. Als hij dan al wist dat Obscurials kinderen moeten zijn, kon hij geweten hebben dat er nog ergens een Dumbledore rondloopt. Maar dat zijn wel heel veel veronderstellingen.

Als Credence jonger is dan 26, kunnen bovenstaande theorieën niet kloppen en zijn ook mijn ideeën uitgeput. Kortom, niks lijkt echt 100% te passen. Er is dus nog veel onduidelijkheid, maar hopelijk heeft J.K. Rowling er goed over nagedacht en vallen alle puzzelstukjes nog in elkaar.

Something strange

Een redelijk ingewikkeld deel van het verhaal draait rond de familie van Leta Lestrange, de vroegere vriendin van Newt. Al in de flashback die ze heeft op Hogwarts leren we dat ze berucht is omwille van haar familie. Aanvankelijk weten we niet waarom. In de Harry Potter-tijdlijn zijn ze vooral berucht als volgers van Voldemort, maar hier is dat dus nog niet het geval. In plaats daarvan ligt de oorzaak bij de pater familias, Corvus Lestrange.

Zo’n complex vrouwelijk personage als Leta is altijd welkom.

Hij was namelijk toen al redelijk verderfelijk. Hij begeerde de moeder van Yusuf Kama en zoals het een echte predator betaamt, vond hij er niks beters op dan een Confundus Charm over haar uit te spreken en haar te ontvoeren. Zij krijgt een dochter van hem, Leta, en sterft zelf tijdens de geboorte. Hij vindt al snel een andere vrouw waarmee hij een zoon krijgt, Corvus. Corvus Senior stuurde Junior en Leta naar Amerika. Tijdens de boottocht verwisselt Leta Corvus met een andere baby en Corvus sterft wanneer de reddingsboot zinkt. Toch is Leta niet kwaadaardig en dat komt vooral omdat ze berouw toont en duidelijk gebukt gaat onder schuldgevoelens. Zo’n complex vrouwelijk personage is altijd welkom.

© Warner Bros.

Leta sterft tijdens de confrontatie met Grindelwald waardoor veel mensen lijken te denken dat er een plot hole ontstaan is. Nu zowel Leta als Corvus dood zijn, wordt er gedacht dat hiermee de Lestrange-bloedlijn afgelopen is, waardoor Bellatrix nooit kan hebben bestaan. Maar dit kan makkelijk tegengesproken worden. Ten eerste heet ze Lestrange omdat Bellatrix aangetrouwd is. Haar echte achternaam is natuurlijk Black, want ze was een neef van Sirius.

Stiekem hoop ik dat Leta nog leeft, want ik vond haar een goed personage met een mooie vertolking van Zoë Kravitz.

Ten tweede is, volgens J.K. Rowling zelf, de Lestrange-familie erg groot, dus had Corvus vast nog broers en zussen die de naam kunnen doorgeven, ook al is dat niet vermeld. Stiekem hoop ik dat Leta nog leeft, want ik vond haar een goed personage met een mooie vertolking van Zoë Kravitz. Ze leek ook een krachtige heks met echte affectie voor Newt. Ze ging ook tegen de verwachtingen in die haar familienaam met zich meebracht toen ze Grindelwald eigenhandig probeerde tegen te houden. Misschien bestaat er hier ook een soort Soulworld? Oeps, verkeerde franchise.

Bloedpact

We krijgen ook de reden waarom Dumbledore niks kan beginnen tegen Grindelwald: een bloedpact. Ik dacht altijd dat hij niks wou doen omwille van hun liefde geschiedenis maar er zit dus nog wat meer achter. Het pact lijkt een beetje te werken als een Unbreakable Vow. Toen ze nog jong waren, hebben Dumbledore en Grindelwald elkaar gezworen dat ze nooit tegen elkaar zouden vechten. Dat hebben ze dan bezegeld met hun bloed, dat werd opgeslagen in een ketting. Waarom er maar een ketting was en die dan naar Grindelwald ging, is wel een raadsel of een domme zet van Dumbledore. (Ligt het trouwens aan mij of gedroeg de Mirror of Erised zich een beetje als een Pensieve?)

Je kan toch beter krijgen, hoor, DumbledJude. © Warner Bros.

De gevolgen van de belofte zijn niet gekend maar zijn vermoedelijk erger dan die van een Unbreakable Vow. Wat er nog erger is dan sterven valt nog te bezien, maar er moet toch een reden zijn dat er een nieuw soort verbintenis geïntroduceerd wordt. Anders was een Unbreakable Vow even goed geweest. Minder dramatisch, dat wel. Misschien zijn de gevolgen niet alleen persoonlijk. Hopelijk is het net iets ingewikkelder om het pact te verbreken dan de ketting vernietigen. Anders is de belofte lang niet zo verregaand als een Unbreakable Vow en heeft Grindelwald zich toch een beetje laten vangen.

Hoe moet het verder

Grindelwald is duidelijk al een andere villain dan Voldemort. Hoewel de film The Crimes of Grindelwald heet, slaan die crimes toch meer op het verleden. (Misschien had Rise of Grindelwald beter geweest?) In hoeverre je dat kan zeggen van een psychopaat, lijken zijn visies ook iets “gematigder” dan die van Voldemort. Hij wil Muggles niet vernietigen maar vooral over hen heersen. Als dat niet gebeurt, zal er een nieuwe oorlog komen die voor verwoesting zal zorgen. De parallellen met echte wereldleiders zijn zo wel snel te maken.

Grindelwald moet het vooral hebben van zijn overredingskracht, en het effect daarvan is wel duidelijk te zien.

Grindelwald moet het vooral hebben van zijn overredingskracht, en het effect daarvan is wel duidelijk te zien. Queenie sloot zich bij hem aan omdat hij net de juiste snaar wist te raken. Ook Credence deed dat alleen maar omdat Grindelwald wist wie hij echt was en waarschijnlijk minder om zijn visie. Wel is duidelijk dat hij er met Credence een erg krachtige volger bij heeft. Maar ook Queenie kan als Legilimens gevaarlijk zijn. Zelf heeft Grindelwald ook de Elder Wand en lijkt zijn volgende doel de dood van Dumbledore te zijn. En om dat bloedpact te omzeilen, wil hij dus Credence gebruiken.

Jacob, die oude ruïne staat wel de andere kant op, hoor. © Warner Bros.

Aan de andere kant heeft het Ministerie nu beduidend minder Aurors ter beschikking na die confrontatie. De overgeblevenen, waaronder Kama, Nagini, Travers, Theseus, Tina, Jacob en Newt, zijn nu op Hogwarts. (Jacob kan Hogwarts toch eigenlijk niet zien? Hij staat waarschijnlijk naar een oude ruïne te kijken.) Dumbledore zal een manier zoeken om, toch van zijn kant, het bloedpact ongedaan te maken. Wat hun plan daarnaast kan zijn, is een groot vraagteken, waar ook niet echt naar gehint is.

Ik verwacht wel dat Nagini wel nog een grotere rol zal spelen dan in deze film. Ook hebben we van Flamel, met zijn handige glazen bol en directe verbinding met Ilvermorny, vast nog niet het laatste gezien. Vermoedelijk zal Newt nu ook wat strijdlustiger zijn na de dood van Leta. Verder kan ik nog niet zo goed inschatten waar het overkoepelende verhaal naartoe gaat. Maar we hebben natuurlijk ook nog maar twee van de vijf films gehad. Het blijft dus nog twee jaar speculeren.

Heb jij nog een theorie over de film? Laat het ons zeker weten. Later volgt ook nog onze easter egg-bijbel dus suggesties zijn altijd welkom.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels