Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

bruce_banner

Road to Endgame: de Avengers met wie het allemaal begon – Bruce

Zes helden. Een rijke genie, een supersoldaat, een Asgardiaan, een superspionne, een man met een woedeprobleem en een spion met pijl en boog. Vijf mannen, één vrouw. Elk met hun eigen verhaal. En de hoop om ze ooit allemaal samen in één film te brengen. Na 5 jaar en 6 films slaagde Marvel Studios grandioos in hun opzet met The Avengers. Vijftien films later staan de originele Avengers nog altijd centraal. Misschien komt daar verandering in na Avengers: Endgame. Een ode aan de OG6 kon dus niet ontbreken. Vandaag: Bruce Banner.

Bruce Banner / Hulk – Edward Norton / Mark Ruffalo

Steve komt aardig in de buurt, maar eigenlijk is Bruce Banner het meest tragische personage. Als wetenschapper gespecialiseerd in gammastralen werd hij belast met de taak om het supersoldatenserum van dr. Erskine na te maken. Toen dat grandioos mislukte, kreeg Bruce er een uiterst gewelddadig alter ego bij. Zijn relatie met de Hulk en de gevolgen op zijn band met anderen loopt als rode draad door het leven van Bruce. Hij wil mensen rond hem beschermen, en vlucht daarom weg naar verre landen zoals Brazilië (toen hij nog Edward Norton was) en India (wanneer hij Mark Ruffalo wordt). Maar door de onvoorspelbaarheid van de Hulk komt hij steeds in de problemen en opnieuw in het vizier van S.H.I.E.L.D. terecht.

Dat de Hulk zo goed werkt, is ook te danken aan de motioncapturetechnologie.

Edward Norton is een geweldige acteur, maar er is een reden waarom ik me The Incredible Hulk en zijn Bruce Banner amper herinner. Nortons Bruce is een stuk zelfzekerder en extraverter, maar ook kwader. Hij raakt geobsedeerd en wordt beïnvloed door het serum, waardoor we eigenlijk meteen een vertekend beeld krijgen van wie Bruce Banner is. Alleen al om nog meer gelijkenissen met Tony te vermijden, vind ik de vertolking en karakterising van de Bruce van Mark Ruffalo interessanter.

Hij brengt een zachtheid, dorkiness en onschuldigheid in de rol, terwijl Hulk net het tegenovergestelde is. Hij is briljant en heeft zelfvertrouwen, maar hij is niet te trots om toe te geven dat bijvoorbeeld Dr. Helen Cho of Shuri slimmer zijn. Dat de Hulk vanaf The Avengers zo goed werkt, is ook te danken aan de motioncapturetechnologie. Voor het eerst krijg je het gevoel dat Banner en de Hulk één entiteit zijn die op de een of andere manier moeten zien samen te leven.

hulk
© Marvel Studios

De wetenschapper en zijn alter ego hebben al verschillende fases in dat samenleven doorlopen. De zoektocht naar een remedie die tevergeefs bleek, een zelfmoordpoging van Bruce die mislukt, om dan uiteindelijk uit te komen bij aanvaarding. De parallellen met leven met een aandoening zijn snel gemaakt, ook al heb ik de vergelijking pas gemaakt toen ik dit artikel schreef. Bruce en de Hulk kunnen dus samenleven, met “elk een hand op het stuur” zoals Bruce het beschrijft. Hij trekt na zijn gevecht met de Abomination naar India om er als dokter mensen te helpen… tot S.H.I.E.L.D. zijn hulp nodig heeft om de Tesseract terug te vinden. Later blijkt dat Fury hem ook nodig had om Loki te verslaan, en dat voelt voor hem aan als een verraad. Hij blijft enkel omdat hij zich aanvaard en gewaardeerd voelt door de andere Avengers als het erop aankomt.

Hij wordt kampioen op Sakaar, en de Hulk wordt voor een keer niet gevreesd maar bewonderd.

Na de Battle of New York blijft Bruce in de Avengers Tower, waar hij voor het eerst echt rustig kan leven. Helaas gooit Tony’s obsessie met de veiligheid van de aarde roet in het eten. Hij creëert Ultron en later ook Vision met Tony. Wanneer Scarlet Witch het team onder invloed heeft van haar krachten, verliest Bruce de controle. De Hulk richt een ravage aan in Zuid-Afrika, en hij zweert het Hulk-zijn af. Hij neemt Natasha in vertrouwen, maar hun band komt abrupt ten einde wanneer zij hem om de tuin leidt om de Hulk te laten meevechten.

Dat tweede verraad is er te veel aan, en hij neemt een Quinjet om te vluchten, tot ver buiten de aarde. Pas in Thor: Ragnarok komen we te weten wat er met Bruce gebeurd is. Hij wordt kampioen op Sakaar, en de Hulk wordt voor een keer niet gevreesd maar bewonderd. Hij voelt zich gebruikt, maar wanneer Thor hem herinnert aan zijn plaats binnen de Avengers, krijgt Bruce weer de bovenhand. Hij herinnert zich echter niks meer en is twee jaar van zijn leven verloren. Hij vreest dat zijn volgende transformatie ook zijn laatste wordt, maar helpt Thor toch om Hela te verslaan.

En dan arriveert Thanos op het Asgardiaans reddingschip en Hulk bijna letterlijk de grond inboort. Heimdall stuurt hem met zijn laatste krachten terug naar de aarde, waar Banner toch opnieuw tevoorschijn komt. Hij legt de situatie uit aan Tony, Wong en Dr. Strange. Enig nadeel: nu wil de Hulk het niet meer overnemen wanneer de Avengers hem nodig hebben. Bruce is daarom verplicht om de strijd aan te gaan in een Hulkbuster-pak. Na de Snap is hij de enige wetenschapper die nog op aarde is en niet vermist is, dus ik ben heel erg benieuwd naar de rol van Bruce in Endgame... En hoe hij de Hulk overtuigt om weer mee te doen. Ik hoop gewoon dat de adorkable Avenger het overleeft.


Lees zeker ook onze andere Road to Endgame-artikels:

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels