Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

natasha_romanoff

Road to Endgame: de Avengers met wie het allemaal begon – Natasha

Zes helden. Een rijke genie, een supersoldaat, een Asgardiaan, een superspionne, een man met een woedeprobleem en een spion met pijl en boog. Vijf mannen, één vrouw. Elk met hun eigen verhaal. En de hoop om ze ooit allemaal samen in één film te brengen. Na 5 jaar en 6 films slaagde Marvel Studios grandioos in hun opzet met The Avengers. Vijftien films later staan de originele Avengers nog altijd centraal. Misschien komt daar verandering in na Avengers: Endgame. Een ode aan de OG6 kon dus niet ontbreken. Vandaag: Natasha Romanoff.

Natasha Romanoff / Black Widow – Scarlett Johansson

Mijn prijs voor meest badass Avenger gaat naar de enige vrouw in het gezelschap. Natasha Romanoff is sinds haar eerste verschijning in Iron Man 2 uitgegroeid tot een sleutelfiguur in het MCU. Black Widow kreeg haar naam door de reputatie die ze vergaarde als “alumna” van de Red Room, een trainingskamp van de KGB. Daar werd ze opgeleid om meedogenloos te zijn en mensen te doden. Ze bleek uitzonderlijke vaardigheden te hebben, ook als spion. Toen Clint Barton haar moest uitschakelen, zag hij naast een uitstekende mogelijke agente ook iets on-KGB in haar, en hij nam haar onder de arm. Natasha werd steeds belangrijker binnen S.H.I.E.L.D. en werd een van de favoriete agentes van Nick Fury.

Natasha kan zich erg goed omvormen naar wat mensen van haar verwachten, en gebruikt dat dan tegen hen.

Black Widow ging eerst niet vertolkt worden door Scarlett Johansson. Meer nog, Jon Favreau en Disney hadden Emily Blunt al gekozen voor de rol. Zij moest uiteindelijk afzeggen door overlapping met opnames voor Gulliver’s Travels. Toen Johansson werd aangekondigd als haar vervangster, waren de meningen verdeeld. Haar belangrijkste rollen tot dan toe waren onder andere Lost in Translation, The Black Dahlia en The Nanny Diaries (met Chris Evans!). Allemaal eerder “brave” rollen. Sommigen zeiden dan ook dat ze “wel sexy” was, maar eerder “schattig en niet gevaarlijk”. Oh, Hollywood. Scarlett Johansson heeft het tegendeel bewezen.

Art imitates life, zeggen ze, en dat is ook bij Black Widow het geval. In Iron Man 2 wordt ze als Natalie Rushman undercover gestuurd bij Stark Industries om Tony in de gaten te houden. Ze doet zich voor als de sexy, onschuldige assistente, maar kan het toch niet laten om letterlijk de vloer aan te vegen met Happy in de boksring. Pepper Potts heeft dan (als enige?!) iets in de gaten en Natasha verdient haar respect en vertrouwen. Natasha kan zich erg goed omvormen naar wat mensen van haar verwachten, en gebruikt dat dan tegen hen. Bij Tony, die eerder al een zwak had voor types als Natalie Rushman. Bij Loki, die haar wil om Clint te redden ziet als liefde en emotie, waardoor ze hem kan manipuleren. Dat heet dan van je zwaktes een sterkte maken.

natasha_romanoff_black_widow
© Marvel Studios

Natasha heeft als spion verschillende gedaantes moeten aannemen, en daarom is het voor haar, maar ook voor de mensen rond haar moeilijk om te weten wie ze echt is. Ze heeft het erover met Steve in Winter Soldier. Op haar vraag “Wie wil je dat ik ben?” maakt hij haar duidelijk dat hij gewoon een vriendin zoekt, iemand die zichzelf is. Het is de eerste keer dat we haar echt eerlijk zien toegeven dat een carrière bij de KGB én bij S.H.I.E.L.D. zijn tol eist, ook na de “dood” van Fury. We zien haar eigenlijk op één moment echt angstig en getraumatiseerd: wanneer ze het voor het eerst tegen de Hulk moet opnemen. Die angst overwint ze als ze Bruce Banner beter leert kennen.

Haar beginnende relatie met Bruce zorgt voor gemengde reacties, en dat is ergens begrijpelijk. Eén vrouwelijke Avenger en ze heeft weer een love interest? Oké, ja. Maar ergens vind ik het ook sterk om te tonen dat ze ondanks alles zichzelf nog steeds geluk gunt. Bij Bruce is ze kwetsbaarder maar tegelijk ook losser dan we haar ooit zagen. Helaas voor hen is Natasha ook bereid om haar geluk op te geven om anderen te redden, en zo zit er nu toch een breuk in het vertrouwen tussen Bruce en Nat.

Binnen de Avengers stelt ze zich vaak als bemiddelaar op.

Natasha is dus een veelzijdig mens, maar ook een uitzonderlijk sterke Avenger. Haar bekende dijgreep heeft al menig man op de knieën gekregen, en naast verschillende gevechtssporten heeft ze ook hacken, schietkunst en vier talen onder de knie. Binnen de Avengers stelt ze zich vaak als bemiddelaar op. Met Tony heeft ze eerder een haat-liefdeverhouding. Ze kent hem ook beter dan de andere Avengers, en probeert vaak zijn kant te zien, maar hij kan haar geduld serieus op de proef stellen. Tijdens de discussie over de Sokovia Accords is ze het eens met Tony, maar ze kent Steve en zijn redeneringen ook. Terwijl de anderen nog vechten, denkt zij aan het greater good en handelt, waardoor alles uiteindelijk aan het licht komt.

Als het erop aankomt, ziet ze de Avengers als haar familie, de enigen die ooit echt om haar gegeven hebben. Ze is tot Age of Ultron de enige die af weet van Clint en zijn gezin en wordt meter van de kleine Nathaniel. Na de daden van Thanos is Natasha Romanoff meer vastberaden dan ooit. Ze is ook gewoon kwaad. De Avengers zijn haar familie geworden, en hun zo verslagen zien, ontwaakt een vechtlust in haar. Whatever it takes, Natasha heeft het en zal het gebruiken.


Lees zeker ook onze andere Road to Endgame-artikels:

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels