Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Pet Sematary vs Pet Sematary: wie doet het beter?

Onder druk van mijn eigen nieuwsgierigheid ben ik toch naar de film Pet Sematary gaan kijken. Ik bekeek de trailer nadat ik het boek las en ik zag meteen een heel groot verschil. Wat precies kan je ofwel hieronder ontdekken of in mijn review van het boek. Als je van plan bent om het boek te lezen en/of de film te zien, zou ik meteen stoppen met lezen. Dit is een analyse van het boek en de film waardoor alle plotpunten aan bod komen, inclusief het einde.

Over wat gaat het nu precies?

Boek

We volgen het gezin Creed. Louis, Rachel en dochter Ellie en zoon Gage. We leren ze kennen in het midden van hun verhuis naar het stadje Ludlow, Maine. Louis wordt beste vrienden met Jud, de buurman. De oude man heeft al een rijkelijk leven achter de rug en weet veel over de geschiedenis van het stadje. Met het overlijden van de kat, laat hij Louis het dierenkerkhof beter kennen. De kat komt nadien terug tot leven, alleen niet zoals Louis dacht. Onder de invloed van het kerkhof doet Louis dezelfde actie als Gage overlijdt. Maar ook die komt niet terug zoals gehoopt en de demon vermoordt Jud en Rachel. Louis overleeft en gaat met het lichaam van Rachel naar het kerkhof om haar daar te begraven.

Film

We volgen het gezin Creed. Louis, Rachel en dochter Ellie en zoon Gage. We leren ze kennen in het midden van hun verhuis naar het stadje Ludlow, Maine. We mogen ook Church niet vergeten, de familiekat. Deze komt jammer genoeg te overlijden op de drukke baan naast het huis. De buurman Jud heeft de kat ontdekt en overtuigt Louis om Church te begraven op het dierenkerkhof, diezelfde avond nog. En zo geschiedde. De volgende dag komt de kat doodleuk weer spinnen en schattig doen, op een creepy manier. Zo leert Louis de kracht van het kerkhof kennen, en maakt hij er ook gebruik van wanneer zijn dochter sterft. Alleen loopt dat niet zoals hij had gehoopt en wordt zijn ondode dochter een echt moordmachine.

De film an sich

Kleine sidenote: ik ben een filmliefhebber maar absoluut geen filmcriticus. En al helemaal geen ervaren rot op het gebied van horror (integendeel). Hoewel ik heel kritisch ben over Pet Sematary, is dit puur mijn eigen mening en opvattingen. 

Het openingsbeeld van de film is tegelijk ook het laatste beeld. Je ziet de ravage die aangericht is en wat er ons te wachten staat. Daarna begint de opbouw waarin we iedereen wat leren kennen en de achtergrond van de personages. Nadien krijgen we te maken met de ene gebeurtenis na de andere die ervoor zorgen dat we vol spanning blijven kijken.

Ik ging met horrorfans naar de cinema, en zij waren fan. Het was niet bepaald luguber maar ze genoten wel erg van het hoge jump scare-gehalte. Zelf ben ik teleurgesteld over de film, of de manier waarop ze de verfilming van het boek hebben gedaan. Hoewel ik fan ben van de casting, verwachtte ik er veel meer van terwijl het eigenlijk één van de zovele horrorfilms is geworden. Diepgang? Noppes. Oppervlakkig? Ja hoor. Opbouw? Weinig tot niet aanwezig.

Al bij al vind ik de film wel goed hoor. Ik ben goed geschrokken en ik heb regelmatig door mijn vingers moeten piepen van de schrik. Maar als je het boek hebt gelezen, kan je je soms wel eens ergeren aan de verschillen. En wat zijn die verschillen? Een heleboel.

© Paramount Pictures

Personages

Boek

Het gezin Creed bestaat uit Louis, Rachel en Ellie (5) en Gage (2). We leren hen zachtjesaan kennen als een gelukkig gezin met hun gebruikelijke issues. Vrouwlief heeft een jeugdtrauma opgelopen terwijl Louis niet geaccepteerd wordt door zijn schoonouders. Dat is de hoofdreden dat Louis niet meegaat op weekend en dus thuisblijft en zo de dode kat ontdekt. Louis is dokter die met de verhuis aangenomen is bij de lokale universiteitskliniek van Ludlow. Church is de kat van Ellie. Ze kan niet zonder hem en ziet hem als haar beste vriend.

Aan de overkant van de straat wonen Norma en Jud Crandall. Een bejaard koppel dat na zoveel jaren getrouwd te zijn, nog steeds gelukkig verliefd is. Norma sukkelt met reuma en is blij dat ze de dag overleeft. Jud is voor zijn leeftijd nog erg vlotjes en goed te been. Louis en Jud worden elkaars beste vriend.

Film

Het gezin Creed bestaat ook hier uit Louis, Rachel en Ellie (8) en Gage (2). Hier leren we hen ook kennen als een gelukkig gezin dat probeert te ontvluchten aan de grote stad. De universiteit is hetzelfde en het trauma van Rachel is ook hier overduidelijk aanwezig. Later in de film ontdekken we dat de schoonouders van Louis in Boston wonen en niet in Chicago zoals in het boek en dat er geen wroeging is tussen schoonpa en Louis. Church blijft Church, de aangename huiskat. Enkel zien we minder de liefde tussen Ellie en Church zoals in het boek.

Aan de zijkant woont Jud Crandall. Norma is al overleden dus haar leren we niet kennen. Hoewel ze in het boek geen al te grote rol speelt, was ze wel aangenaam gezelschap. Misschien daarom dat ze verdwenen is in de film? Enkel op het einde zien we haar als demonische verschijning die Jud verwijten naar het hoofd slingert. Louis en Jud krijgen geen hechte band zoals in het boek. Integendeel, het is eigenlijk Ellie die iets opbouwt met Jud.

Besluit

Het grootste verschil met de personages is dat Louis en Jud in het boek echt elkaars zielsverwanten zijn. Ze zitten elke avond tot in de vroege uurtjes samen bij Jud thuis en babbelen erop los. Terwijl in de film de relatie eerder oppervlakkig is zoals bij de meeste buren. Ook de relatie met Louis’ schoonouders is verschrikkelijk slecht. Mocht de Louis uit het boek mee zijn gegaan op het eerste weekend naar de schoonouders samen met de rest van het gezin, dan had hij nooit de dode kat kunnen begraven op het kerkhof en was er nooit iets gebeurd.

© Paramount Pictures

Victor Pascow

Boek

We leren Victor kennen als vervelende jogger die in de weg loopt van Louis op zijn eerste werkdag. Later op de dag komt Victor op de dienst van Louis terecht. Blijkt dat hij aangereden is door een auto en de helft van zijn gezicht is verbrijzeld. Louis doet er alles aan om de jongen te redden maar beseft dat het geen zin heeft en probeert de laatste minuten van Victor zo aangenaam mogelijk te maken. Met zijn laatste adem probeert Victor Louis te waarschuwen voor het kerkhof dat in het bos achter zijn tuin ligt. Jammer genoeg krijgt Victor niet de kans om de volledige uitleg te doen en de jongen sterft.

Later wordt Louis wakker en krijgt hij bezoek van Victor. Die lokt hem mee naar buiten en Louis volgt hem dan ook. Het rationele brein van Louis vertelt constant dat het maar een droom is. Wie kan er anders door gesloten deuren lopen? Eens in het bos legt Victor in raadselachtige zinnen uit dat het hek achter het kerkhof nooit beklommen mag worden. Louis schiet nu echt wakker en haalt opgelucht adem dat het maar een droom was. Tot hij ziet dat zijn voeten en pyjama vol met aarde en vuil hing. Raar?

Nog later waarschuwt dezelfde Victor zowel Ellie als Rachel voor wat Louis zijn plannen zijn met zijn dood kind. Maar daarover verder meer.

Film

Op één van de eerste werkdagen van Louis wordt skater Victor Pascow aangereden en binnengebracht in de universiteitspraktijk van Louis. Daar doet hij er alles aan om zijn leven te redden tot de dood er een einde aan maakt. Victor heeft hier nooit de kans gehad iets te zeggen. Wat niet betekent dat dat niet gebeurt. Integendeel, enkele luttele seconden later schiet Victor wakker en waarschuwt hij Louis voor de gevaren van het Pet Sematary.

Diezelfde nacht schiet Louis wakker met Victor in zijn kamer. Hij wordt uitgenodigd om zijn slaapkamer te verlaten. Dan staat hij meteen in het bos en blijft hij Victor achtervolgen richting het kerkhof. Je merkt meteen dat het een droom is door de overgang van slaapkamer naar bos. De waarschuwingen zijn exact hetzelfde als in het boek. Wakker worden doet Louis met vuile voeten. Later in de film, als Gage en Rachel in Boston zijn, komt Victor Gage een bezoekje brengen en waarschuwen dat Louis gevaarlijke dingen aan het doen is.

Besluit

Buiten het feit dat Victor getransformeerd is van jogger naar skater is er eigenlijk weinig verschil. De manier waarop Victor de eerste keer Louis waarschuwt, is misschien een beetje anders, maar inhoudelijk maakt dat niks uit. In de film is het eigenlijk nog wel cool gedaan op visueel vlak.

PET SEMATARY, from Paramount Pictures.

Church

Boek

Church is zoals eerder vermeld de lieveling van Ellie. Die twee kunnen niet zonder elkaar, dat wordt duidelijk gemaakt in het boek. Met de verhuis naar het platteland heeft Church meer bewegingsvrijheid en om de schrik om af te dwalen te minderen, besluit het gezin Church te castreren. Zo is de kans kleiner dat hij overreden wordt op de grote weg. Maar niets is minder waar. Tijdens het weekend dat Louis alleen thuis is, wordt de kat toch dood gevonden naast de weg. Jud ontdekt de kat en spoort Louis aan hem diezelfde dag nog te begraven. Wat ze ook doen, maar niet op die plek die Louis dacht.

Ondanks de waarschuwingen van Victor, gaat Louis onder dwang van Jud over de grens diep het bos in. Daar begraven ze de kat en de volgende dag staat Church weer rustig in de keuken te stinken alsof er niets gebeurd is. Buiten dan de houding en dat hij eigenlijk dood is. Louis maakt de rest wijs dat het door de castratie komt dat Church veranderd is. Ellie laat de kat links liggen en verafschuwt de hem. Later in het verhaal wordt Church agressiever en uiteindelijk de handlanger van dode Gage. Louis doodt de kat vooraleer hij op zoek gaat naar Gage.

Film

Church is ook hier de kat van Ellie, al wordt dat iets minder duidelijk getoond. Op Halloween vindt Jud de kat dood langs de weg en pusht hij Louis om de kat die avond nog te begraven. Hij vertelt Rachel het slechte nieuws en ze besluiten Ellie de volgende dag te vertellen dat Church vermist is. Jud overtuigt Louis om Church te begraven diep in het bos, maar tussendoor verschijnt de geest van Victor met verschillende waarschuwingen het niet te doen. Louis luistert niet en klimt over de grens en ze begraven de kat op de speciale plek.

De volgende dag vertellen ze Ellie het slechte nieuws maar zij toont hen het tegendeel. Church ligt te slapen in de kleerkast (met de nodige jump scare natuurlijk). Omdat Church echt wel een gevaar vormt, laat Louis hem achter in de bossen en vertellen ze Ellie dat hij echt weggelopen is deze keer. Op haar verjaardag komt hij terug gewandeld en Ellie loopt naar hem toe, midden op straat. Hij blijkt de reden te zijn van Ellies dood. In de film mag Church rustig blijven leven.

Besluit Church

Erg grote verschillen zie je niet. Of toch niet die erg bepalend zijn voor de inhoud. Dat Church blijft leven op het einde zorgt niet voor veel verschil. In het boek kruipt de kat wel veel harder in het hoofd, zeker als je zelf een kat hebt rondlopen thuis, kan dat wel eens voor rare momenten zorgen. Bij de film merk je niet zo dat psychologische aspect maar dat is al wat lastiger om het echt goed op beeld te krijgen. In mijn hoofd was Church ros, net als mijn kat Louis (ja, hij heet Louis. Net als het hoofdpersonage. Geheel toevallig, maar maakt het net wat viezer).

© Paramount Pictures

Dood, opgraving en begraving

Boek

Het keerpunt van het boek is de dood van Gage. Gage loopt richting de straat zonder te zien dat er een truck op komst is. Louis doet er nog alles aan om Gage tegen te houden, maar helaas. Hij wordt aangereden door de truck en overlijdt meteen. Zijn dood raakt iedereen en Rachel wordt een wrak door een jeugdtrauma. In het verleden heeft zij de dood van haar zus meegemaakt, die hersenvliesontsteking had. Hun ouders lieten de jonge Rachel alleen thuis voor de hele avond om alleen voor haar zus te zorgen. Die stierf door verstikking van het eten dat Rachel haar gaf. Sindsdien voelt Rachel zich verantwoordelijk voor de dood van haar zus en die gebeurtenis achtervolgt Rachel al haar hele leven.

Het gezin rouwt en gaan Gage begraven. De lange lijdensweg die slechts enkele dagen duurt, wordt in het boek zo gedetailleerd beschreven dat je zelf het verdriet voelde. Tijdens de begrafenis raken Louis en Rachels vader in een vechtpartij verwikkeld.

Louis stuurt zijn gezin weg naar Rachels schoonouders met als excuus om weg te zijn van de vele herinneringen. Hij blijft achter om nog zaken te regelen op de universiteit, terwijl hij eigenlijk Gage wil opgraven en begraven op de Pet Sematary.  Zijn gedrag is erg verdacht en Rachel voelt zich er niet goed bij om Louis alleen achter te laten. En terecht, want de kleine Ellie en zij krijgen bezoek van Victor Pascow met de nodige waarschuwingen. Ellie blijft bij de schoonouders terwijl Rachel terug naar Ludlow trekt.

Intussen is Louis druk bezig met zijn zoon op te graven. Het hele proces duurt enkele hoofdstukken en je ondergaat de mentale strijd van Louis, alle hindernissen die hij moet ondergaan om zijn zoon te halen. Ondertussen is Jud telefonisch gewaarschuwd door Rachel en hij staat op wacht om Louis tegen te houden. Helaas valt hij in slaap en merkt hij niet dat Louis met een zak door de bossen wandelt. De begraving gebeurt niet zonder slag of stoot maar het gebeurt.

Film

Het keerpunt van de film is de dood van Ellie. Gage loopt richting de straat zonder te zien dat er een truck op komst is. Louis doet er nog alles aan om Gage tegen te houden, maar helaas ziet hij niet dat Ellie op de weg staat. Hij redt Gage maar is te laat voor Ellie. Ook hier zijn de ouders een wrak, maar zie je niet de lijdensweg die je meemaakt in het boek. Opeens zijn Rachel en Gage op weg naar haar ouders en blijft Louis achter. Diezelfde avond verdooft hij Jud en trekt hij naar het kerkhof, graaft Ellie op en begraaft haar in het Pet Sematary. En dat allemaal in de volle 5 minuten (ongeveer toch). Ook hier zie je niet de tegenslagen en mentale strijd die Louis ondergaat om zijn kind terug te halen.

We leren ook Zelda kennen als de oudere zus van Rachel. Alleen sterft Zelda omdat ze in een liftschacht valt in plaats van te verstikken in het eten van Rachel.

Besluit reïncarnatie

Ja, veel kan ik hier niet over zeggen. Gage is vervangen door Ellie en de diepgang en achtergrond ontbreekt volledig in de film. De beslissing om Ellie te nemen was puur praktisch volgens acteur Jason Clarke (Louis Creed). Een driejarige is moeilijker om geloofwaardig te laten overkomen dan een negenjarige..

© Paramount Pictures

Einde?

Boek

Het laatste deel van het boek gaat heel erg snel. Opbouw is afgerond, tijd voor actie. Louis is in slaap gevallen tijdens de hergeboorte van Gage. Die is een heel onmenselijke versie geworden van zichzelf, met een niet al te flatterend uiterlijk door de verwondingen van zijn dood. Gage gaat rustig richting het huis van Jud met slechte bedoelingen, samen met Church. Jud probeert zijn best te doen om de aanval van Gage te ontwijken, maar tevergeefs. Jud overlijdt aan zijn steekwonden.

Ondertussen komt Rachel thuis en gaat ze ook naar het huis van Jud. Daar ontdekt ze de levende Gage, die niet bepaald lief is tegen haar. Ook zij overlijdt door toedoen van Gage. Tot slot komt ook Louis aan in het huis vol doden om daar Gage te zien. Hij overleeft de aanslag wel en doodt de kat en nadien Gage.
Alleen hebben we niet te maken met het meest snuggere hoofdpersonage. Het huis wordt in brand gestoken en Louis begraaft ook Rachel op het verdoemde kerkhof. Het boek eindigt met Rachel die hem langs achter aanraakt en zegt: “Lieveling.”

Einde.

Film

De avond van de tweede begrafenis staat Ellie al terug in het huis. Hier komt ze al menselijker over en voert ze conversaties met Louis. Ze beseft dat ze dood is en stelt een heleboel vragen. Ze vallen samen in slaap in haar bed en de volgende ochtend danst ze ballet in de living. Daar wordt Louis overspoelt door liefde tot ze agressief wordt en alles breekt in haar omgeving. Jud komt horen hoe het is met Louis, die angstvallig de kleine Ellie verborgen houdt. Zij overhoort het gesprek en Jud laat uitschijnen dat Louis de kleine Ellie absoluut niet mag opgraven en dat komt niet goed aan bij haar.

‘s Avonds komen Rachel en Gage weer thuis, verrast door Ellie. In een pakkende scène is het al lang duidelijk dat Rachel Ellie verafschuwt, die op haar beurt haar moeder nadien niet meer met open armen ontvangt maar besluit dat het Rachels tijd is om te gaan.

Ondertussen gaat Ellie naar het huis van Jud. Ze vermoordt hem met een mes, maar niet vooraleer Ellie even een versie wordt van Norma. Die gooit met verwijten en verandert dan terug in Ellie, die de job afwerkt. Church kijkt intussen goedkeurend toe.

Door een valstrik lokt Ellie Louis het huis uit door te gaan checken of alles in orde is met Jud. Daar ontdekt hij het levenloze lichaam en rent Louis als de bliksem terug naar huis. Daar hangt Rachel uit het raam en smeekt ze Louis om Gage aan te nemen. Dat is haar laatste actie vooraleer ze koelbloedig neergestoken wordt door Ellie. Louis vindt haar en Rachel smeekt hem om haar niet op ‘die plek’ te begraven. Daar steekt Ellie een stokje voor door hem bewusteloos te slaan en ze begraaft Rachel waar Ellie herboren is. Louis wordt wakker en vindt Ellie op het Pet Sematary. Ze vechten en Louis staat op het punt haar te doden, tot hij zelf gedood wordt door zijn vrouw.

Het laatste beeld dat we zien is een ondode Rachel, Louis, Ellie en Church die wandelen naar een hulpeloze Gage.

Einde.

Besluit

Beide eindes zijn zo verschillend van elkaar. In het boek is Ellie eigenlijk diegene die overleeft door achter te blijven bij haar grootouders, terwijl ze in de film net de eerste is die sterft. In de film is de finale echt heel spannend en vliegen de jump scares je rond de oren, terwijl het boek meer diepgang heeft en kan je fantasie zich volledig laten gaan.

Wie doet het nu beter?

Persoonlijk ben ik meer fan van het boek. Het is duidelijk dat je daar meer de psychologische horror ondergaat. Het verhaal verliest zijn kracht in de film doordat het zo oppervlakkig geworden is. De makers moeten vertrouwen op de jump scares om de kijker bang te krijgen (wat wel lukte, moet ik eerlijk in zijn). Ik vind het bovendien echt jammer dat ze Ellie en Gage hebben verwisseld. Het had in de film meer impact gehad mocht een kleine jongen een demon worden. Net als het einde, waarin de hele familie overlijdt was niet nodig. Een open einde met ondode Rachel die Louis aanspreekt had net iets beangstigender geweest.

Wat ik dan weer wel goed vind aan de film, is dat de opbouw niet zo heel lang duurt. Het duurde niet zo lang vooraleer de eerste gebeurtenis plaatsvond en dan kon de horror echt beginnen. In het boek duurt het erg lang vooraleer King to the point kwam. Maar dat is nu eenmaal zijn vertelstijl.

Zo, dat was het. Natuurlijk zijn er nog wat verschillen in Pet Sematary en Dodenwake, maar diegene die ik opsomde zijn diegene die het meeste van belang waren en mij het meest opvielen. Raad ik Pet Sematary aan? Ja, zowel het boek als de film. Toch als je fan bent van wat spanning en horror in het leven. Hieronder kan je de trailer vinden en oordeel vooral zelf. Ben heel benieuwd! 

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels