Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Civil War: spoilers, easter eggs en een stand van zaken

Zo, nu menig Marvel- en filmfan de derde Captain America heeft gezien en onze review heeft gelezen, kunnen we wat dieper ingaan op wat Civil War betekent voor de personages en het MCU in zijn geheel. Heb je toch op deze link geklikt maar Civil War nog niet gezien? Laatste waarschuwing – spoilers aplenty! Rep je naar de bioscoop en kom dan gerust terug. Geloof me, de film is het waard om op het grote scherm te zien.

Twists

Laten we eerst de gebeurtenissen bekijken die, al dan niet onverwacht, een impact hebben op het MCU. En we beginnen met…

Pepper Potts

pepper_potts
(c) Disney

De eerste keer dat we Tony Stark zien, krijgt #TeamTony al meteen een serieuze klap te verwerken. Tony kondigt bij zijn alma mater MIT een stichting aan die de projecten van alle aanwezige studenten volledig zal financieren. Wanneer de naam van de CEO van Stark Industries op de autocue verschijnt, vergaat het lachen de miljardair en rondt hij de presentatie vlug af. Later vertelt Tony aan Cap dat het koppel “on a break” is. (Doet dat misschien een belletje rinkelen?) Tony is dus vanzelfsprekend al wat minder goedlachs dan anders, wat hem een stuk vatbaarder maakt voor wat er in de film allemaal gebeurt. R.I.P. Pepperony? De tijd zal het uitwijzen.

De Carters

peggy_carter
(c) Disney

Vaarwel, Peggy Carter. Op meer dan één manier, is onlangs gebleken. De Amerikaanse zender ABC heeft geen derde seizoen besteld van Agent Carter, de serie over de mede-oprichtster van S.H.I.E.L.D. en haar avonturen in de jaren na WOII. Komt daar nog eens bij dat de 95-jarige Peggy in Civil War sterft in haar slaap aan de gevolgen van alzheimer. Geen goede maand voor haar fans (waaronder ondergetekende). Peggy’s dood leidt wel tot een pakkende scène waarin we Steve Rogers voor het eerst echt emotioneel zien als hij mee haar kist de kerk binnendraagt. I’m not crying, you’re crying. 

© Marvel Studios

Meteen ook het geschikte moment voor Agent 13, oftewel Sharon Carter, om haar verwantschap met Peggy bekend te maken. Dit was natuurlijk niet heel verrassend voor ons, maar wel voor Cap. Blijkbaar heeft hij een type. Peggy slaagt er zelfs in om vanuit het hiernamaals Steve te helpen. In haar grafrede deelt Sharon een uitspraak van haar groottante: “Compromise where you can, and where you can’t, don’t.” Zo wordt het ook meteen duidelijk dat Sharon (én Peggy, natuurlijk) #TeamCap is, en ze helpt hem doorheen de film dan ook meerdere keren.

Dit nog even terzijde: op het internet waren mensen van mening dat het geen steek houdt dat Sharon het nichtje is van Peggy, maar onlangs zei actrice Emily VanCamp dat Sharon eigenlijk Peggy’s achternicht is in het MCU. Dat is dan ook weer opgehelderd.

The Sokovia Accords

Ze zijn wel degelijk doorgevoerd, en dat zal voelbaar zijn in het volledige MCU. De Akkoorden betekenen dat de Avengers die nog overblijven (hier later meer over), en ook alle vigilantes en andere mensen met krachten (hallo, Agents of S.H.I.E.L.D.Jessica JonesDaredevil en Luke Cage!), niet meer mogen handelen zonder een VN-commissie te raadplegen en goedkeuring te vragen. Beide kanten hebben hier volgens mij een punt: ze krijgen hierdoor supervisie en meer aansprakelijkheid, maar tegelijk kunnen ze nog moeilijk als eerste ingrijpen. Maar The Sokovia Accords waren uiteindelijk niet het belangrijkste twistpunt van de film en zijn naar het einde toe niet meer vermeld. Wordt (waarschijnlijk) vervolgd…

Rhodey

Oh, James Rhodes, de laatste trailer had al doen vermoeden dat het lot je niet welgezind ging zijn, maar het kwam toch nog hard aan. Velen dachten dat Tony Starks beste vriend misschien wel het leven ging laten, maar dat zou de rood-gele superheld misschien te veel geworden zijn. Nee, Rhodey wordt in het grote gevecht op de luchthaven van Leipzig per ongeluk geraakt door Vision, zijn eigen ‘teamlid’. Hij treft Rhodey recht in de arc reactor, waardoor hij letterlijk uit de lucht komt vallen. Gelukkig vindt F.R.I.D.A.Y. snel een hartslag, maar even later zien we hem onder de scanner liggen. Diagnose: verbrijzelde ruggenwervels en verlamd vanaf de rug.

Maar Rhodey is een echte militair, en hij zegt het zelf: “138 combat missions. That’s how many I’ve flown, Tony. Every one of them could’ve been my last, but I flew ’em.” Wat een relativeringsvermogen heeft die War Machine. En Tony zou Tony niet zijn, mocht hij niet meteen aan het tinkeren geslagen zijn. We zien Rhodey op het einde van de film zelfs al lopen, zij het met een elektronisch harnas. Is dit het einde van War Machine? Ik betwijfel het. Misschien krijgen we nu wel de eerste superheld met een handicap en dat beetje diversiteit kunnen we alleen maar toejuichen.

De Starks

tony_stark
© Marvel Studios

Eindigen doen we met de grootste plottwist van allemaal, dé reden waarom dit een derde Captain America was en geen derde Avengers-film. De derde act draait helemaal niet meer om de Sokovia-akkoorden, maar om wellicht de ergste daad van The Winter Soldier: de moord op Howard en Maria Stark.

De Russo’s hadden het grondwerk gelegd in hun vorige Marvelprent door in de best-of-HYDRA-montage van semi-computer/Oostenrijkse wetenschapper Arnim Zola een paar krantenknipsels over hun dood te tonen, met daarna ook een flits van The Winter Soldier. Foreshadowing, zo bleek, net als Tony’s laatste herinnering aan zijn ouders in het begin van de film. Howard Stark blijkt het super soldier serum met succes te hebben nagemaakt, en HYDRA wilde die technologie maar al te graag. De soldaat met de metalen arm steelt het serum, dropt een stervende Howard terug naast zijn vrouw en wurgt haar vervolgens. Reken daarbij dat Howard en Bucky elkaar nog kenden van WOII en dan besef je pas hoe fucked up de hele situatie is. Deze onthulling presenteert een nieuw ideologisch vraagstuk: is Bucky Barnes verantwoordelijk voor de daden van The Winter Soldier, of gaat iemand die gehersenspoeld is vrijuit? Tony vindt vanzelfsprekend dat het Bucky’s schuld is, Steve niet. Civil War #2. Helmut Zemo slaagt er als eerste villain in om de Avengers te verdelen. Cap laat na zijn gevecht met Tony dan ook zijn schild achter. Het schild van de hand van Howard Stark. Wat symboliek betreft, kan het tellen.

In tegenstelling tot wat ik om een of andere reden als comic-leek dacht, is dit niet overgenomen uit de comics. Howard en Maria Stark sterven wel op dezelfde manier, maar daar is een concurrent van Stark Industries de opdrachtgever. In een andere versie zet Howard zijn eigen dood in scène. Dat is in de film zeker niet het geval… Howard is wel het personage dat de meeste vertolkingen heeft gekend (naast The Hulk/Bruce Banner, maar de eerste film maakte technisch gezien nog geen deel uit van het MCU). Maar liefst drie acteurs zijn in de huid van Stark Sr. gekropen: Gerard Sanders (Iron Man), John Slattery (Iron Man 2, Ant-Man, Captain America: Civil War) en Dominic Cooper (Captain America: The First Avenger, Captain America: The Winter Soldier, Marvel One-Shot: Agent Carter en Agent Carter). Ziezo, de eerste easter egg hebben we eigenlijk al gehad! Een ideale segway dus naar…

Cadeautjes van de (Marvel-)paashaas

Civil War zou geen Marvelfilm zijn zonder verwijzingen naar de popcultuur en ander Marvel-eigendom. We hebben alle easter eggs hier opgelijst. Heb jij ze allemaal gespot?

Cameos

Voor Community-fans was het opnieuw uitkijken naar een verwijzing naar de populaire comedyserie. Anthony en Joe Russo, voormalige regisseurs van Community, stelden niet teleur. Acteur Jim Rash – aka dean Craig Pelton – maakte vroeg in de film zijn opwachting als MIT-contactpersoon bij de presentatie van Tony. Zijn personage had ook heel wat weg van de neurotische decaan. Deani, vidi vici. (Sorry.)

De tweede is misschien geen zuivere cameo, maar wel het vermelden waard. Net nadat Jim Rash zijn intrede maakte, staat Tony op de lift te wachten naast een vrouw. Actrice Alfre Woodward vertolkt Miriam Sharpe, de moeder van een slachtoffer van De Slag om Sokovia. Weetje: Woodward heeft al een verleden – én een toekomst – bij Marvel. In 2010 leende ze zes episodes lang haar stem aan The Queen Mother, een personage uit een animatiereeks over niemand minder dan Black Panther (met Djimon Hounsou en Kerry Washington in de hoofdrollen – klinkt niet slecht!). En binnenkort treedt ze aan in Netflix-serie Luke Cage als Mariah Dillard, een personage/politica uit de comics. Haar zien we dus nog terug!

De laatste cameo is onlangs pas ontdekt door erg oplettende kijkers én ongetwijfeld fans van Arrested Development. In de grote vechtscène op de luchthaven van Leipzig staat in de achtergrond de stair car van de familie Bluth geparkeerd. Na al die Community-verwijzingen was het een kwestie van tijd voor ook die andere serie geregisseerd door de Russo’s haar opwachting maakte. Sneaky, net hoe we onze easter eggs graag hebben.

Comics

De regisseurs en scenaristen hebben Civil War vanzelfsprekend gebaseerd op de gelijknamige comic, en voor een paar scènes hebben ze daar hun mosterd gehaald. Maar ze hebben blijkbaar de hele Marvel-catalogus doorbladerd, want er duiken ook scènes op uit comics rond Spider-Man, Black Panther, enzovoort. Hieronder vind je een aantal momenten die rechtstreeks zijn getransformeerd van tekening naar beeld.

 • We komen nog even terug op de grafrede van Sharon voor haar groottante Peggy. Die blijkt namelijk bijna volledig overgenomen uit de comics, meer bepaald uit Amazing Spider-Man: Civil War. Daar zegt Steve ongeveer hetzelfde tegen Peter Parker. Erg toepasselijk dat een speech van Steve wordt gebruikt om zijn best girl te eren. De mensen van Hypable vonden deze easter egg.
 • Spider-Man maakt zijn opwachting in het gevecht op de luchthaven door het schild van Captain America van onder zijn neus weg te halen met zijn web. Hetzelfde gebeurt in de Civil War-comics.
 • Nog zo’n iconische scène uit de comics – wellicht bekender dan de vorige – is die van Ant-Man die richting vijand wordt geschoten op een pijl van Hawkeye. Het moment dook eerder wel al op in de animatieserie Avengers: Earth’s Mightiest Heroes.
 • Redwing is de drone die Sam Wilson, aka The Falcon, gebruikt als sidekick in Lagos. In de comics bestaat Redwing ook, maar daar is het een echte valk waarmee Sam een telepathische connectie heeft. Speciaal.
 • Een andere nieuweling is Black Panther/T’Challa, en aangezien zijn verhaal nog nooit verfilmd is, duiken er heel wat dingen op uit de comics. Miriam Sharpe hebben we eerder al vermeld, maar ook haar personage komt uit de comics, en ook daar geeft ze Tony een veeg uit de pan. De krassen die T’Challa op Steve’s schild maakt komen er ook in voor, en de badass lijfwacht van de nieuwe Wakandese koning is lid van de Dora Milaje, een hele groep die instaat voor de bescherming van T’Challa. Ook de confrontatie tussen Black Widow en de bevallige dame die enkel als ‘Security Chief’ in de credits staat, is een knipoog naar de comics. Daarin nemen de twee het echt tegen elkaar op. Ten slotte zijn de grote panterbeelden uit de post-credits scene terug te vinden in getekende vorm. De rest krijgen we te zien in 2018, wanneer de solofilm van Black Panther in de zalen komt.
 • Als laatste verwijzing naar de comics hebben we nog een van de meest opmerkelijke momenten uit de trailer en de film: Vision in burgerkleren. Acteur Paul Bettany is met zijn 1,92 m al een imposante figuur op zich, en de paarse make-up van Vision gecontrasteerd met de doorsnee jumper die hij draagt, maakt het beeld helemaal af. Ook heeft hij net als de comic-Vision een voorliefde voor schaken… en voor Scarlet Witch. Daar zijn ze zelfs getrouwd en hebben ze kinderen. Paprikash, anyone?

Bekende namen

Helmut Zemo

© Marvel Studios

De filmversie van deze bekende slechterik verschilt aardig wat van de getekende versie. Die heette baron Helmut Zemo en was de zoon van een sadistische Nazi-wetenschapper die uiteindelijk Bucky vermoordde. Zo vader, zo zoon, want hij hield de vendetta van zijn familie tegen Steve Rogers in stand en probeerde hem het leven zuur te maken. Beide Zemo’s droegen een opvallende paarse kap om hun identiteit te verbergen. Bij de filmversie van Zemo is er geen kap te bespeuren, en hij komt uit Sokovia in plaats van Duitsland. Hij heeft ook niet zozeer iets tegen Captain America, maar tegen alle Avengers, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn vrouw en zoon. De enige gelijkenis tussen de twee is dat ze beiden geen krachten hebben, maar enkel hun spitsvondigheid hebben om op te vertrouwen.

De laatste keer dat we Zemo zien in de Siberische bunker is hij gehuld in schaduwen en valt vooral zijn silhouet op, met name de brede kraag van zijn jas. Een verwijzing naar Red Skull of simpelweg mijn verbeelding? Wie zal het zeggen…

Vasily Karpov

Fans van de comics zullen deze naam ook wel herkend hebben. De man die een nogal gruwelijke dood gestorven is aan de hand van Helmut Zemo en weigerde om iets te vertellen over de dodelijke missie van Bucky, was degene die Bucky vond en hem hersenspoelde. Toffe kerel dus.

“Dot”

Net voor hun vertrek naar Siberië, waar Zemo zich ondertussen strategisch opgesteld heeft, hebben Steve en Bucky nog een mooi nostalgisch gesprek over the good old days. Steve herinnert zijn vriend aan een roodharige dame die Agent Carter-fans misschien even deed fronsen. Bij de naam ‘Dot’ haalde ik me meteen Dottie Underwood voor de geest, de Russische dubbelagente en een van de eerste Black Widows die door de Red Room werden opgeleid. Het kan kloppen: Dottie kan toen al in New York geweest zijn, en scenaristen Markus en McFeely zijn ook de bedenkers van Agent Carter. Eén detail klopt niet: Steve zegt dat ze eigenlijk Dolores heette, terwijl Dottie voor ‘Dorothy’ stond. Steve kan zich ook gewoon vergist hebben, het is immers 70 jaar geleden… Dus deze rekenen we goed!

All About Bucky

Bij Geekster weet iedereen ondertussen al dat ik een serieuze boon heb voor Bucky (en acteur Sebastian Stan), en ook op sociale media steek ik die liefde niet onder stoelen of banken. Ik ben dus verheugd dat er zoveel easter eggs over hem zijn dat ik er een apart rubriekje aan kan wijden!

© Marvel Studios

Bucky’s Winter Soldier-transformatie

Voor hij de beelden van de moord op de Starks in handen krijgt, bemachtigt Helmut Zemo het oude KGB-dossier over Bucky, met daarin de manier om The Winter Soldier te ‘activeren’. Een aantal woorden in het Russisch is alles wat er nodig is om Bucky Barnes weer te doen verdwijnen. Pavlov zou jaloers geweest zijn. Ook in deze reeks zitten wat verwijzingen verborgen. We overlopen ze even.

 • Longing (verlangen): We beginnen met een trigger die misschien wel heel duidelijk is. Verlangen is iets waar vooral Bucky zich in kan vinden, want The Winter Soldier mag helemaal nergens naar verlangen, behalve dan misschien het einde van een missie en wat rust in cryoslaap. De kans is echter groot dat het toch een verwijzing is naar alles wat hij is kwijtgeraakt, zodat hij niets anders kan doen dan gehoorzamen.
 • Rusted (verroest), Furnace (oven): Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen idee heb waar deze woorden voor zouden kunnen staan. Een allusie naar de metalen arm en de elektroshocks die Bucky altijd kreeg toegediend? Denken jullie iets anders? Laat het ons zeker weten in de comments.
 • Daybreak (dageraad): Dit woord zou kunnen verwijzen naar een nieuwe dag, een nieuwe missie, maar het kan opnieuw een Community-easter egg zijn. ‘Daybreak’ is de titel van een liedje dat een paar keer te horen was in de serie: Troy (Donald Glover), Abed (Danny Pudi) en Annie (Alison Brie) hebben het nummer op verschillende momenten geneuried.
 • Seventeen (zeventien): Vormt samen met one en nine Bucky’s geboortjaar, 1917.
 • Benign (welwillend, goedaardig): De meest ironische trigger van allemaal, want The Winter Soldier is allesbehalve goedaardig. Wou Hydra er zo voor zorgen dat hij nooit zou twijfelen om een missie te volbrengen? Door te zeggen dat wat hij deed helemaal niet erg was?
 • Nine (negen): Kan zoals gezegd slaan op Bucky’s geboortedatum, maar is mogelijk ook een verwijzing naar Hydra. Volgens de legende had de hydra-slang negen hoofden. Maar je weet wat ze zeggen: cut one off…
 • Homecoming (thuiskomst): Vele fans hadden al gespeculeerd dat dit woord sowieso een tease was voor Spider-Mans solofilm, maar Markus en McFeely hebben verteld dat dit puur toeval is! ‘Thuiskomst’ kan natuurlijk ook een dubieuze metafoor zijn voor wat ze van Bucky willen maken; de moordenaarspersoonlijkheid is na elke activatie zijn thuis…
 • One (een): Opnieuw de geboortedatum? Bucky was natuurlijk de eerste Winter Soldier, en misschien wilden ze hem dat niet laten vergeten.
 • Freight car (vrachtwagon): Als ik je dit moet uitleggen, heb je waarschijnlijk Captain America: The First Avenger nog nooit gezien, of weet je niet meer hoe Bucky aan zijn ‘einde’ kwam. Te triest, jongens, ik wil er niet meer over praten…

Sputnik

De schuilnaam voor de film toen die werd opgestuurd naar de bioscopen, om leaks tegen te gaan. In de comics is dat het woord dat Bucky terughaalt en The Winter Soldier verdringt.

Boekarest

We zien de Bucky van het heden de eerste keer op beeld in Boekarest, waar hij vermoedelijk al even woonde sinds we hem voor het laatst zagen in het Smithsonian. Hij spreekt nu vloeiend Roemeens, want hij kent zelfs het woord voor ‘pruim’, blijkbaar zijn favoriete fruitsoort. Dit is vrijwel zeker een ode aan Sebastian Stan zelf, die in Roemenië geboren is en zelf ook nog Roemeens praat.

D23

In Berlijn wordt Bucky opgesloten in een nogal geavanceerde ‘kooi’ die hem in bedwang moet houden. Daarop zie je D (deck) 23 staan, en laat D23 nu net de naam van de bekende Disney-fanclub zijn! Deze scène werd ook voor het eerst vertoond tijdens de D23 Expo, de Comic Con van Disney.

Natasha en Bucky

In bovenstaande scène is Bucky opnieuw The Winter Soldier en houdt hij lelijk huis in het gebouw van de Joint Terrorism Task Force (JTTF). Nadat hij afrekent met Tony en Sharon Carter, gebruikt Natasha haar bekende dijgreep, maar tevergeefs. Bucky pint haar neer, waarop zij zegt: “You could at least recognize me.” Dit kan een hint zijn naar de comics, waar Natasha en Bucky elkaar leerden kennen in de Red Room en later een relatie begonnen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit canon is in het MCU, want Natasha vertelde in Captain America: The Winter Soldier tegen Steve dat ze hem al eerder was tegengekomen in Iran, toen hij een missie van haar in duigen liet vallen. Maar als het aan Sebastian Stan ligt, wil hij de verhaallijn uit de comics best naar de films halen. Helaas voor hem lijkt Natasha sinds Age of Ultron verknocht aan Bruce Banner. En zowel Natasha als Scarlett verdienen meer dan een love triangle.

Nepotisme

Als je er vrijwel zeker van kunt zijn dat je film het goed zal doen aan de kassa, zou ik mezelf en/of mijn familie er als de bliksem een cameo in laten doen. Joe en Anthony Russo dachten hetzelfde en waagden zich aan wat nepotisme.

Joe Russo is “de egoïst” van de twee broers, want hij heeft nu zelf al twee cameo’s gedaan. In The Winter Soldier was hij de dokter die Natasha verzorgde in de geheime basis van Nick Fury, zoals je hierboven ziet. In Civil War speelt hij Dr. Broussard, de man van de JTTF die Bucky had moeten ondervragen… ware het niet dat Zemo hem vermoordt en achterlaat in zijn eigen hotelkamer. Je zal Joe echter bijna nooit zien opduiken in de credits: daar wordt al jaren zijn alias Gozie Agbo getoond. Recht uit het telefoonboek, volgens de broers.

Anthony koos er dan weer voor om zijn vrouw Ann een rolletje te geven als de stem van Zemo’s vrouw. In The Winter Soldier speelde ze al een S.T.R.I.K.E.-agente. De laatste Russo in de credits is Sophia, maar ondanks ons diepgravend werk kon de redactie niet achterhalen of ze de dochter is van een van beiden, of misschien een nichtje. We gokken dan maar op het laatste, aangezien de jongen in het Smithsonian in de vorige film een neefje was.

That’s So Meta

Een laatste categorie betreft een leuke toevalligheid en verwijzingen naar andere (Marvel-)films. Een uitsmijter, dus.

RDJ en Marisa Tomei
Ook gezien, die speelsheid tussen Tony en Aunt May? Tony is natuurlijk een echte ladies man (of dat was hij toch voor Pepper er was), maar Robert Downey Jr. en Marisa Tomei kennen elkaar al langer. Lang voor Downey een comeback zou maken in Iron Man, speelde hij samen met de tante van Peter Parker in Only You, een romantische komedie uit 1994. Of die voorgeschiedenis zich ook zal vertalen in iets romantisch in Spider-Man: Homecoming, waarin RDJ ook te zien zal zijn, is nog niet geweten. Ben ik de enige die nog supportert voor Pepper en Tony? Oké, dan.

A kid from Brooklyn
In het laatste gevecht tussen Tony, Steve en Bucky komen Iron Man en Captain America uiteindelijk alleen tegenover elkaar te staan, en wanneer Tony Cap aanmaant om op te geven, houdt die laatste zijn vuisten omhoog en zegt vastberaden “I can do this all day”. Dat is een parallel met een paar momenten uit The First Avenger, waar Steve exact hetzelfde zegt tegen een paar bullies. Skinny Steve zou trots zijn, want Cap krijgt uiteindelijk de bovenhand en schakelt het pak van Tony uit. Einde gevecht, einde vriendschap? Daar hebben we het straks nog heel even over.

Snelle filmflitsen

 • The Manchurian Candidate: Tony geeft graag bijnamen die ook een filmtitel zijn; denk maar aan Point Break en Reindeer Games. Ook nu haalt Tony een film uit het archief, namelijk The Manchurian Candidate, over een huurmoordenaar die gehersenspoeld wordt. Opnieuw goed gevonden, Mr. Stark.
 • The Empire Strikes Back: in zo goed als alle films van het MCU zit, zoals bekend, wel een eerbetoon aan deze Star Wars-film, namelijk een personage dat een arm verliest. In Civil War is dat niet anders, en deze keer moet Bucky’s metalen arm eraan geloven. Naast de letterlijke name drop van Spider-Man is ook de uitschakeling van Giant-Man een kopie van wat er in The Empire Strikes Back gebeurt. Touw rond de enkels, werkt altijd!

Stan Lee

Eindigen doen we met de slechtst geheimgehouden easter egg van het MCU. Ook dit keer was het uitkijken naar Marvel-oprichter Stan Lee, en hij stelde niet teleur. Helemaal op het einde komt hij als FedEx-bezorger aandraven met een pakje voor Tony Stank. Rhodey heeft zijn nieuwe bron van pesterijen gevonden. Wederom bedankt, Stan Lee!

En wat nu?

Nu we zo goed als alles besproken hebben wat er te bespreken valt, overlopen we heel vlug waar alle personages zich bevinden op het einde van Civil War – zowel fysiek als mentaal.

Tony

Geen vriendin meer, de helft van zijn team en vrienden weg, zijn beste vriend verlamd, achter de echte reden voor de dood van zijn ouders gekomen… Tony heeft er al beter voor gestaan. Nu Steve weg is, is hij de nieuwe leider van The Avengers, maar veel blijft er niet van hen over. Volgende keer hopelijk beter, Mr. Stark!

Rhodey

Ook kolonel Rhodes verging het al beter. Hoewel Tony al een technologische oplossing heeft bedacht voor zijn verlamming, moet Rhodey er wel nog mee leren leven. Mentaal zal dat voor een militair erg zwaar worden. In welke staat we War Machine zullen terugzien, valt dus nog af te wachten.

Vision

Door het ongeluk met Rhodey beseft ook de android dat hij zijn krachten niet helemaal onder controle heeft, en wat het schuldgevoel met hem zal doen, is moeilijk in te schatten. Het is ongetwijfeld wel een piste die in een volgende film zal bewandeld worden.

Black Widow

De minst partijdige Avenger in de hele film. Aanvankelijk was ze het eens met Tony, maar ze snapt ook wat Steves redenering is, en ze helpt hem en Bucky ontsnappen naar Siberië. Helemaal op het einde lijkt ze ook even genoeg gehad te hebben van Tony en zijn dramatiek. Hoe dat verder moet, zal Infinity War (of hoe de films ook zullen heten, want volgens de Russo’s worden het twee verschillende titels) vast uitwijzen. Daarnaast leek ze een klik te hebben met T’Challa, en qua overtuigingen zitten ze ook op dezelfde golflengte. Zien we haar terug in Black Panther? Graag (als we dan toch die solofilm niet krijgen)!

Black Panther

De prijs voor indrukwekkendste introductie van een nieuweling gaat voor mij zeker naar de Wakandees. Van zijn backstory is al iets meer onthuld dan van Spider-Man, maar van die laatste kent letterlijk iedereen dat al, dus dat is redelijk logisch. T’Challa is krachtig, eerlijk en interessant, koning van zijn eigen land en de eerste zwarte leading man in het MCU. Hij spaarde Zemo en heeft genoeg technologie om Bucky te helpen. Hij is dus héél interessant. Is het al 2018?

Steve

Er is veel veranderd in Steve Rogers’ leven op een film tijd. Hij brak de wet en vocht tegen zijn vrienden. Hij verloor de liefde van zijn leven en kuste haar achternicht. Hij liet zijn schild achter bij Tony nadat die hem eraan herinnerde dat het de creatie was van zijn vader Howard… De man die door Caps beste vriend gedood is. Hierdoor lijkt hij al iets te willen goedmaken tegenover Tony, maar we kunnen er ook van uitgaan dat hij Captain America af is. Net voor de credits laat hij Stan Lee een brief en een flip phone afleveren bij Tony, met de boodschap dat hij er zal zijn als die hem nodig heeft. Net voor hij de rest van zijn team Prison Break-gewijs helpt te ontsnappen uit de gevangenis op zee. Na de credits zien we hem in Wakanda, waar Bucky opnieuw in cryoslaap gaat. Waar hij hierna naartoe gaat? Ook dat vernemen we wellicht in Infinity War.

Bucky

Hij kreeg in deze film heel wat klappen te verwerken, letterlijk en figuurlijk, hij kan nog steeds veranderen in The Winter Soldier door een handvol woorden te horen, zijn ergste geheim is onthuld en hij is zijn metalen arm kwijt. Te veel om in een keer te verwerken en op te lossen, en dus kiest Bucky ervoor om weer bevroren te worden tot die tijd wel gekomen is. De parallel met hoe Steve in het heden terechtkwam, is overduidelijk, en the feels ook. Hij legt zijn leven in de handen van de man die hem aan het begin van de film wou vermoorden, maar T’Challa heeft bewezen dat hij een eervol man is, dus we zien Bucky ongetwijfeld nog terug. Ook in Black Panther? Die kans bestaat zeker. (Yes, please.)

Falcon, Ant-Man, Scarlet Witch en Hawkeye

Bevrijd uit de gevangenis, hoera! Het meest gehavende teamlid is vast en zeker Wanda Maximoff, die de hele civil war in gang zette omdat ze haar krachten niet kon bedwingen. Zij kampt net als Vision met schuldgevoelens en is dus erg kwetsbaar. Scott Lang is opnieuw een voortvluchtige, en daar zullen Hope Van Dyne, Hank Pym en zijn ex niet blij mee zijn! Ook in die categorie: Clint Barton – terug uit pensioen om meteen opgesloten te worden – en zijn gezin. En Sam Wilson, die doet wat Cap doet, alleen trager.

Spider-Man

Ook met succes geïntroduceerd in het MCU, en dus kijkt de wereld nu uit naar zijn solofilm. Spider-Man slingert in 2017 ons leven binnen. Peter Parker en zijn alter ego waren vooral comic relief in Civil War, maar de aanwijzingen zijn er om te denken dat deze zoveelste reboot misschien wel de laatste zal zijn: een praatgrage tiener die zijn krachten al heeft en er min of meer aan gewend is, Oom Ben die stilletjes naar de achtergrond is verwezen en de steun van minstens een Avenger. Fingers crossed.

Zemo

Zemo heeft de Avengers misschien wel onderling verdeeld, maar het brengt zijn vrouw en kind niet terug, en Black Panther redt hem van een zelfmoordpoging. Hij leeft dus nog, en dat kan betekenen dat hij ooit nog eens opduikt.

Anthony en Joe Russo

Deze broers zijn duidelijk on a roll. The Winter Soldier is fantastisch onthaald, en Civil War heeft op minder dan een maand tijd al een miljard dollar binnengehaald. Ze hebben de meesten onder ons ervan overtuigd dat ze de gigantische cast van de volgende Avengers-films wel zullen aankunnen. Waar blijft die loonsverhoging, Kevin Feige?

Zo, daarmee zijn we na meer dan 4000 woorden aan het einde gekomen van deze Civil War-analyse. Vragen of opmerkingen? Drop ze maar in de comments! Trouwens, herkenden jullie de filmtitel en de naam van een serie die ik als ware easter eggs in de subtitels heb verstopt? Zo moeilijk is dat dus niet!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels