Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De muzikale biopics van morgen

Het immense succes van Bohemian Rhapsody is net uit de schijnwerpers verdwenen, of een nieuwe muzikale biopic met grote ambities dringt zich al aan. Je kan nu gaan kijken naar Rocketman, een film gebaseerd op het leven en de discografie van sir Elton John. Ter gelegenheid blikken we even vooruit én terug op hoe het artiesten vergaat op het witte doek. Wiens levensverhaal krijgen we de komende jaren te zien in de bioscoop?

Aretha Franklin

Voor haar dood in 2018 was er al sprake van een biopic over de legendarische Aretha Franklin. Meer nog, ze koos zelf Jennifer Hudson uit om de hoofdrol te spelen in Respect. De film zal zich toeleggen op haar weg naar succes, wordt in augustus 2020 in de zalen verwacht en wordt geschreven door Callie Khouri, de scenariste van Thelma & Louise.

Céline Dion

In 2020 mogen we nog een portret van een legende verwachten. Of toch ongeveer. Céline Dion werkt mee aan een film die gebaseerd is op haar leven, maar geen rechtlijnige biopic wordt. The Power of Love zal gaan over Aline, een jonge vrouw die opgroeit in een grote Canadese familie, ontdekt wordt als tiener en uitgroeit tot een fenomeen. Dus ja, eigenlijk Céline met een andere naam, maar wel dezelfde nummers. De film zal de periode bestrijken van haar geboorte tot zelfs de dood van Dions man, René Angélil, die ook haar manager was. De Franse actrice Valérie Lemercier zal “Aline” vertolken en de film ook regisseren. Dat is Taking Chances.

Lynyrd Skynyrd

Maar niet elke film kan rekenen op de steun van het onderwerp. Zo is er al sinds 2016 een prent in de maak over de vliegtuigcrash uit 1977 die het leven kostte aan drie bandleden van Lynyrd Skynyrd. Voormalig drummer Artimus Pyle schreef er een boek over, en dat wilde hij laten verfilmen. Dat was buiten de nabestaanden gerekend. Zij klaagden Pyle aan, maar in oktober vorig jaar besloot een rechter dat de film toch uitgebracht mag worden. Een releasedatum is er voorlopig echter nog niet.

David Bowie

Ook Stardust, een geplande film over de bekende tournee van David Bowie doorheen de VS in 1971, krijgt geen fiat van Bowies familie. Ze gaven ook geen toestemming om de muziek van de legendarische zanger te gebruiken. Technisch gezien mag de film nog steeds doorgaan, en dat lijkt ook zo te zijn. Johnny Flynn is namelijk gecast als de jonge Bowie, Jena Malone als Angie Bowie en Marc Maron als agent. De productie zal dus ook geen Bowie-liedjes gebruiken, maar “muziek uit die periode en nummers die Bowie ooit coverde”. Oké dan? Duncan Jones, de zoon van Bowie en regisseur van Moon, zou liever een geanimeerde film over zijn vader zien gemaakt door Neil Gaiman en Spider-Man: Into the Spider-Verse-regisseur Peter Ramsey. Beide mannen reageerden enthousiast op Twitter. Wordt vervolgd?

Journey

De rockband Journey, bekend van Don’t Stop Believin’, krijgt een biopic, maar wel een met een twist. De film zal namelijk gaan over nieuwe frontman Arnel Pineda, die gekozen werd om de band opnieuw te vervoegen dankzij zijn vocale gelijkenis met Steve Perry. Jon M. Chu van Crazy Rich Asians, maar ook de Step Up-films, zal het verhaal van de Filipijnse zanger verfilmen. Het wordt een echt rags-to-richesverhaal, want Pineda kreeg de job nadat de andere bandleden zijn coverband op YouTube zag. Chu zal ook de documentaire over de band uit 2012 gebruiken om de film vorm te geven.

The Beatles

De voorlopig laatste band op deze lijst is The Beatles. Zij krijgen binnenkort echter geen fictieve verfilming, maar een documentaire. Regisseur Peter Jackson, ja, van Lord of the Rings, zal de zwart-wit-naar-kleurtechnologie die hij gebruikte voor zijn indrukwekkende oorlogsdocumentaire They Shall Not Grow Old opnieuw bovenhalen. Jackson wil namelijk een archiefdocumentaire maken met de 55 uur aan beeldmateriaal die de band verzamelde tijdens het maken van hun laatste album, Let It Be. En goed nieuws, want de docu werd goedgekeurd door Paul McCartney en Ringo Starr, Yoko Ono Lennon en Olivia Harrison, de weduwes van John Lennon en George Harrison. Opvallend is dat er in 1970 ook al een documentaire over dezelfde periode werd gemaakt, maar die is nergens officieel te verkrijgen. Wanneer Jacksons film uitgebracht, zal ook die docu opnieuw officieel te bekijken zijn.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels