Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Athens cover 4

Athens review: ruimtelijke ordening in de Oudheid

Het bordspel Athens is deels een deck/city builder en deels een worker placement-spel dat ons meeneemt ons mee naar het Oude Griekenland. Je moet net zoals Perikles proberen om de stadstaat uit te bouwen tot de machtigste en mooiste van heel Griekenland. Slagen we erin om een plek te bouwen die de tand des tijds zal doorstaan? Geekster probeerde allemaal wilde plannen te laten slagen en testte het voor jullie uit.

Spelontwerp: Sungwoo Hyun en Minwoo Hyun
Uitgever: Baccum Inc
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 8+
Speelduur: 30-50 minuten

Geen bouwvergunning nodig

Athens gameplay
Klaar om een spelletje Athens te spelen

In de 5e eeuw voor Christus beleefde de stad Athene haar hoogtepunt. Dit kwam mede door de staatsman Perikles. Na de Perzische Oorlogen slaagde hij er op al dan niet ethische wijze in om de stad uit te bouwen tot een centrum van cultuur met architecturale hoogstandjes, wat hem niet altijd in dank werd afgenomen door de andere stadstaten. Het wereldberoemde Parthenon was bijvoorbeeld een van de verwezenlijkingen van deze periode. Nu is het aan ons om zelf de stad succesvol uit te bouwen.

Athens speelt zich af in een maximum van maar liefst 14 rondes die elk vier fases kunnen bevatten. Hoewel dit heel veel lijkt, kunnen de fases en rondes sneller gaan dan je op het eerste gezicht zou zeggen, zeker als je het spel al wat kent. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk overwinningspunten te verzamelen tegen het einde van het spel door je werker in te zetten op de juiste kaarten of door op het goede moment je grondstoffen in punten te veranderen. Hoe gaat het nu in zijn werk?

Meesterplanner in 4 stappen

In de managementfase is er een lichte geluksfactor aanwezig. De eerste speler rolt met twee witte dobbelstenen om zo te leren welke mensen er gratis beschikbaar zullen zijn in een latere fase en (indien er meer dan twee spelers zijn) of de ronde in wijzerzin of tegenwijzerzin gespeeld zal worden. Ook mogen de spelers mensentegels trekken tot ze er maximum drie hebben. In de basisfase mag elke speler om de beurt zolang de voorraad strekt een basiskaart trekken en die bij zich leggen. Op deze kaarten staan gebouwen die je later nodig kunt hebben.

In de actiefase krijg je wat opties: ofwel draai je een van je basiskaarten om en zet je er je werker op om ze waardevoller te maken, ofwel neem je een actiekaart en zet je daar in ruil voor grondstoffen je werker op. Een basiskaart die je bewerkt, levert niet enkel overwinningspunten op, maar geeft je ook telkens een extra gebouw van die soort. Wanneer je een kaart met een scheepswerf omdraait, krijg je bijvoorbeeld vijf overwinningspunten en telt de kaart mee als twee scheepswerven, wat later belangrijk kan zijn.

Athens citizens
Om deze kaart te kunnen gebruiken, heb je een aantal burgers nodig, maar die op de dobbelstenen krijg je al gratis.

De actiekaarten zijn iets ingewikkelder. Om te beginnen moet je er mensen voor inzetten die je in de eerste fase ofwel op de dobbelstenen hebt gerold, ofwel kan betalen met de mensentegels die je nog hebt. Daarna geven de actiekaarten je ofwel punten in ruil voor grondstoffen, ofwel grondstoffen als je bepaalde gebouwen hebt. In het geval van de Delphi-kaarten of bij andere bepaalde gebouwen, vertrouw je op de goden om je op het einde van het spel punten te geven. Als je pech hebt, kan je echter punten verliezen, dus het is een beetje een gok. Van sommige actiekaarten zijn er meerdere exemplaren, maar van de meest speciale is er telkens maar één, en liggen ze op een stapel. Hierdoor is het mogelijk dat er in veel rondes andere kaarten beschikbaar zijn.

Ten slotte is er de evenementenfase. Hierbij mag je je grondstoffen op de evenementenkaarten leggen in ruil voor punten. Wanneer een evenementenkaart te veel gebruikt wordt, is ze voor de rest van het spel niet meer beschikbaar.

Athens cards 2
Door grondstoffen te betalen bij evenementenkaarten kan je punten sprokkelen.

Wanneer ofwel de veertiende ronde is uitgespeeld en alle basiskaarten genomen zijn, of alle evenementkaarten opgebruikt zijn, eindigt Athens. Dan is het nog een kwestie van je overwinningspunten op te tellen om te kijken wie er gewonnen heeft en wie via ostracisme uit je huis moet verbannen worden. Het duurt even om te weten te komen met welke combinatie van kaarten je zoveel mogelijk punten kan winnen en hoe je het best je tegenstanders een hak zet, maar uiteindelijk is het wel heel leuk om een plan te formuleren en je deel van de stad uit te bouwen.

Prachtige kaarten

Athens cards
De kaarten zien er schitterend uit.

Athens bestaat voornamelijk uit kaarten, aangevuld met een paar pionnen, een zak met tegels, houten grondstofkubusjes, dobbelstenen en houten cilinders. Het zijn vooral de prachtige kaarten die meteen de aandacht opeisen. De stilistische tekeningen op de kaarten zijn er schitterend uit en hebben een uniek karakter. Wel is het een beetje jammer dat de kaarten (als je ze niet sleevet) heel glad zijn en nogal neigen over elkaar te schuiven in alle richtingen, waardoor het soms lastig is om een mooie stapel te maken.

Athens: conclusie

Je hebt wat geluk nodig bij de mensentegels en de volgorde van een van de kaartenstapels, maar voor de rest is Athens een leuk en tactisch kaartspel waarbij je goed moet nadenken over hoe je je stad wil opbouwen. Omdat je de tegels die je trekt ook deels kan bijhouden over de ronden heen, kan je de geluksfactor trouwens nog iets kleiner maken.

Geïnteresseerd in bordspellen over de Oudheid?

  • In Rhodes moet je op het Griekse eiland succesvol handel drijven.
  • In Alexandria moet je ontsnappen uit de brandende bibliotheek.
  • In Nisyros moet je proberen te ontkomen aan de vulkaan.
  • In Fight for Olympus ga je met Griekse helden de strijd aan.

Leuk

Athens
4 5 0 1
In de leuke city builder/worker placement Athens moet je proberen de stad uit te bouwen met schitterend uitziende kaarten en de juiste tactische keuzes.
In de leuke city builder/worker placement Athens moet je proberen de stad uit te bouwen met schitterend uitziende kaarten en de juiste tactische keuzes.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels