Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Symphony No. 9 cover

Symphony No. 9 review: spelconcerto

De 18e en 19e eeuw onthouden we onder meer dankzij de vele prachtige muziek. Mozart, Schubert, Bach en Beethoven passeerden bijvoorbeeld de revue. In Symphony No. 9, genoemd naar een van de beroemdste werken van Beethoven, moet je door investeringen deze muziekwerken tot stand brengen en laten opvoeren in concerten. Moet het spel jullie als muziek in de oren klinken? Geekster testte het voor jullie uit.

Spelontwerp: Frank Liu, Hung-Yang Shen
Uitgever: Moaideas Game Design
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 15+
Speelduur: 60-75 minuten

Da capo

Als rijke kunstliefhebber en patroon van muzikanten is het jouw taak om hen belangrijke werken te laten componeren en grootse concerten te organiseren. Hoe meer compositietegels met muziekstukken en hoe meer succesvolle concerten, hoe meer overwinningspunten op het einde. Hoe kan je deze compositietegels en concerten nu realiseren? Symphony No. 9 speelt zich af in zes rondes bestaande uit drie fases.

Symphony No. 9 gameplay
Klaar om een spelletje Symphony No. 9 te spelen.

In de sponsorfase mogen de spelers driemaal om de beurt donatie-kubusjes kopen van elke muzikant. Hoe meer donatie-kubusjes je koopt, hoe duurder het wordt, maar de speler die het meeste geïnvesteerd heeft in een bepaalde artiest, krijgt in ruil voor één kubusje diens huidige compositie. Hier zit wat tactiek in. Je mag driemaal investeren, maar niemand dwingt je om dit ook drie keer te doen. Je kan bijvoorbeeld wachten tot de derde en duurste investeerbeurt om je medespelers te verrassen en ofwel een muzikant voor hun ogen weg te kapen, ofwel hen te dwingen nog veel meer te investeren dan ze gepland hadden. Aan de andere kant zijn alle investeringen wel onomkeerbaar, of je nu een compositie krijgt of niet, en zijn je donatie-kubusjes ook tijdens de rest van het spel belangrijk zelfs als je de compositie niet gekregen hebt.

In de concertfase is het de bedoeling om, alleen of met de hulp van medespelers, succesvolle concerten te geven aan het hof. Naargelang hoeveel de muzikanten al gecomponeerd hebben, krijgen ze ook een bepaalde reputatie. Het werk van de beste muzikant kan gebracht worden in een concert van hoge klasse, dan geven de drie volgende samen er een van gemiddelde klasse, en ten slotte zijn er nog twee die enkel voor een concert van lage klasse kunnen dienen.

Symphony No. 9 concert board
Deze keer is Beethoven (paars) de enige componist die voor een concert van hoge klasse kan zorgen.

Welk soort concert gegeven wordt, hangt echter af van de gecombineerde inzet van de spelers. De spelers mogen samen afspreken hoeveel ze elk gaan investeren om het concert tot een succes te maken, maar doen hun uiteindelijke bijdragen in het geheim. Zo kan je dus andere spelers een flinke hak zetten. Voor elk concert is er immers een bepaalde boven- en ondermarge per klasse. Als de fondsen voor het concert de ondermarge van een concert van lage klasse bereiken en niet boven de bovenmarge van die van hoge klasse gaan, is het concert geslaagd, maar misschien is het wel een concert van een andere klasse dan die van de muzikanten waar jij een nieuw muziekwerk van hebt. De spelers die donatie-kubusjes hebben van de muzikanten wiens werk uiteindelijk gebracht is, worden betaald per kubusje en moeten één kubus van die muzikant afgeven. De speler die het meeste geld heeft geïnvesteerd in het concert, krijgt zelfs nog een extra bonus naargelang de klasse.

Als je als groep echter te veel of te weinig investeert om een concert te houden, faalt het concert en zorgt het opstandige plebs of het hof voor een straf. Hierdoor kan je nog extra donatie-kubusjes verliezen. Het plebs uit zijn woede als er veel te veel geld verspild is en straft de speler die het meeste heeft geïnvesteerd. Te weinig bijdragen, en het hof kan er niet mee lachen, wat dan weer leidt tot een straf voor diegene die het minste heeft geïnvesteerd.

Morendo

In de laatste, ietwat lugubere opkuisfase moet je eerst controleren of er geen muzikanten gestorven zijn door alle inspanningen die ze voor jou gedaan hebben. Een muzikant bij wie alle donatie-kubusjes verdwenen zijn, heeft immers het loodje gelegd en kan gedurende de rest van het spel geen muziekwerken meer schrijven of uitgenodigd worden op een concert.

Symphony No. 9 dead musicians
Iets te hard gewerkt…

Je moet goed nadenken bij het spelen van Symphony No. 9. In welke muzikant wil je investeren? Hoe ga je proberen je medespelers te saboteren? Laat je opzettelijk een concert falen of drijf je opzettelijk een muzikant de dood in? Geld is ook heel belangrijk. Wie zonder geld komt te zitten, kan veel minder compositietegels verzamelen en zal ook steeds bij de concertfase de pineut zijn. Je kan misschien wel éénmalig een van je drie meubelstukken verkopen, maar dit zorgt ervoor dat je op het einde ook weer minder punten hebt.

Na de zesde ronde worden de verschillende scores uitgerekend naargelang de bij het begin van het spel gekozen scoretegels. Dit zijn niet elke keer dezelfde en zijn ook willekeurig per componist, wat toch weer voor wat variatie en herspeelbaarheid zorgt. Zo kan je soms punten scoren per compositietegel, meubelstukken die je nog over hebt, aantal succesvolle concerten, maar ook zelfs per dode muzikant. Na een grote optelsom, kom je uiteindelijk te weten wie er gewonnen heeft.

Goede orchestratie

Symphony No. 9 is best ingewikkeld. Gelukkig dat de spelregels heel duidelijk en vooral met veel voorbeelden alles uitleggen en je bijvoorbeeld goed door de opstelling gidsen. Het duurt immers even voor je de juiste opstelvolgorde onder de knie hebt en alle kubusjes en tegels op de juiste plaats hebt gelegd. De overige componenten van Symphony No. 9 zijn evenzeer goed uitgewerkt. Alles is van stevig karton of hout, en elke speler krijgt zelfs een open kistje om al je geld en kubusjes in te bewaren. Alle symbolen zijn goed te begrijpen, maar wie er problemen mee heeft, kan gelukkig alweer een heel duidelijke uitleg vinden in de spelregels.

Symphony No. 9 L V Beethoven
Op de achterkant van de compositietegels vind je per componist een eigen partituur!

Symphony No. 9 conclusie

Symphony No. 9 is zeker geen spel voor absolute beginners. Je moet veel in je achterhoofd houden en op de juiste momenten de juiste investeringen doen of je medespelers om de tuin leiden. Wie het echter onder de knie heeft, vindt hier een leuk maar intensief veiling- en blufspel met best wat herspeelbaarheid, een leuke setting en kwaliteitsvolle componenten.

Virtuoso

Symphony No. 9
4 5 0 1
In het best stevige Symphony No. 9 probeer je door correct te investeren en je medespelers te overbluffen zoveel mogelijk muziekwerken van beroemde componisten te verzamelen en succesvolle concerten te geven.
In het best stevige Symphony No. 9 probeer je door correct te investeren en je medespelers te overbluffen zoveel mogelijk muziekwerken van beroemde componisten te verzamelen en succesvolle concerten te geven.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels