Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

DC Comics reanimeert Just Imagine voor Stan Lee’s 100ste verjaardag

Op 28 december 2022 is het 100 jaar geleden dat Stan Lee werd geboren. Natuurlijk is Lee al sinds 2018 niet meer onder ons. Dat wil niet zeggen dat dit heugelijke feit niet wordt gevierd. DC Comics heeft aangekondigd dat ze in de laatste week van dit jaar de one-shot Tales from Earth-6: A Celebration of Stan Lee publiceren, gebaseerd op het 20 jaar oude Just Imagine.

Just Imagine.. Wat was het ook alweer?

In de zomer van 2001 werd de San Diego Comic-Con gehouden. Het event is nu gekaapt door Hollywood maar in 2001 ging het nog over strips. DC Comics hield een panel waarbij ze Stan Lee als eregast hadden uitgenodigd. Het waren de nadagen van de vriendelijke rivaliteit die tussen Marvel en DC heerste en het had de ‘Distinguished Competition’ behaagd om een speciaal project op te zetten.

Stel je voor… Hoe zou het zijn geweest als Stan Lee de originele helden van DC Comics had bedacht? Een interessant experiment waarbij de uitgeverij een aantal tekenaars zocht die de scripts van Lee zouden uitwerken.

Het was puur en alleen bedoeld als een experiment en het was ook een zeer beschaafd eerbetoon aan de man die Marvel mee vorm gaf. De volgende tekenaars werden aan de titels gelinkt:

Just Imagine Superman
©DC Comics

Just Imagine Stan Lee With Dave Gibbons Creating Green Lantern
Just Imagine Stan Lee With Kevin Maguire Creating The Flash
Just Imagine Stan Lee With Jim Lee Creating Wonder Woman
Just Imagine Stan Lee With Joe Kubert Creating Batman
Just Imagine Stan Lee With John Buscema Creating Superman
Just Imagine Stan Lee With John Byrne Creating Robin
Just Imagine Stan Lee With Jerry Ordway Creating JLA
Just Imagine Stan Lee With Chris Bachalo Creating Catwoman
Just Imagine Stan Lee With Gary Frank Creating Shazam!
Just Imagine Stan Lee With Scott McDaniel Creating Aquaman
Just Imagine Stan Lee With Walter Simonson Creating Sandman
Just Imagine Stan Lee With John Cassaday Creating Crisis

Elke held of heldin krijgt een onstaansgeschiedenis waarna er nog een amusant actieverhaal volgt. Voorbeelden?

Catwoman krijgt haar gaven doordat ze tijdens een overval samen met haar kat door de bliksem wordt getroffen. Batman is hier geen miljonair maar de Afro-Amerikaan Wayne Williams die onterecht in de gevangenis terechtkomt. Daar werkt Wayne aan zichzelf zodat hij wraak kan nemen op de misdadiger die hem dit flikte. En hoe doe je dat beter dan in het kostuum van een vleermuis?

Was Just Imagine goed?

De originele verhalen hadden hun charme. Zo was Lee’s samenwerking met John Buscema het laatste grote project van deze tekenaar voordat hij overleed aan de gevolgen van kanker. Ook het werk van de in 2012 overleden tekenaar Joe Kubert is niet te versmaden. Er zitten veel grafische juweeltjes tussen.

Just Imagine robin
©DC Comics

De verhalen zijn charmant en je hoort de stem van Stan Lee tijdens het lezen. Zijn The Flash zou anno nu goed passen bijvoorbeeld. Toch zijn er ook gênante momenten zoals ze te zien zijn in de eerder genoemde Superman-titel. In de Superman-comic komen de man van staal en een crimineel naar de aarde. De crimineel komt terecht op een tropisch eiland waar hij door de plaatselijke wilden natuurlijk wordt aanzien als een god. De meisjes proberen hem uiteraard te behagen door sexy te dansen in hun rieten rokjes. Toch een ietwat pijnlijk moment. Hier zie je wel dat Lee was blijven hangen in de pulpverhalen uit zijn jeugd. Tegelijkertijd laat hij met Batman weer zien dat hij, zeker voor iemand van zijn generatie, erg progressief was.

De verhalen waren helaas commercieel gezien niet erg succesvol. DC-lezers vonden het beledigend, Marvel-lezers hadden geen interesse en in september 2001, toen het eerste album verscheen, was de wereld bezig met de aanslag op het WTC.

Wat kunnen we verwachten in december?

DC heeft de volgende mensen gevraagd om een script te schrijven voor deze oneshot waarin Lee’s werk voor DC wordt geëerd: Mark Waid, Jerry Ordway, Kenny Porter, Stephanie Williams, Michael W. Conrad/Becky Cloonan, Collin Kelly/Jackson Lanzing, Meghan Fitzmartin, Steve Orlando en Zac Thompson. Het tekenwerk is van mensen als Lee Weeks, Kevin Maguire, Jerry Ordway, Karl Mostert, Juan Ferreyra, Anthony Marques, Pablo M. Collar, Belén Ortega, Max Dunbar en Hayden Sherman.

Er zaten heel wat aardige ideeën in de originele Just Imagine-comics dus het is tof dat DC het werk weer eens afstoft. We hebben enkele helden uit deze alternatieve aarde kunnen zien in Grant Morrisons Multiversity. Voor veel lezers zal het een vernieuwde kennismaking zijn met de periode waarin men zich afvroeg: “Stel je voor dat Stan Lee het DC Universum had ontworpen?”

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels