Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Extermination #1 review: het zoveelste einde van de X-Men

De X-Men gaan hun ondergang tegemoet en het is niet de eerste keer.

In 2012 daverde de wereld van de X-Men op zijn grondvesten. Het originele team werd naar het heden gehaald waardoor er sindsdien tienerversies van Beast, Cyclops, Iceman, Angel en Jean Grey rondlopen naast hun volwassen dubbelgangers. Voor een deel van de fans van de mutanten was die verhaalzet de start van het einde van de X-Men, zelf kan ik genieten van die jonge personages. Na zes jaar lopen die tieners nu niet enkel in het vizier van fans, maar ook van de schrijvers: de minireeks Extermination lijkt de dood te worden van de originele X-Men. Maar is dat wel zo?

De bedreiging van uitroeiing is een belangrijke constante in de verhalen van de X-Men. Hun vervolging heeft de personages altijd al vormgegeven. In het nog steeds toonaangevende X-Men: God Loves, Man Kills uit 1982 wou William Stryker de mutanten uitroeien. Zonder succes, maar het kon erger. Toen House of M uitkwam in 2005 fluisterde Wanda Maximoff de befaamde woorden uit: No more mutants. Negentig procent van de mutanten verliezen hun krachten, een gebeurtenis die tot op vandaag een impact heeft. Nog recenter bleek de opkomst van de Inhumans nadelig te zijn voor de X-Men: door gassen die enkel giftig zijn voor mutanten, overleed Cyclops.

Ook Extermination #1 begint met de totale vernietiging. Twintig jaar in de toekomst liggen Colossus, Storm, Kitty en Beast dood op de treden van het Xavier Institute. Een gesluierd personage reist terug in de tijd om orde op zaken te stellen, maar al snel merken we dat de originele vijf X-Men zullen lijden onder die tijdreiziger.

Er zit een lekker tempo in het scenario van Ed Brisson. In een enkel nummer zorgt hij voor een hoop actie en emotie, met verve getekend door Pepe Larraz die van de jonge mutanten echt iconische personages maakt. Maar het is natuurlijk het mysterie van de gemaskerde tijdreiziger die je opslorpt.

Als fan die zo goed als mee is met 15 jaar X-Men-comics zat ik hoopvol uit te kijken naar de terugkeer van een belangrijke kop. Even leek het alsof de hele geschiedenis Extermination wel eens een extra zwaarte zou kunnen geven, maar uiteindelijk wordt er gekozen voor een optie die zowel oude fans als nieuwe lezers zonder voorkennis kan verrassen.

Extermination #1 is geschreven door Ed Brisson, getekend door Pepe Larraz met Marte Gracia en uitgegeven door Marvel Comics op 15 augustus 2018.

Spannend

Spannend
4 5 0 1
Als dit het slotstuk wordt van de jonge X-Men uit het verleden, kunnen ze voorlopig geen mooiere zwanenzang krijgen. Het startschot is alleszins meeslepend voor elke fan, oud of nieuw.
Als dit het slotstuk wordt van de jonge X-Men uit het verleden, kunnen ze voorlopig geen mooiere zwanenzang krijgen. Het startschot is alleszins meeslepend voor elke fan, oud of nieuw.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels