Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Fantastic Four: Full Circle review – Alex Ross is in vorm

Je kunt Fantastic Four: Full Circle gemist hebben. Het wordt uitgegeven door de gerenommeerde uitgever Abrams Books. Deze uitgever is een samenwerking met Marvel Comics aangegaan om tekenaars van naam de gelegenheid te geven om te spelen met de figuren van Marvel. Op de achtergrond werkt er overigens wel een team van Marvel-redacteuren mee. Deze titel wordt geschreven en getekend door Alex Ross, bekend van Marvels en Kingdom Come.

Het is een regenachtige nacht in Manhattan, niemand waagt zich buiten de veilige cocon van zijn warme bed, behalve… Ben Grimm. Wanneer er plotseling een indringer opduikt in het Baxter Building, vinden The Fantastic Four, Mister Fantastic (Reed Richards), The Invisible Woman (Susan Storm Richards), the Human Torch (Johnny Storm), and The Thing (De eerder genoemde Ben Grimm), zich tegenover een zwerm buitenaardse parasieten. Dit uit Negatieve Energie samengesteld ongedierte komt naar de Aarde om een menselijke gastheer te zoeken. Maar met welk doel? En wie zit er achter deze invasie? The Fantastic Four hebben geen andere keuze dan af te reizen naar The Negative Zone, een buitenaards universum dat volledig uit anti-materie bestaat, en riskeren daar niet alleen hun eigen leven, maar misschien ook het lot van de kosmos!

Fantastic Four full circle
©Abrams Books/Marvel Comics

Alex Ross is ineens weer spannend

Alex Ross brak in 1994 door als tekenaar van Marvels. Sindsdien zagen we hem voornamelijk terug als covertekenaar. Zijn laatste echt serieuze comicswerk was JLA: Liberty and Justice in 2003.

Het werk van Alex Ross wordt gekenmerkt door zijn gebruik van olieverf en een overdaad aan referentiemateriaal. Hierdoor kwam zijn comicwerk vaak stijf over en had het soms wat weg van een montage. Voor Fantastic Four: Full Circle heeft hij ervoor gekozen om zijn potloden tevoorschijn te halen voor het tekenen van dit verhaal. Dat komt de kwaliteit van zijn pagina’s echt ten goede. Het werkt leeft meer.

Het tweede wat opvalt is zijn kleurengebruik. Het lijkt heel beperkt maar het is geinspireerd door de pop-artbeweging van de jaren zestig. En het is ook gebaseerd op de kleurtechniek die Jack Kirby gebruikte tijdens zijn run op The Fantastic Four in het midden van de jaren zestig. Het oogt heel vet, maar als een relatief nieuwe lezer zal je even moeten wennen. De manier van kleuren werkt wel en is erg toepasselijk.

Het verhaal is eigenlijk ook een pastiche op de run van Stan Lee en Jack Kirby op The Fantastic Four. Het is in zekere zin een voortzetting van Fantastic Four 51, het klassieke verhaal This Man..This Monster. Je hoeft het verhaal niet gelezen te hebben om chocolade te kunnen maken van deze comic. Het is heel knap dat Ross de sfeer van de originele run weet te benaderen. Zeker gezien het feit dat hij geen geoefend schrijver is.

Hoewel The Fantastic Four alweer 61 jaar oud is, laat Alex Ross ook nu weer zien dat er niets gaat boven dat originele gevoel van verwondering dat de serie toen uitademde. Het laat ook zien dat het een ideale blauwdruk is voor de lopende serie want dat gevoel van verwondering is precies wat er ontbreekt.

Het is een aanrader, al is het best stevig aan de prijs. Zie de trailer voor deze comic.

Fantastic Four: Full Circle verscheen op 7 september 2022 en wordt gemaakt door Alex Ross

4/5
Total Score

Raak

  • Alex Ross vindt zichzelf opnieuw uit qua tekenwerk
  • Het laat het gevoel van verwondering zien dat deze serie groot maakte

Braak

  • Het is wel wat prijzig
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels