Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

King of Spies review: James Bond maar wel beter

Roland King is de King of Spies. De man waar James Bond over fantaseert wanneer hij weer op het nippertje aan de dood ontsnapt. Deze Roland King reisde vier decennia lang de wereld over om voor koningin en vaderland politieke hand- en spandiensten te verlenen op diverse plekken van de wereld. Nicaragua, Panama, Irak… Noem een conflictgebied en Roland is er actief geweest.

Na 4 decennia is het ook onvermijdelijk dat er langzaam maar zeker een einde komt aan deze indrukwekkende carrière. Voor Roland King is er echter geen afscheidsreceptie vol warme woorden en een laatste medaille. Voor hem is er een keiharde diagnose: kanker. Zelfs een ervaren ijzervreter als Roland ervaart dat als een hard gelag.

Wanneer de dood voor de deur staat, ga je terugkijken. En onze held wordt zich pijnlijk bewust van de keuzes die hij gemaakt heeft en wat het hem gekost heeft. Dat kan hij maar op een manier compenseren. In de tijd die hem rest zal Roland zoveel mogelijk hooggeplaatsten omleggen.

King of Spies is typisch Millar

In 2022 gaan je gedachten automatisch terug in de tijd. In 2002 brak Mark Millar door bij Marvel Comics als schrijver op Ultimate X-Men en The Ultimates. Met de laatste reeks waren hij en tekenaar Bryan Hitch stiekem een beetje vormgever van het Marvel Cinematic universe. Wie The Avengers gezien heeft, ziet met onder andere Samuel L. Jackson als Nick Fury en het uiterlijk van Thor hun invloed terug.

king of spies
©Image Comics

Millar heeft altijd een bepaald commercieel inzicht gehad. Deels verklaarbaar vanwege een afgebroken studie in deze richting. De Schot kan ook goed rekenen. Hij had al snel door wat meer opbracht. De filmrechten van zijn werk of het werk zelf. Toen Marvel de eerste Avengers-film aankondigde zag Millar al snel hoeveel er van zijn eigen werk werd gebruikt en hoeveel het hem eventueel op zou leveren. In 2010 vertrok hij bij Marvel Comics om zich volledig op zijn eigen werk te richten onder het label Millarworld.

En dat deed hij niet onverdienstelijk. Millarworld-titels als Wanted, Kick-Ass en Kingsman werden succesvol verfilmd. Dat leverde Mark Millar een bod op van Netflix die zijn uitgeverijtje voor een stevige som heeft gekocht.

Zijn werk kenmerkt zich door een aantal sterke scenes die door een eenvoudig plot aan elkaar worden gelinkt. Zijn personages zijn archetypen van bordkarton. Voor diepgang moet je dan ook niet bij hem zijn. Millar kan een goed afgerond verhaal op poten zetten maar bij een tweede verhaal in dezelfde wereld valt hij vrijwel altijd door de mand.

Gelukkig laat Mark Millar het nooit na om een goede tekenaar te contracteren. Voor King of Spies grijpt hij naar de Italiaan Matteo Scalera die de scenes magistraal regisseert op papier waardoor je als lezer wordt meegenomen in een achtbaanrit.

King of Spies is een blockbuster op papier en geeft je als lezer gegarandeerd entertainment. Het is een James Bond voor het publiek van nu. De herleeswaarde is echter nul. Maar goed, je kunt wel zeggen dat jij het bronmateriaal hebt gelezen waarop de onvermijdelijke Netflix-serie is gebaseerd.

King of Spies op 11 mei bij Image Comics en is gemaakt door Mark Millar & Matteo Scalera. Bestel King of Spies bij bol.com.3/5
Total Score

Raak

  • Mooi in beeld gebrachte scenes.
  • Het is vermakelijk geschreven.

Braak

  • Er is nul diepgang waardoor de herleeswaarde nihil is.
Total
11
Shares
Gerelateerde artikels