Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

cloak & dagger

Pilot Potential: Marvel’s Cloak & Dagger

Mensen die me kennen, zullen het intussen weten: als het van Marvel is, zal ik het waarschijnlijk een kans geven. Ik heb dan ook alle series van Marvel Television gezien, behalve die op Netflix. (Ik weet ook niet waarom.) Na Agents of S.H.I.E.L.D., Agent Carter, Inhumans (wat een strijd om daar doorheen te komen), The Gifted en Runaways is er nu Cloak & Dagger, net zoals Runaways gemaakt voor een iets jonger publiek. Maar ook deze 25-jarige genoot van de eerste dubbelaflevering.

De alter ego’s van de twee superhelden in de hoofdrol, cloak and dagger, zijn afgeleid van een uitdrukking uit de Engelse taal. Die betekent zoveel als ‘gehuld in mysterie en intrige’, en dat kunnen we wel zeggen van de eerste twee afleveringen. De serie neemt haar tijd om de twee hoofdpersonages aan ons voor te stellen.

De serie neemt haar tijd om de twee hoofdpersonages aan ons voor te stellen.

Op jonge leeftijd kruisen de wegen van Tyrone Johnson en Tandy Bowen zich onder tragische omstandigheden. Tandy’s vader haalt haar op na de balletles maar is verstrooid bij het rijden en stuurt de auto recht de zee in. Tyrone bevindt zich op dat moment aan de rand van het water, nadat hij en zijn broer moesten vluchten van de politie toen ze een gestolen autoradio terug wouden plaatsen. Net op dat moment ontploft een olieplatform in zee. Een van de agenten schiet de broer van Tyrone neer, en hij springt ook het water in om hem te redden. Tevergeefs. Even verder is ook de vader van Tandy omgekomen en zit zij vast in de zinkende wagen. Door de ontploffing komt er een energiegolf vrij die de kinderen respectievelijk krachten van licht en duisternis geeft. Ze worden wakker op het strand en gaan hun eigen weg. Jaren later is Tyrone een modelleerling met survivor’s guilt en woont Tandy in een verlaten kerk en steelt ze om zichzelf te onderhouden, nadat haar drugsverslaafde moeder en de dood van haar vader hen de financiële afgrond in stuurden. Wanneer hun wegen opnieuw kruisen, worden hun krachten geactiveerd, met alle gevolgen vandien. Zij kan dolken oproepen uit het niets, hij kan teleporteren als hij zich in een ruimte afzondert. Ik zie de samenwerkingsmogelijkheden al.

cloak & dagger

Door de serie uit te zenden op Freeform, de jongerenversie van zender ABC (de thuis van de eerste drie Marvel-series), ontdoen de makers zich enigszins van de verwachting dat je hoogstaande televisie voorgeschoteld zal krijgen. Terwijl dat eigenlijk net niet zo is. Net zoals bij Runaways speelt Marvel erg goed met de klassieke tropes, zowel die uit de comics als de stereotiepen rond de hoofdpersonages. In de comics stottert Tyrone en rent hij weg nadat hij daardoor niet kan voorkomen dat een vriend wordt doodgeschoten. Tandy kan het niet verkroppen dat haar rijke moeder geen tijd met haar doorbrengt.

Marvel speelt erg goed met de klassieke tropes, zowel die uit de comics als de stereotiepen rond de hoofdpersonages.

In de serie zijn hun problemen al heel wat realistischer. Tyrone is na de dood van zijn broer geen crimineel geworden maar een modelburger, -atleet en -leerling, en hij probeert het leven te leiden waar zijn broer de kans niet toe kreeg. Maar hij leeft nog steeds in de VS, en zijn ouders zijn als de dood dat dat nog steeds niet genoeg is om een veilig leven te leiden. Tandy daarentegen is niet het rijke balletmeisje zoals de serie eerst deed uitschijnen, maar is zo goed als dakloos en ronselt mensen geld uit de zakken door te stelen en te bedriegen. Als dochter van een drugsverslaafde wordt ze volledig aan haar lot overgelaten. Al deze thema’s komen aan bod in de eerste twee afleveringen, dus hoewel het tempo misschien niet al te snel aanvoelt, gebeurt er wel veel. Deze personages zijn zo interessant dat het zonde zou zijn om geen tijd in hen te willen investeren, want wat heb je aan een serie en actie als je niks om de personages geeft?

Hoofdrolspelers Olivia Holt en Aubrey Joseph zijn perfect gecast als Tandy en Tyrone. Hun acteerwerk is meteen heel genuanceerd en geloofwaardig. Hun personages zijn pas in enkele scènes samen, maar wat de chemie betreft, zal dat ook wel loslopen. Ik ben alvast benieuwd hoe het de twee zal vergaan als ze hun krachten en elkaar beter leren kennen. In hun achtergrond zie je al enkele kruimels die wijzen op een groter verhaal, dus naast het persoonlijke drama zit er ook iets grootschaligers aan te komen. De makers spreken ook al voorzichtig over een cross-over met Runaways. Count me in.


Cloak & Dagger is elke week te zien via Amazon Prime.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels