Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

MCU Awards

Road to Infinity War: Geekster MCU Awards – deel 1

10 jaar, 18 films. Heel wat om te goed en minder goed te vinden. Via een enquête polsten we naar het beste uit het Marvel Cinematic Universe volgens onze redactie. Welke films, personages, verhaallijnen en meer verdienen een gouden Iron Man? Wij delen de Geekster MCU Awards uit.

Favoriete film uit Phase 1

 1. The Avengers
 2. Iron Man
 3. Captain America: The First Avenger

Net zoals de hele wereld vonden wij de eerste team-up superheldenfilm de meest memorabele uit Phase 1. Wellicht hebben wij toch een paar keer bijgedragen aan de box office van 1,5 miljard. Maar we vergeten ook de film waarmee het allemaal begon niet, en velen vinden dat de eerste van Jon Favreau ook meteen de beste was. Ten slotte vonden we ook dat Captain America een waardige introductie gekregen heeft in de voorlopig enige MCU-film die zich bijna volledig in het verleden afspeelde.

Favoriete film uit Phase 2

 1. Captain America: The Winter Soldier & Guardians of the Galaxy
 2. Ant-Man

We hielden van verandering en verrassing in Phase 2. Een politieke thriller, space comedy of heist comedy; het viel allemaal in de smaak. We konden uiteindelijk niet kiezen tussen de film waarin Bucky en HYDRA weer naar boven kwamen of die waardoor we allemaal verliefd werden op Groot. De andere, traditionelere vervolgen voor Iron Man, Thor en de Avengers waren in vergelijking niet zo memorabel.

Favoriete film uit Phase 3

 1. Thor: Ragnarok
 2. Black Panther
 3. Captain America: Civil War

Thor komt in Phase 3 uit de bus als populairste Avenger, of toch de Avenger met de beste film. Thor: Ragnarok maakte Thor hilarisch en zette Chris Hemsworth in het spotlicht als komiek. Ook Bruce Banner dook weer op en Jeff Goldblum deed mee in een Marvel-film. We zijn bij Geekster ook superenthousiast over Black Panther, de meest recente film uit het lijstje. De maatschappelijke relevantie, nieuwe setting en geweldige personages deden deze film over Civil War springen, die sowieso al episch in schaal was.

Favoriete film in het algemeen

 • Guardians of the Galaxy
 • Black Panther
 • Thor: Ragnarok
 • Captain America: The Winter Soldier

Dat de meningen over de beste film in het volledige MCU verdeeld zijn, zien we hier duidelijk. Geen enkele film kon uitgesproken winnen en daarom is het een ex aequo geworden tussen vier (!) films. Het zal je niet verbazen dat de laureaten uit de vorige categorieën hier terugkeren. Wel verrassend: The Avengers haalt de top niet.

De meest verrassende film

 1. Thor: Ragnarok
 2. Guardians of the Galaxy
 3. Captain America: The Winter Soldier

Opnieuw zien we hier dat the usual suspects terugkeren. Thor: Ragnarok deed iets volledig anders met een personage dat we in vorige films vooral als serieus hadden gezien. Guardians had op papier niet mogen werken, maar door regie, script en cast werd het een magisch mengsel. In The Winter Soldier werd de enige houvast van Steve Rogers hem ontnomen en moest hij voor het eerst iets minder zuiver op de graat handelen. Verrassend maar geslaagd.

De beste “slechte” film

 1. Iron Man 2 & Thor: The Dark World
 2. The Incredible Hulk

Er worden vaak heel negatieve superlatieven gebruikt als het gaat over de tweede Iron Man– en Thor-films en de enige Hulk-solofilm (die buiten het MCU niet meegerekend). Maar bij onze redactieleden valt dat allemaal nog mee. De stemmen over welke film niet zo slecht is als iedereen altijd beweert, waren erg gelijk verdeeld. Uiteindelijk eindigden Iron Man en Thor bovenaan, misschien ook omdat zij tenminste nog door dezelfde acteur vertolkt worden.

Favoriete hoofdpersonage

 1. Peter Quill / Star-Lord
 2. Stephen Strange / Doctor Strange
 3. Steve Rogers / Captain America

Bij de hoofdpersonages zien we een enigszins verrassende keuze onder de redactieleden (alleszins voor mij toch). Geen Tony Stark, T’Challa, Peter Parker, Thor of Bruce Banner als favoriet, maar Peter Quill uit Guardians of the Galaxy. Wellicht heeft de herkenbaarheidsfactor daar iets mee te maken: Peter is (grotendeels) een gewone jongen die in de ruimte beland is en geleidelijk zijn weg heeft gevonden. Er is wel bewondering voor bovennatuurlijke mensen: Stephen Strange en Steve Rogers vervolledigen de top 3.

Favoriete nevenpersonage

 1. Phil Coulson
 2. Peggy Carter
 3. Korg en Shuri

Ook voor de niet-Avengers is er veel liefde. De meeste stemmen gingen naar de favoriete S.H.I.E.L.D.-agent van zowat iedereen, Phil Coulson. De man was in zo goed als elke Marvel-film te zien voor The Avengers, en de grote verontwaardiging na zijn dood zorgde ervoor dat hij een eigen serie kreeg. Ook Peggy Carter viel die eer te beurt na haar memorabele rol in de eerste Captain America-film. Helaas stopte Agent Carter na twee seizoenen. Dat de laatste twee MCU-films erg geliefd zijn, blijkt nog maar eens: Korg en Shuri komen terecht op de derde plaats.

Ga snel naar deel 2 van onze awards!


Lees ook onze andere artikels in aanloop naar Infinity War, waarin we de muziek en de films zelf onder de loep nemen:

Total
0
Shares
1 opmerking
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels